Magyarországon a politikai folklór része lett, hogy a kormány hadba vonul az EU ellen

2023. november 20. 17:15 2023. nov. 20. 17:15

Orbán Viktor jobboldali-populista kormánya nemzeti konzultációval igyekszik megerősíteni hatalmát, ám leginkább az a fontos számára, hogy hangulatot keltsen Brüsszel ellen – mutatott rá a Die Presse.

A konzervatív bécsi lap szerint Magyarországon az utóbbi időben a politikai folklór része lett, hogy a kormányfő hadba vonul az EU ellen. Most éppen az szolgálja ezt a célt, hogy kikéri a lakosság véleményét, és így kíván népi támogatást szerezni, hogy megvédje az ország „nemzeti szuverenitását”.

Szerinte ugyanis a „brüsszeli bürokraták” a hatalom három fontos szociális intézkedését is tönkre akarják tenni. De azt is rosszul fogadta, hogy az unió sok-sok milliárddal segítene a háború által megtépázott Ukrajnának. Ez azt jelentené, hogy a magyaroknak is mélyen a zsebükbe kellene nyúlniuk, ami kizárt Orbán számára.

Közben Dömötör Csaba államtitkár az állította, hogy Brüsszel erős nyomás alá helyezte a Fideszt a közös menedékpolitika ügyében. Szerinte ebben benne foglaltatik, hogy az országnak számtalan migránst kellene befogadnia a kérelem elbírálásáig. Márpedig – tette hozzá – ez kitárná a kaput a terrorizmus előtt. A miniszterelnök nem hagyott kétséget afelől, hogy ő ugyanígy vélekedik.

(A cikk csak előfizetők számára olvasható.)

 

Forrás: hirklikk.hu