Molnár Zsolt: Orbán indítson békemissziót a határon belül is, megszüntetve a háborús retorikát

2024. július 26. 08:25 2024. júl. 26. 08:25

Molnár Zsolt szerint Orbán Viktornak érdemes lenne békemissziót indítania a határokon belül is, megszüntetve a magyar közéletben a háborús retorikát. Az MSZP országgyűlési képviselője minderről a tusványosi fesztiválon beszélt.

A pártpolitikai kerekasztal-beszélgetést vezető Huth Gergely arról kérdezte Molnár Zsolt mellett az LMP-s Kanász-Nagy Mátét, a jobbikos Lukács László Györgyöt, a KDNP-s Nacsa Lőrincet és a fideszes Orbán Balázst, hogy támogatják-e Orbán Viktor békemisszióját, és egyetértenek-e azzal, hogy Orbánék európai pártcsaládja, a Patrióták Európáért nem kapott semmilyen tisztséget az Európai Parlamentben. Huth arra is kíváncsi volt, hogy a beszélgetés résztvevői felszólítanák-e Brüsszelt, hogy kötelezze Ukrajnát arra, hogy ne akadályozza a Lukoil Magyarország irányába tartó kőolajszállítását.

Erről az utóbbi kérdésről jutott eszébe Molnár Zsoltnak Bárdossy miniszterelnök és Roosevolt elnök telefonbeszélgetése, amikor az amerikai elnök nem értette, miért akar Magyarország hadat üzenni az USA-nak. Molnár arról is beszélt, hogy nagy várakozással tekintett Orbán és Zelenszkij találkozója elé, de a kőolaj-vezeték blokkolása nem épp azt mutatja, hogy sikeres volt a békemisszió. Ahhoz pedig, hogy az Európai Bizottság és Magyarország viszonyát rendezni lehessen, az MSZP képviselője azt kérte, hogy a magyar kormány a hagyományos európai pártcsaládok között keressen szövetségeseket.

A KDNP-s Nacsa Lőrinc szerint az Európai Bizottság óriási szereptévesztésben van: politikai döntéshozóként viselkednek, és politikai bunkósbotként használnak jogi eszközöket egyes tagállamokkal szemben. Orbán Balázs bosszúhadjáratként értelmezi az ukránok lépését. A magyar kormány békemissziója és a háborúban elfoglalt békepárti álláspontja miatt döntöttek szerinte így az ukránok.

„Brüsszel falai nem fognak megremegni attól, hogy a Jobbik-Konzervatívok üzenetet intéz feléjük”– kapcsolódott be a beszélgetésbe Lukács László György, a Jobbik-Konzervatívok frakcióvezetője is. Szerinte nem egy ellenzéki párt feladata, hogy üzengessen.

Molnár Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője beszél a pártpolitikai kerekasztal-beszélgetésen a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2024. július 25-én. Mellette Huth Gergely, a PestiSrácok.hu főszerkesztője, moderátor. MTI/Veres Nándor

Az LMP-s Kanász-Nagy Máté szerint is az üzengetés helyett fontosabb kérdés, hogy miként lehetne garantálni Magyarország energiabiztonságát. Az orosz energiafüggőség szerinte az ország szuverenitását veszélyezteti.

Orbán Balázs ezt vitatta, szerinte a magyar külpolitikai és stratégiai gondolkodás alapköve, hogy megszüntessék az egyoldalú függőségeket. Pont ezért nem akar a kormány leválni az orosz függőségről, mert akkor csak nyugati hozzáférés lenne a gázhoz és olajhoz.

Molnár Zsolt is úgy látja, hogy túlságosan erős Magyarország energiakitettsége Oroszország irányába, és ez politikai kiszolgáltatottságot okoz. Szerinte nem tesz jót az ország megítélésének sem, hogy sokak szerint Magyarország egyoldalúan elkötelezett Oroszország irányába.

Orbán békemissziójával kapcsolatban mindhárom ellenzéki résztvevő arról beszélt, hogy mindenki békét szeretne, de addig nehéz lenne véleményt formálni a békemisszió sikerességéről, amíg nem lehet megismerni a diplomáciai út eddig titkolt részleteit, azaz, hogy mik hangzottak el a színfalak mögött.

Molnár Zsolt azt javasolta, hogy a békemissziót érdemes lenne a határokon belül is elindítani, és megszüntetni a magyar közéletben a háborús retorikát, amit leginkább a bombás plakátok szimbolizálnak. Orbán Balázs nem érti, hogy mi másról kellene szólnia egy választási kampánynak, mint a legfontosabb kérdésről, azaz, hogy részt akarunk-e venni egy olyan konfliktusban, ami a harmadik világháború kitöréséhez is vezethet.

Forrás: hirklikk.hu