Beperelték a Gazdasági Versenyhivatalt a rezsiboksz miatt

2023. november 21. 09:00 2023. nov. 21. 09:00

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője korábbi ígéretéhez híven, beperelte a Gazdasági Versenyhivatalt (GVH), mivel a hatóság nem kívánt versenyfelügyeleti eljárást indítani a gázszámlák narancssárga „rezsibokszának” szerinte megtévesztő tájékoztatása miatt.

A politikus augusztus végén azzal a panasszal fordult a hatósághoz, hogy a lakossági gázszámlák narancssárga „rezsibokszában” feltüntetett, a fizetendőkhöz képest általában igen tetemes „megtakarítási” értékből visszaszámolva arra jutunk: „rezsicsökkentés nélkül” az átlagfogyasztás alatti, száz, illetve az afeletti, 767 forint helyett 1020 forint körüli összeget kellene fizetnünk köbméterenként. Míg a vonatkozó jogszabály szerint a megtakarítást a „földgáz versenypiaci egységárához” képest kell feltüntetni, az MVM „számlamagyarázója” szerint a viszonyítási szint „a 2022. december 31-ig meghatározott 1020 forint világpiaci ár” – írja a Népszava.

Tóth Bertalan ismét felhívja a figyelmet arra, hogy a tavaly augusztusi időszakot leszámítva, a világpiac ennél jóval alacsonyabban – mostanság úgy 200 forint körül – jár. Szerinte tehát a gázszámlákon feltüntetett számítás megtévesztő, amivel az MVM számos jogszabályt megsért. Így, bár jelenleg a gyakorlatban tényleg nincs a lakossági fogyasztóknak választási lehetőségük, a megtévesztő tájékoztatás elnyomja bennük a váltás igényét is. Az MVM-en kívül három cégnek van is lakossági szolgáltatási engedélye – bár azokkal nem élnek –, de a magyar piacon több tucat gázkereskedő működik. A lakosságon kívüli körre szabott, nyilvánosságra került MVM-gázár-ajánlatok szintén jelentős esést mutatnak.

A GVH az MSZP-s politikus beadványát – alapvetően az MVM védekezését átvéve – többek között azzal utasította el, hogy helytelen csak a tőzsdei árból kiindulni, mert az MVM számára a beszerzési áron felül arra számos egyéb tétel – például „kockázati felár” – rakódik. Ráadásul a vásárlás és az eladás között akár hosszabb idő is eltelhet. Szintén megállapították, hogy ma a piacon az állami MVM-en túl, más nem kínál a lakosságnak gázt. Szerintük az alacsonyabb nagyfogyasztói tarifák azért nem hozhatók fel érvként, mert azok általában a kisfogyasztókénál alacsonyabbak. A versenypiaci vizsgálatot összességében azzal utasították vissza, hogy „nem valószínűsíthető”, miszerint az MVM alaptalanul viszonyítaná a lakossági hatósági árakat ma is 1020 forintos „világpiaci árhoz”.

Tóth Bertalan a mostani keresetben újfent leszögezi: a jogszabály alapján a megtakarítást nem az MVM valamifajta beszerzési árához, hanem a „versenypiaci egységárhoz” kell szabni. Ez pedig szerinte értelemszerűen az aktuális tőzsdei ár. Az MSZP frakcióvezetője arra kérte a Fővárosi Törvényszéket, hogy helyezze hatályon kívül a GVH végzését, és kötelezze a versenyhivatalt új eljárás lefolytatására – közölte az ügy kapcsán tegnap a politikus a Facebookon

Forrás: hirklikk.hu