Egyre több tény bizonyítja a Fidesz aljas eljárását Iványiék diákjaival és oktatóival szemben

2024. augusztus 29. 14:30 2024. aug. 29. 14:30

Mi sem mutatja jobban, hogy a MET két budapesti iskoláját szándékosan akarták lehetetlenné tenni, mint az, hogy máig nem volt ideje a határozat jogszerű kézbesítésére a Sára Botond által vezetett Fővárosi Kormányhivatalnak. Az is nyilvánvaló, hogy a kormány csak ürügyet keresett a két intézmény bezárására, hiszen Iványi Gáborék jogi, oktatási és pénzügyi képviselői augusztus 16-án tárgyaltak a Fővárosi Kormányhivatalban a működési engedélyről. Akkor pedig nem esett arról szó, hogy az pénzügyi feltételek teljesítésétől is függ, holott a MET képviselői kifejezetten rákérdeztek, van-e egyéb olyan feltétel, amely az engedély kiadását befolyásolja. Iványiék lassan két hónapja kizárólag a civilek adományaiból segítenek a rászorulókon: augusztus 23-ig mintegy 200 millió forint érkezett a számlájukra.

Óriási felháborodást keltett a társadalom jobbérzésű részében az érintetteket derült égből villámcsapásként érő, a tanév kezdete előtt pár nappal megszületett döntés: a fideszes vezetésű Fővárosi Kormányhivatal törölte a MET két budapesti iskoláját. Hasonló érzelmeket váltott ki az, ahogyan ezt tudatták a mintegy háromszáz diák családjával: délután ötkor kezdték el állami autókkal kiszállítani a családoknak egy levelet, amelyben jelezték, hova kell beirtatniuk a gyereküket. Most pedig kiderült, úgy tették ezt Sára Botondék, hogy ennek semmi jelét nem adták az iskolák engedélyéről másfél héttel ezelőtt tartott egyeztetésen.

MET legfrissebb közleményéből ugyanis kiderül, hogy jogi, oktatási és pénzügyi képviselőik augusztus 16-án tárgyaltak a Fővárosi Kormányhivatal főosztályvezetőjével arról, milyen műszaki és eljárásjogi feltételei vannak a működési engedély megszerzésének a tanév kezdetéig. A megbeszélésen nem esett arról szó, hogy az engedély pénzügyi feltételek teljesítésétől is függ, pedig a MET képviselői kifejezetten rákérdeztek, van-e egyéb olyan feltétel, amely az engedély kiadását befolyásolja. Minderről pedig jegyzőkönyv is készült. Mindennek fényében nem meglepő, hogy hivatalosan máig nem kapott a fenntartó, a MET jogszerűen kézbesített határozatot erről, csupán egy e-mail értesítést, ami után a kormányhivatal munkatársai személyesen keresték fel az iskola tanulóinak szüleit, és tájékoztatták őket a döntésről és beiskolázási kötelezettségükről. Ez este kilencig tartott. 

Az épület műszaki bejárása előtt megszületett határozat többek között szolnoki, ózdi, békéscsabai, győri, kecskeméti, nyíregyházi, püspökladányi iskolákat, egy szlovák nemzetiségi gimnáziumot, két tannyelvű intézményeket ajánlott fel alternatívaként a 300 diáknak, három munkanappal a tanévkezdés előtt, az ő érdekeikre hivatkozva. A Wesley Kincsei diákjainak 40 százaléka sajátos nevelési igényű, a hagyományos oktatási intézményekbe nem integrálható.  

A pedagógusok munkaviszonyát a döntés automatikusan megszünteti, így három nappal a tanévkezdés előtt ők is az utcára kerültek. Több évtizedes, hiánypótló és kiemelkedő színvonalú pedagógiai munkát semmisíthet meg ez a határozat.

Ezen túl is egyre több részletet lehet megtudni arról, hogy mi és milyen időrendben történt. Augusztus 27-én este értesült a MET a határozatról, amelyben visszavonták a szeptemberben egyesülő Wesley Kincsei Általános Iskola és Gimnázium és a MÁV telepi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium működési engedélyét, és törölték őket az egyházi és magán fenntartású közoktatási intézmények listájáról. Két olyan iskola egyesült volna egy korszerű, nagyobb iskolaépületben, ahol elsősorban sajátos nevelési igényű, és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek tanulnak. A Fővárosi Önkormányzat egy üresen álló IX. kerületi iskolát ajánlott fel ingyenes használatra az intézményeknek. Az épület kisebb felújításra szorult, ezt folyamatosan ellenőrizték. A többi között a Kormányhivatal, az építésügyi és örökségvédelmi hatóság, a népegészségügyi hivatal és a katasztrófavédelem is tüzetesen átvizsgált minden zugot az épületben, és listázta az elvégzendő felújítási feladatokat. Ezer munkaórában mintegy 100, valamennyi korosztályt képviselő önkéntes bevonásával, egész nyáron át tartó kemény munkával a kormányzati hivatalok valamennyi javítási kérését sikerült elvégezni.

„Miután egyértelművé vált, hogy az engedély az épület állapota miatt nem lesz visszavonható, a Kormányhivatal korábbi, július 22-én, augusztus 5-én, 14-én és 15-én már hozzáférhető pénzügyi adatokra hivatkozva hozta meg a döntést, amit augusztus 27-én küldtek el” – állapítja meg a közlemény, amely szerint nem vették figyelembe a július 30-i – előremutató – NAV tárgyalás adatait, így azt sem, hogy a beadott tartozásrendezési anyagaikat kiemelkedően színvonalasnak találták, és nyitottak voltak a további együttműködésre, amelynek adminisztratív feltételei azóta teljesültek.

Különösen cinikus az engedélyek visszavonásának fő indoklása, miszerint a fenntartó nem rendelkezik a működtetés pénzügyi feltételeivel. A MET ebben az évben az állami normatív támogatások töredékét kapta meg, az elmúlt hónapokban az oktatási és szociális intézmények támogatását teljes összegben elvonták a köztartozások törlesztésére, 2024-ben csaknem másfél milliárd forintot már levontak. Július 16-án pedig a pályázati pénzeket és minden tartalékot inkasszáltak az intézményi számlákról, és adóssággal terhelték meg őket. Az elmúlt másfél hónapban kizárólag a civil adományok fedezték a napi működésüket.

A MET azonnali jogvédelmet és soron kívüli eljárást kér a határozat végrehajtása ellen, amit a lehető legrövidebb időn belül benyújt a hatóságoknak. A jogi lépések befogadása elhúzódhat, így a tanévet hétfőn nagy valószínűséggel nem tudják elindítani, de a jogvédelem elnyerése után a határozatot felfüggeszthetik és megkezdhetik az oktatást – vélik Iványi Gáborék. Arról is döntöttek, hogy hétfőtől megnyitják az iskolát, és pedagógiai felügyeletet biztosítanak a diákok számára.

A MET és az Oltalom számláit a NAV július közepén inkasszózta, az oktatási normatívát már korábban a felére vágták vissza, majd teljesen leállították a folyósítását. Így lassan két hónapja kizárólag a civilek adományaiból tudják ellátni – egyébiránt az állam helyett – az oktatási, egészségügyi és szociális szolgálatukat. Mint most megtudtuk, augusztus 23-ig 117 millió forintot meghaladó pénzbeli adományt kaptak amellett, hogy folyamatosan érkeznek természetbeni adományok a támogatóiktól. 

Forrás: hirklikk.hu