„Magyarország a hátsó ajtón engedi be az oroszokat” – vita volt az Európai Parlamentben

2024. szeptember 19. 13:47 2024. szept. 19. 13:47

Vitát tartottak az Európai Parlamentben, ahol a képviselők Bóka János miniszternek sorolták a vádakat, ami szerint a Nemzeti Kártya-program kiterjesztése az oroszok érdekeit szolgálja.

A Nemzeti Kártya-programot a magyar kormány 2024 júliusában terjesztette ki, hogy megkönnyítse az orosz és fehérorosz vendégmunkások Magyarországra jutását. A beérkező vendégmunkásoknak nem kell kulturális ismeretből vizsgát tenniük az igazolvány megújításakor, családjukkal együtt érkezhetnek az EU területére, nem határoztak meg olyan ágazatokat, amelyekben elhelyezkednek, és igazolást sem kell felmutatniuk arról, hogy valóban szükség van a munkaerejükre – olvasható az Európai Parlament leírásában, írja az EUrologus.

Sok képviselő szerint mindez veszélyt jelent a schengeni övezet országainak, nem csoda, hogy a kérdés a strasbourgi parlamenti plenáris ülés egyik legfontosabb napirendi pontja volt. 

A plenáris ülésen csaknem kétórás vita alakult ki az európai parlamenti képviselők között, miután Bóka János elmondta, bármely jogállam megteheti, hogy letelepedési jogot adjon más országokból érkező vendégmunkásoknak a schengeni övezetben. Sztella Kiriakídisz egészségért és élelembiztonságért felelős biztos úgy reagált, eddig a Nemzeti Kártya-program az ukrán és szerb menekültekre vonatkozott, most azonban fehérorosz, orosz, boszniai, moldovai, montenegrói és északmacedón állampolgárokra is kiterjed a megkönnyített letelepedési jog. Az EU a háború kitörése óta szigorúbb határellenőrzésre szólította fel a tagállamokat, ennek hatására a beérkező orosz menekültek száma 90 százalékkal csökkent.

„A legnagyobb fenyegetést az orosz ügynökök jelentik az Európai Unióra nézve, akiket így még nehezebb lesz kiszűrni” – hangsúlyozta a biztos. 

Érték támadások a magyar kormányt bőven, de az EP Zöldek képviselője, Tineke Strik kérdőre vonta az Európai Bizottságot is, hogy miért nem lépett közbe korábban.

Az Európai Néppárttól Tomas Tobé szólt a vitához elsőként; aggasztónak és elfogadhatatlannak tartotta a magyar kormány húzását, de úgy látja, ez beleilleszkedik Magyarország akcióinak mintájába. 

A Szocialisták és Demokraták képviselője, Ana Catarina Mendes szintén nagyobb óvatosságra és körültekintésre intett, és Magyarország szankcionálását kérte a Bizottságtól. A Renew Europe és az Európai Konzervatívok és Reformerek egyhangúlag kijelentették, hogy Orbán a Nemzeti Kártya-program kiterjesztésével gyengíti Európa biztonságát.

A kiélezett vita folyamán a felszólaló képviselők a jogállamiság lebontását és Magyarország önjáró, Oroszországgal szimpatizáló tevékenységeit ítélték el. 

Forrás: hvg.hu