Az amerikai elnökválasztás előtt Orbán összes pénzét egy lóra tette fel

2024. szeptember 14. 07:50 2024. szept. 14. 07:50

Kockázatos játszmának nevezte Balázs Péter professzor, hogy a magyar kormány kizárólag Donald Trump győzelmét tartja elfogadhatónak az amerikai elnökválasztáson. A KlikkTV Mélyvíz című műsorában a volt külügyminiszter és uniós biztos arról is beszélt, hogy a novemberi voksolásig hátra lévő majdnem két hónap még nagyon izgalmas lesz. 

Magyarország elemi érdeke, hogy jó kapcsolatokat alakítson ki a mindenkori amerikai elnökkel – mondta Balázs Péter. Súlyos hiba tehát, hogy Orbán Viktor és a magyar politikusok elköteleződtek egyetlen jelölt mellett. Ráadásul azzal, hogy Joe Biden visszalépett a jelöltségtől, alapvetően megváltozott a helyzet az Egyesült Államokban. A két jelölt tévé-vitája jelezte, hogy Donald Trump méltó ellenfelet kapott Kamala Harris személyében. „Kiderült, hogy a színesbőrű politikus talpraesett asszony és rendkívül felkészült. Eddig az elnök árnyékában volt és nem mutathatta meg képességeit, de a vitában jelezte, hogy egyáltalán nem lehet leírni. Az ügyészi gyakorlatból hozott offenzív tárgyalási stílusa meglepte Trumpot, ráadásul látható volt, hogy van humora és amikor nem ő beszélt, mimikával akkor is pontosan kifejezte, mit gondol a volt elnök mondandójáról.”    

Az elemző szerint nyilvánvaló, hogy még semmi sem dőlt el. Az biztos, hogy Trump meggyőződéses híveit a demokrata jelölt továbbra sem tudja maga mellé állítani, de azokra nagyon hat, akik bizonytalanok és még nem döntötték el, kire szavazzanak. Kamala Harris nagyon jól választott alelnök-jelöltet is. „Míg Trump saját fiatalkori mását állította maga mellé J.D. Vance személyében, addig Harris egy olyan politikust kért fel, aki jól kiegészíti őt, ráadásul Tim Walz nagyon nyílt, mosolygós személyiség” – emlékeztetett a volt külügyminiszter.

Balázs Péter egy kérdésre kitért arra is, hogy egy külügyminiszternek mindig úgy kell viselkednie, mint egy külügyminiszternek. Súlyos diplomáciai hibának minősítette ugyanis, hogy Szijjártó Péter bahreini látogatásán az őt fogadó helyi politikus mellett rövid nadrágban és pólóban lépkedett a vörös szőnyegen. Egy politikusnak mindig a helyhez, a napszakhoz és az eseményhez illően kell öltöznie – jegyezte meg a volt külügyminiszter, aki egyébként mindezt tanítja is a Budapesti Városdiplomáciai Akadémián, amelynek újabb egy éves évfolyamára még egy hétig várják a jelentkezőket. 

„Kamaszos dacnak” jellemezte a szakember azt, ahogyan a magyar politikusok az Európai Bíróság ítéletét fogadták az illegális bevándorlók helytelen kezelése miatt kiszabott jelentős bírság ügyében. Az, hogy most busszal akarják Brüsszelbe vinni az illegális bevándorlókat, azt az orbáni mondást juttatta eszébe, hogy a felcsúti kisvasutat „meghosszabbítjuk Bicskéig”. Hozzátette, ha el is indulna a buszkaraván, aligha jutna át az osztrák határon. Ám ha ott mégis belépne, akkor a most elrendelt és megszigorított német határzáron már végleg megállítanák. „Ez a válasz amúgy is jogtalan, törvénytelen és egyúttal lehetetlen is” – fogalmazott Balázs Péter.

A KlikkTV Mélyvíz című műsorát itt nézhetik meg.

Forrás: hirklikk.hu