Alig van gyerek azokban a horvátországi magyar óvodákban, amikre 1,3 milliárdot adott az állam

2024. szeptember 19. 15:29 2024. szept. 19. 15:29

Pélmonostor, Kórógy és Szentlászló – e három horvátországi településen magyar óvodák épültek, részint magyar állami pénzből, a kormány ugyanis 1,3 milliárd forintos támogatást adott ezekre évekkel ezelőtt. Az Átlátszó beszámolója szerint a létesítményeket végül 2023 telén adták át, 120 kisgyermeket vártak a „magyar nyelvű óvodai programba”. Csakhogy a lap munkatársai a helyszínen ennek a létszámnak a töredékével sem találkoztak.

Az átadón Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke arról beszélt, hogy az óvodarendszert ingyenesnek szánják. Tavaly novemberben közölte, azért nincsenek még beíratott gyermekek az intézményekben, mert „egy rendkívül bonyolult adminisztratív folyamat zajlik párhuzamosan az építkezés befejezési mozzanataival”, de azt mondta, remélik, hogy 2024. január végére minden engedélyt megkapnak, és kezdődhet a felvétel.

Az Átlátszó azonban azt írja, hogy őket nyár elején keresték meg azzal, hogy az óvodák üresek, hiszen nincs elég magyar gyerek, aki oda járhatna. A lap kereste akkor az illetékes Európa AP egyesületet, valamint a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségét azzal kapcsolatban, hogy szeptembertől hány óvodás járhat ezekbe az intézményekbe, de egyik szervezet sem válaszolt.

Pélmonostoron először kedvesen fogadták a stábot, körbevezették őket, majd az óvodarészlegnél az igazgató utasítására útjukba álltak, majd az igazgató távozásra szólította fel őket. A lap újságírója úgy látta, hogy a bölcsődei csoportszoba üres. A két óvodai szobából egyben voltak csak, ott is csupán 3-4 gyerek és egy óvónő. Az udvaron a lap szerint nagyjából tíz gyereket szoktak játszani látni.

Szentlászlón és Kórógyon minden kaput lezártak az érkező átlátszós újságíró, valamint Hadházy Ákos elől. „Így kívülről csak annyit láttunk, hogy valami élet azért van az intézményekben” – írta Katus Eszter, a lap újságírója.

Forrás: atlatszo.hu