Ígéretek vannak, de a szakdolgozók egy része már feladta a Dunai Vasműben

2024. július 25. 14:35 2024. júl. 25. 14:35

Sikerült elérni a kormánynál, hogy meghallgassák a Dunaferr dolgozóinak szavát – közölte Komjáthi Imre szocialista országgyűlési képviselő. Meg is történt a beszélgetés az államtitkárok és a Dunaferr-Vasas Szakszervezetének vezetői között. Elhangzott minden, amit fontosnak tartottak a dolgozók szemszögéből és voltak ígéretek a tárcák képviselőitől. Közben a Dunai Vasműből elmennek a szakemberek, mert a kétszer 30 százalékos reálbércsökkenést már csak a nyugdíj előtt állók merik vállalni.

Ahogy arról lapunk beszámolt, hiába volt a kormány mentőakciója, a siker messze elkerüli a Dunaferrből lett Liberty Dunaújvárost. Az indiai tulajdonos elkezdte leállítani a két, még korábban működő kohóját is, így az egyik majdnem két éve áll, a másik mintegy egy éve. A kokszolóra most került sor. Bár a Liberty most egy kínai céggel kooperál, hogy hatástanulmányuk elkészítése után belefogjanak a zöld acél/elektro acél termelésbe, ennek megkezdése is legalább öt évet vesz igénybe. Jelenleg a dolgozóknak nincs kollektív szerződésük sem, és egyre többen állásidőn tartózkodnak, fizetésük abból van, hogy nem termel az acélmű. Mivel nagy múltú, sok ezer ember megélhetését adó, régi magyar gyárról van szó, Komjáthi Imre országgyűlési képviselő ismét kormánytagokhoz fordult és levélben kérte, lépjenek közbe az acélmű lassú „halálának” megállításáért. A dolgozók érdekében fel is ajánlotta a segítségét.

Talán most lesz némi elmozdulás és a Dunai Vasmű hosszú agóniája megáll, és ha optimistán állunk hozzá, még akár a gyógyulás útjára is lép. Két államtitkár is fogadta a Dunaferr-Vasas Szakszervezet helyi képviselőit. Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős-, és dr. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. 

Úgy tűnik, érdemes volt levelet írni a minisztereknek, mert a kormány képviselői végre leültek egyeztetni a szakszervezeti vezetőkkel a Dunaferrnél – közölte a szocialista képviselő. „Öröm számomra, hogy sikerült hidat képeznem a dolgozók és a kormányzat között” – mondta Komjáthi Imre. Majd hozzátette: Fábián Gergely megígérte: beszél a cég tulajdonosával arról, hogy a cégvezetés legyen mindenben partnere a szakszervezetnek. Az államtitkár elmondta, hogy mielőbb személyesen is ellátogat a gyárba, és minden lehetséges eszközt igénybe vesznek, hogy megoldást találjanak a dolgozók problémáira. Komjáthi Imre úgy gondolta, az államtitkárok fontosnak tartják azt is, hogy legyen „B" terv arra az esetre, ha a cég gondjai nem oldódnak meg. Emellett az is kiderült, kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a szakszervezettel folyamatos és rendszeres legyen a kommunikáció, illetve tisztában vannak vele és értik, hogy a dolgozókat jelentős bérkiesés éri. Keresik a lehetőségét, hogy a kormány milyen módon tud ebben segíteni, figyelembe véve azt is, hogy egy magáncégről van szó.

„Szijjártó Péter, azonnal reagált levelemre, annak ellenére is, hogy a Dunaferr ügye nem tartozik az ő minisztériumához, és közbenjárásának köszönhetően gyorsan létrejöhetett a találkozó. Korrekt. Respect. Az pedig, hogy szakmai javaslataim mindkét fél számára befogadhatók voltak és tárgyaltak róla, igazi szakmai elismerés számomra” – fűzte hozzá Komjáthi Imre.

