Márton Roland: kétmillió embert nem lehet és nem is szabad cserbenhagyni, amikor játékpénz lett a forintból

2022. augusztus 6. 07:50 2022. aug. 6. 07:50

A székesfehérvári önkormányzat szocialista képviselője hosszútávfutásra készül az általa választott politikai és közéleti közegben. A részletekről Németh Péternek beszélt a Klikk TV Mélyvíz című műsorában.

„Nem akarjuk és nem is fogjuk feladni azt a küzdelmet, amit hosszú évek óta folytatunk. Hiába mondják sokan, hogy nagy kudarc volt a választás eredménye, az ellenzéki együttműködés mégis maga mellett tudhat kétmillió szavazót. Fehérváron jómagam is 19 000 szavazatot kaptam s ezeket az embereket nem szabad és nem is lehet cserbenhagyni.”

Még akkor sem, ha az ellenzéki összefogás recseg-ropog, márpedig „ezt a recsegés-ropogást minél előbb meg kell állítani, hiszen az ellenzék minden résztvevőjére érvényes, hogy önállóan nem érne el sehova.” 

A NER 2012-es kezdete óta „a napnál világosabb, hogy erre az önkényre és kizárólagos hatalomra berendezkedő és csak ennek a megtartására koncentráló, a fasiszta államok hatalomtechnikájára emlékeztető konstrukcióval szembe szállni csak egy teljes nemzeti egység képes.”

Azon természetesen lehet vitatkozni, hogy mitől lehet erőteljes és hiteles az ellenzéki összefogás, amint számtalan kritika éri április óta ezt a kudarcba torkollt elszánást. Márton Roland az intenzív kampányolás miatt nem követte szorosan, hogy mindez miként működött a fővárosban. „Én azt hiszem, hogy amit az ellenzék össze tudott rakni ez év tavaszára, ilyet bő évtizede nem vitt véghez a Fidesszel szemben.”

Az alapvető problémát nem is az összefogás minőségében, sokkal inkább az időközben kirobbant háború kihatásában látja. „Ha ez nem lett volna, egy nagyon erős ellenzék lépett volna a színre egy rendkívül szoros, akár győzelemmel kecsegtető eredménnyel. Emiatt a kudarc miatt a fürdővízzel nem kellene kiönteni a gyereket is.”

A fehérvári képviselő szerint a Fidesz és a politikusai bármiről szívesen beszélnek, csak az elhibázott évekről, az elhibázott gazdaságpolitikáról nem, ami odavezetett, hogy „borzasztó nehézség előtt áll az állam is, az ország is, a háztartások is. Játékpénz lett a forintból.”

Márton szerint a társadalmi folyamatok egyik napról a másikra forrásnak indultak, ahhoz pedig idő kell, hogy az emberekben is feltörjön a gőz. „Sokak számára most lepleződött le, hogy a Fidesz mindenben hazudott. Lépten-nyomon találkozom a panaszkodó emberekkel.”

Tapasztalata szerint az ellenzéki szavazók apátiája is elillant, miután most visszaigazolva látják az április harmadikai voksuk helyességét. „Ez egy óriási emocionális átalakulás most a magyar társadalomban.”

A Klikk TV Mélyvíz című műsora itt nézhető meg.

Forrás: hirklikk.hu