Niedermüller Péter: a Fővárosi Közgyűlés átalakulása nem szolgálja Budapest érdekét

2024. október 5. 07:30 2024. okt. 5. 07:30

Minden kerületet érinteni fog a Fővárosi Közgyűlésben lévő változás – mondta Niedermüller Péter, a VII. kerület DK-s polgármestere. A KlikkTV Mélyvíz című műsorában arról is beszélt, azok közé tartozik, akik ezt súlyos szakmai hibának tekintik, de politikai vetülete is van.

Ameddig polgármesterek ültek a közgyűlésben, addig kiindulhattunk abból, hogy olyanok döntenek, akiknek van fogalmuk arról, hogy mi folyik az adott városrészben. Ilyen például Tóth József, az MSZP XIII. kerületi polgármestere, aki 30 éve a kerületért dolgozik, vagy Szentgyörgyvölgyi Péter az V. kerületben. Nekik megalapozott és pontos ismereteik vannak az adott kerületről és a fővárosról, most ez megszűnt. Most olyanok kerültek a közgyűlésbe, akiknek semennyi vagy minimális önkormányzati tapasztalatuk van. Ez több szempontból is zűrös dolog – magyarázta.  

Niedermüller Péter biztos abban, hogy az új képviselők mind nagyszerű, kiváló intellektusú, nyelveket beszélő emberek, akik a versenyszférában nagyszerű eredményeket értek el, de úgy véli, hogy ebből nem következik az, hogy ezek az emberek az önkormányzati működést is ismerik, és képesek elkormányozni egy olyan nehéz helyzetben lévő várost, mint Budapest. Van egy másik része is a dolognak, és az már politikai vetület, nevezetesen az, hogy a polgármestereket személyükben választották meg, azért, mert azt gondolják a választók, hogy amit eddig csináltak vagy csinálni fognak, az jó, van egyfajta személyre kivetített bizalom. Azokat az embereket, akik most bent ülnek, azokat személyükben senki nem választotta meg, listákra szavaztak a választók, a pártok vezetői döntöttek arról, kik szerepeljenek a listákon. Erzsébetváros újraválasztott polgármestere szerint ez nem válik Budapest javára, bárki bármit mondjon is erről.

Ha egy testületben van 2-3 ember, aki tapasztalatlan, az rendben van, hiszen a többiek segítenek neki, de ha van 10+10 ilyen ember egy testületben, köztük olyanok, akiknek nemhogy önkormányzati rutinjuk nincsen, de nem is éltek az országban eddig, az teljesen más helyzet. „Lehet mondani, hogy előbb-utóbb majd beletanulnak, de a főváros most olyan helyzetben, van, hogy túl sok tanulási időre nem lesz lehetőség, egy sor olyan döntést kell meghozni, amik nem várhatnak, mint a közlekedést, a lakhatást, az egészségügyet érintő kérdések.” Niedermüller Péter tévedésnek tartja, hogy a polgármestereket kiszorították a Fővárosi Közgyűlésből, úgy véli ez csak a Fidesznek jó, amelynek kevesebb a polgármestere a fővárosban, mint az ellenzéknek. 

Nem lát konstruktív megoldásokat az új testületben, a frakciók csak abban tudtak megegyezni, hogy ne legyen főpolgármester-helyettes, mert annak személyéről nem tudtak dönteni. A DK politikusa úgy gondolja, hogy Karácsony Gergely mindent megpróbált nyár óta, de akik nem a főpolgármester táborához tartoznak, azok befeszültek, és nem hajlandóak kompromisszumokra. Niedermüller Péter emlékeztetett, a Mi Hazánk javaslatára – amit átvett a Fidesz – létrehoztak egy olyan listás rendszert, ami csak nekik kedvez, és hiányzik belőle a szakmai kompetencia. „Egy listás szavazás mindig máshogy működik, mint mikor személyekről döntünk. Ha listára szavazunk, mindegy, milyen emberek vannak rajta, a pártot tisztelik meg a bizalmukkal.”

Nem gondolja, hogy Karácsony Gergely megbuktatása a cél, el nem tudja képzelni, hogy a Tisza Párt új választást akarna, mert ha megnyernék, akkor utána felelősséget kellene vállalni. Az biztos, hogy az új rendszer nagyon nyögvenyelős lesz, nehezen haladó folyamat lesz, és ez minden kerületet érinteni fog.

Niedermüller úgy gondolja, hogy a „bulinegyeddel” kapcsolatban sok mindent elértek, de még mindig van tennivaló. Cél, hogy legyen minőségi vendéglátás, és turizmus, de közben a helyiek biztonsága is megmaradjon.

Erzsébetvárosban október 9-én alakul meg a testület, ahol 11-4 az arány, de a 11 „ellenzéki” is megosztott, töredezett. Napirendről-napirendre, egyeztetésről egyeztetésre kell majd biztosítani a 8 fős többséget, ami „több munkával jár, de hát ez a dolga egy polgármesternek”. A kerületben a lakhatás egyre nagyobb probléma, például leromlott bérlakások, a kormány pedig a kisujját sem mozdítja. A belváros tele van 100-120 éves épületekkel. Egyre több a „dolgozó szegény”, hiába dolgoznak, mégsincs elég pénzük ahhoz, hogy eltartsák a családjukat, pláne, ha közbejön valami nagyobb kiadás. „Erős szociális hálóra van szükség, mert egyébként azon nagyon sok család át fog esni, ha így haladunk tovább, a kormány pedig nem mondja azt, hogy ez jobb lesz. Ezen felül probléma a közlekedéspolitikai helyzet (parkolás, átmenő forgalom csökkentése, rollerek). Veszélyben van a háziorvosi ellátás is. 

A KlikkTV Mélyvíz című műsora ide kattintva nézhető meg.

Forrás: hirklikk.hu