Matolcsy fizetéséhez kötnék a pedagógusbéreket

2022. november 22. 12:08 2022. nov. 22. 12:08

Alkalmatlannak nevezte a kormányt napirend előtti felszólalásában hétfőn Tóth Bertalan, az MSZP parlamenti frakcióvezetője, amiért az egyre több adót szed be, de egyre kevesebb szolgáltatást nyújt.

A kormány postákat zár be, csökkenti a szociális biztonságot, lerombolja az állami egészségügyet, a brutális energiaárakkal ellehetetlenít családokat és időseket, csődbe visz cégeket, veszélyezteti az önkormányzatok feladatellátását – ostorozta a Fidesz-kormányt a frakcióvezető.

„Az a kormány, amelyik nem tudja kifizetni a beszedett adókból a pedagógusokat, az hagyja abba a kormányzást, mert az arra alkalmatlan!” – folytatta.

Azt mondta: „nem normális”, hogy a Fidesz előbb emelte a kormány tagjainak a fizetését, mint a pedagógusokét; Orbán havi kétmilliós emelést kapott, a miniszterek és államtitkárok fizetését is emelték, de emelésben részesültek „a fideszes érdekeket kiszolgáló Gazdasági Versenyhivatal, az energiaszámlák növelésében tevékenyen résztvevő Energiahivatal, a készpénzek fideszes ellopását csendben végignéző Közbeszerzési Hatóság, a sajtószabadság csökkentésében közreműködő médiahatóság és Médiatanács, valamint a most felállt Integritás Hatóság vezetői” is.

Matolcsy György jegybankelnök havi ötmillióról havi 6,2 megemelt havi fizetése húsz pályakezdő tanár fizetését teszi ki – emelte ki Tóth.

„Szerintünk ez nincs rendben!” – szögezte le, azt javasolva: kössék a tanárok fizetését a Magyar Nemzeti Bank elnökének fizetéséhez: egy pályakezdő pedagógus fizetése érje el az MNB-elnök fizetésének tíz százalékát.

„Ha az MNB elnökének fizetése emelkedik, a pedagógusok bérének is nőnie kell! Legalább ezt támogassák!” – mondta.

Hozzátette: a kormánypárti képviselőknek „más ügyekben is színt kell vallaniuk” a héten: a svéd és finn NATO-csatlakozásról, az alacsony jövedelmek adóterhének csökkentéséről, a brutális energia-áremelések eltörléséről: a kormány azon intézkedéseiről, amelyek „óriási terhet raktak az emberek és a vállalkozások mindennapjaira”.

Ezek miatt sötétebbek lehetnek az utcák, ritkábban jár a busz és villamos, bezárnak színházak, elmaradnak koncertek, üresen maradnak uszodák, eltűnt a környékbeli kedvenc pékség, bezárnak a posták, éttermek, hűvösebb van az orvosi rendelőkben, az iskolákban, szociális intézményekben.

Ezek miatt többszörös árat kell fizetnie egy régi építésű családi házban élő nyugdíjas házaspárnak a gázért, vagy egy kizárólag áramot használó háztartásnak a villanyért; ezek miatt ellehetetlenült a napelemek hálózatra csatlakozása – sorolta a frakcióvezető.

„Önök eddig elbújhattak a kormány döntései mögé, most azonban egyenként megmutathatják, melyik oldalon állnak” – utalt a héten esedékes szavazásokra.

„A NATO-szövetségeseink oldalán vagy az agresszor Putyin oldalán? Az emberek érdekeit képviselik, vagy csak Orbán és a fideszes elit érdekeinek kiszolgálói? Megszorítás vagy RezsiSTOP? Ezek a valódi kérdések!” – szögezte le.

Kijelentette: „az MSZP, az igazi baloldal, ezekben az ügyekben a jó oldalon áll. Álljanak mellénk önök is!” – szólította fel a kormánypártiakat.

Forrás: Facebook