Drámai előrejelzés: sok nyugdíjasnak kell majd dönteni, gyógyszerét váltja ki vagy élelmiszert vásárol

2024. szeptember 13. 13:30 2024. szept. 13. 13:30

Korózs Lajos szerint megint a nyugdíjasok járnak rosszul a kormány elhibázott gazdaságpolitikája miatt.

Közleményében a szocialisták alelnöke emlékeztet rá: ahogyan azt az MSZP előre megmondta, idén nem számíthatnak az idősek sem nyugdíjprémiumra, sem nyugdíj-kiegészítésre. A pluszpénzek elmaradását most egy nyugdíjszakértő is megerősítette, a hírt pedig a Pénzügyminisztérium nem cáfolta.

Korózs Lajos szerint óriási nehézséget jelent ennek a pénznek a hiánya a kisnyugdíjasoknak, ezért a kormánynak azonnali megoldást kell találnia. A nyugdíjprémium ugyanis azért marad el – írja az MSZP politikusa –, mert Orbánék hibás politikája miatt, a magyar gazdaság még annál is rosszabbul teljesít, mint amire számítottak.

Az MSZP alelnöke szerint hiába jósolt Varga Mihály pénzügyminiszter 4 százalékos növekedést, ez a szám csak az üveggömbben volt látható, a valóságban nem éri el a felét sem, a nyugdíjprémiumhoz pedig 3,5 százalékos GDP növekedésre lenne szükség. A nyári, viszonylagosan alacsony számok után, szeptembertől csak az infláció fog emelkedni, decemberre eléri majd az 5 százalékot, de mivel a drágulás 6 százalék alatt marad, nyugdíj-kiegészítésre sem számíthatnak a nyugdíjasok.

Korózs Lajos szerint jól látható, hogy az Orbán-kormány elhibázott gazdaság- és nyugdíjpolitikája egyre nehezebb, lassan kilátástalan helyzetbe sodorja a kisnyugdíjasokat. Az elvárt emelés összegei nagyon fognak hiányozni a nyugdíjasok pénztárcájából. Különösen a 100 ezer forintos vagy annál is kevesebb nyugdíjjal rendelkező embereknek.

„Csak egy felelőtlen kormány hozza olyan helyzetbe a nyugdíjasokat, hogy idén télen dönteniük kell, hogy a számlákat fizetik be, tűzifát vesznek, vagy a gyógyszert váltják ki, esetleg élelmiszert vásárolnak” – írja Korózs Lajos.

Az MSZP szerint a kormánynak azonnal újra kell gondolnia nyugdíjpolitikáját, meg kell akadályozni, hogy a nyugdíjak még inkább elértéktelenedjenek, fel kell zárkóztatni a kisnyugdíjasokat. Vissza kell térni a svájci indexálásra, de szerintük a legjobb az lenne, ha a bérnövekedéshez kötnék a nyugdíjak emelését.

Forrás: hirklikk.hu