Brutális méretűre nőtt a lánctartozások összege az építőiparban

2023. december 8. 04:45 2023. dec. 8. 04:45

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) csütörtökön megtartott ünnepi közgyűlésén mutatta be Koji László elnök a piaci szereplők helyzetértékelését és 2024-re vonatkozó várakozásait.

A Világgazdaság tudósítása szerint a közgyűlésen Koji László hangsúlyozta, hogy 2023 a várakozások éve volt. Mire vártak az építőipari cégek? A szerződésmódosításokra, az árkülönbözetek kifizetésére a nagy áremelkedések előtt kötött szerződések esetében, a megrendelőkre egész évben, új szabályokra, olcsóbb finanszírozási lehetőségekre, jellemzően öt százalék körüli hitelkamatokra.

A konjunktúrafelmérésből egyértelműen kiderült, hogy 2023-ban a vállalkozások tevékenységét leginkább a megrendelések hiánya, az infláció és a szakemberhiány akadályozta. A cégek nagy többsége most úgy gondolja, jövőre 50–80 százalék között lesz 2023-hoz képest a bevétele.

Szomorúan zárják az évet a szakmai szövetségben, miután a megkérdezett cégek 84 százalékának van kintlévősége, őket egy vagy több megrendelőjük határidőre nem fizette ki.

Körülbelül 250 milliárd forint értékű számla lehet lánctartozásban az év végén, 

amiről nem lehet tudni, hogy mikor lesz kifizetve, és hogy a láncon belül ki milyen mértékben sérül.

Figyelemre méltó, hogy a cégek azt mondják, kintlévőségük egynegyed részét csak peres úton tudják behajtani. Az ügyvédeknek egyre több munkát ad az építésgazdaság az induló perek sokasága miatt.

A vállalkozások tevékenységét nagymértékben hátráltatják a kintlévőségek és az, hogy megrendelőik felé kevésbé tudják érvényesíteni az árváltozást. A válaszadók közel háromnegyede rosszabb üzleti évre számít 2024-ben az ideinél.

Régi hullámvasutas vagyok – fogalmazott Koji, hozzátéve, hogy mindig helyreállt az ágazat, de abban is biztos, hogy jövőre sokkal többet kell evezni ahhoz, hogy a csónak helyben maradjon.

Forrás: hirklikk.hu