Beszámoltunk mindenről, ami a Dunai Vasműben történt, és azokról a felmérésekről is, amelyeket mi magunk készítettünk tavasszal – magyarázta a Hírklikknek Magyar Zoltán a Dunaferr DV-Vasas Szakszervezet elnöke. Köztük egy megélhetési felmérést is végeztek, azért, hogy az államtitkárok tisztában legyenek azzal, amire hivatkoznak a bérmegállapodásnál. Mert egy nagyon drasztikus, bőven 30-40 százalékot meghaladó reálbér-csökkenésen mentek keresztül az elmúlt három évben a fizetések és ezt az összeget most újabb 30 százalékkal csökkentenék 

„Megjelent már a két érintett cégnek, a Duna Furnace Dunai Vasmű Kft-nek (kokszoló, nagyolvasztó acélmű, alapanyag gyártás) és a Dunarolling Dunai Vasmű Kft-nek (feldolgozás) az éves beszámolója, amiben hibákat találtunk és ezt észrevételeztük is. Megkérdőjeleztük a jelenlegi termelési kapacitás kihasználtságát és ötleteket adtunk az államtitkároknak arról, hogy mi milyen lehetőségekben látjuk a jövőt. Szerintem az egyik legnagyobb hiba, hogy hagyják elmenni a szakembereket és csak azok maradnak, akiknek pár évük van a nyugdíjig. De, ha itt a jövőben elektroacél gyártásról (zöld acélról) beszélünk, akkor azok, akik 1-3 év múlva nyugdíjba vonulnak nem fognak tevékenyen ebben részt venni. Logikusan azokat kellene itt tartanunk, akik fiatalok vagy már van gyakorlatuk az acélgyártás, -feldolgozás területén. Ezért abban is kéne segíteniük az államtitkároknak, hogy a nyugdíj előtt állóknak engedélyezzék a korkedvezményes nyugdíjat. Azt is problémának tartjuk, hogy a tulajdonosok megsértik a munka törvénykönyvét a bérekkel kapcsolatban, és a munkáltatói intézkedések során a konzultációs kötelezettséget is többször megsértették” – fejtegette Magyar Zoltán.

A szakszervezet elnöke reméli, hogy Czomba Sándornak nem lesz most még feladata, hiszen ő akkor kerül képbe, ha már utcára kerülnének a dolgozók. Magyar megjegyezte: azért készítenek egy „B” tervet a biztonság kedvéért. „Fábián Gergelytől azt is kértük, hogy tegyen meg mindent azért, hogy a bérek a következő hónapban is kifizetésre kerüljenek, és segítsenek abban, hogy mielőbb megszűnjön az a bizonytalanság, ami körülöttünk van.” 

Azért volt fontos ez a találkozó, mert megfelelő segítség és táplálás nélkül a legerősebb gyökerű fa is képes kidőlni – fogalmazott Komjáthi Imre. Hozzátette, igaz ez a hasonlat a Dunaferre is, amely hazánk egyik legnagyobb múltú vállalata. A szocialista politikus emlékeztetett rá, hogy hosszú idő óta figyeli ennek az acélipari óriásnak a sorsát, amely megfelelő kormányzati segítség nélkül nem fog tudni talpon maradni. A munkavállalók ismét nagy bajban vannak, hiszen nem hozott nekik megoldást az újabb tulajdonosváltás sem. Jelenleg egy indiai befektető vezeti a vállalatot, de olyan volumenű problémákkal küzdenek, hogy ha nem sikerül megoldást találni, akkor végül kénytelenek lesznek bezárni a vállalatot 

Magyar Zoltán egyelőre nem lát változást, bár különféle, nem hivatalos úton terjedő információk eljutnak hozzá is. De arról nem tud beszámolni, hogy a találkozó óta hirtelen fellendült, a termelés vagy a munkavállalók sorsa jobbra fordult volna. Egyelőre a munkáltató mostani 30 százalékos reálkereset-csökkentése okozza a legnagyobb bizonytalanságot mindkét Kft-ben. „Az egyikben júliustól már bevezették, azért katasztrofális a hangulat, a másikban még nem, de úgy tudjuk, hogy ott is tervez a munkáltató olyan munkarend módosítás, ami magát a bércsökkenést okozza” – tette hozzá Magyar Zoltán.

 

Forrás: hirklikk.hu