Felcsuti Balázs: azt senki nem tudja, mit jelent Orbán elképzelése a békéről

2024. július 26. 08:00 2024. júl. 26. 08:00

Az amerikai történelemben nem példátlan az elnökök, elnökjelöltek elleni merénylet, de akkor is megdöbbentő a Trump elleni merényletkísérletre senki nem számított – mondta a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Felcsuti Balázs, Bostonban élő közgazdász. Jelenleg áldozatszerepe van Trumpnak, amiben egyébként is szeret tetszelegni, de ezért a kisebb támogatók adakozása meglódult – tette hozzá. „Egy merényletkísérlet komoly dolog, persze kihasználja politikailag.”

Trump győzelmét Biden maradása biztosította volna, totális teljhatalmuk lenne a republikánusoknak, ami tragédia lenne az országnak is – foglalta össze azt, mi történne, ha Trump újra hatalomra kerülne. „Ez a republikánus párt olyan messze áll a demokráciától, mint Makó Jeruzsálemtől. Teljesen Trump képére formálódott, az elnökhelyettes is egy mini-Trump. Minden féket és ellensúlyt elveszítene a republikánus párt.” Hozzátette, olyannyira, hogy – úgy néz ki – Trump az ellene indult eljárásokat is megússza, még azt is, amiben elítélték, ez pedig a New-yorki kampányfinanszírozási per. „Még abban is visszamennek, mert a legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy az elnöknek valamilyen szintű védettsége van.”

Felcsuti Balázs szerint borzasztóan torz narratíva folyik Trump békéjével kapcsolatosan. Az igaz, hogy sokaknak elege van abból, hogy Amerika finanszírozza a háborúkat, de az nonszensz, hogy Trump alatt hirtelen megoldódna ez a kérdés. „Azt el tudom képzelni, hogy akadályt gördítene Ukrajna finanszírozása elé, de hogy ez milyen békéhez vezetne, arról lehetne vitatkozni. Ha nincs támogatás, akkor az ukránok nagyon nehéz helyzetbe kerülnek, az oroszoknak pedig könnyebb lesz.” Felidézte, azt senki nem tudja, mit jelent Orbán elképzelése a békéről, mert arról soha nem beszél. „Elfoglalják Ukrajna harmadát, és az lesz a béke? Nem teljesen értem, hogy mi itt a béke definíciója. Annyit mond, hogy Ukrajna nem szuverén ország, de ez Putyin szövege.”

Orbán, Trump és az ökölbe szorított kéz

Orbán odakötözte a hajóját Trumphoz, és nyilván minden módon tetszeni, hízelegni akar neki – mondta Felcsuti Balázs annak kapcsán, hogy Orbán Viktor még a nyaralásáról is ugyanolyan ökölbe szorított kézzel jelentkezett be, mint amikor Trumpot a merénylet után levezették a színpadról. „Lesz hozadéka Orbánnak, ha Trump lesz az elnök, mert a mostani adminisztrációval nagyon rosszak a kapcsolatok, Trumppal pedig jók, az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos orbáni hintapolitika pedig segítség lenne Trumpnak.”

Normális esetben az ország vezetője azt mondaná, hogy az amerikai nép ügye a választás, mi dolgozunk azzal, akit megválasztanak, de ő letette a garast, és nem kapott érte büntetést – mondta Felcsuti Balázs. Szerinte Orbán szeretne fajsúlyos politikus lenni, szervezi a patriótákat, de limitált, hogy mit tud elérni. „A másik oldalon ott van, hogy végül is a harmadik legnagyobb pártcsaládot hozta létre a három alapító egyikeként, ez nem semmi, de a kínai és orosz kapcsolatokban nem lesz hatása Putyinra.”

A közgazdász elmondta, az amerikai átlagember nem, de a politikát figyelők tudják, ki Orbán Viktor. „Ő a baloldalnak a mumusa, a jobboldalnak a példaképe. Arról a hatalomkoncentrációról, amit Magyarországon meg tudott szervezni, csak álmodoznak egyelőre a republikánusok és Trump, mert ott még mindig vannak fékek és ellensúlyok, a másik oldalon pedig Orbánra mutogatnak, hogy az autoriter folyamatok Európában is felerősödtek.

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.

Forrás: hirklikk.hu