Orbán úgy tesz, mintha soha nem hallott volna a Novák Katalin nevű nőről

2024. február 12. 15:15 2024. feb. 12. 15:15

Kohnhoz bekopog az ÁVH. – Ismeri Ön Grünt? – Nem ismerem. – Hát a Schwarzot? – Ajjaj, akkor már inkább a Grünt. Ez volt az ötvenes évekből származó vicc Kohn bácsival. Orbán Viktor viszont, aki maga mondta évekkel ezelőtt, hogy nőügyekkel nem foglalkozik, a jelek szerint sem Novák Katalint, sem Varga Juditot nem ismeri.

Több mint egy hete robbant ki az államfő – ameddig az országgyűlés el nem fogadja a lemondását, még mindig Novák a köztársasági elnök – kegyelmi ügye körüli botrány, de Orbán Viktor ezalatt – hétfőn délelőttig biztosan – a nyilvánosság előtt ki nem ejtette, le nem írta Novák Katalin nevét. 

Ami persze nem meglepő: a magát bátor utcai harcosként definiáló miniszterelnök előszeretettel kullog el a számára kínos, kellemetlen helyzetek elől. Az ilyeneket, amikor csak teheti, alsóbb szintekre szignálja ki. Vigye el a balhét Szijjártó, Gulyás, esetleg Kocsis Máté, nekik már úgyis mindegy. A kudarcokért mindig más magyarázkodik, ő egyedül a győzelemként eladható vereségeket szokta elővezetni a híveinek.

Miután jó egy héttel ezelőtt kiderült, hogy Novák Katalin még tavaly áprilisban, nem sokkal Ferenc pápa magyarországi látogatása előtt kegyelmet adott egy pedofil elkövető segítőjének, a református egyházzal jó kapcsolatot ápoló K. Endrének, Orbán Viktor csak annyit tudott mindehhez hozzátenni, hogy alkotmánymódosítást nyújt be annak érdekében, hogy a jövőben pedofilok ne kaphassanak államfői kegyelmet.

Sem a konkrét ügyről, sem Novák Katalinról nem tett említést, így azok a magyarok, akik csak a kormányhoz közeli sajtóból tájékozódnak, kapkodhatták a fejüket, hogy most hirtelen mitől lett ez annyira fontos.

Az államfő lemondásával egy időben egyébként Varga Judit volt igazságügyi miniszter – a Fidesz európai parlamenti listájának kijelölt éllovasa – is bejelentette távozását. Lemondott minden posztjáról és közölte: visszavonul a közélettől.

Orbán erre sem reagált. Facebook-oldalán az utolsó bejegyzés három nappal ezelőtt íródott, tehát már jóval a botrány kirobbanása után, de még Novák és Varga lemondása előtt. „Tiszta helyzetet kell teremteni”, írta a miniszterelnök. „Gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető nem kaphat kegyelmet. Pedofiloknak nincs kegyelem!”

Ugyanazon a napon egy videóüzenet is felkerült Orbán oldalára, ahol a miniszterelnök sajátos megközelítésben - anélkül, hogy az ügy főszereplőit és lényegét ismertetné – adja elő mondandóját. „Kialakult egy vita az elnöki kegyelem jogköréről” – kezdte a videón Orbán. Már ez is felért egy hazugsággal: nem vita alakult ki ugyanis, hanem hatalmas a felháborodás. Vita akkor lehetett volna, ha összecsapnak a pedofiloknak adott elnöki kegyelem ellenzői és támogatói, ám ilyenről természetesen nincs szó: még a legelvakultabb Orbán-hívők is kiakadtak az államfő döntésén. „Itt nem jogászkodni kell, hanem tiszta helyzetet teremteni”, mondta Orbán a videón, majd megemlítette, hogy neki is van öt gyereke, valamint hat unokája, és ha bárki hozzájuk nyúlna, akkor azt félbe kell hasítani, miszlikbe kell vágni.

Így kell beszélni a magyar emberekhez: keményen, határozottan, macsó módra. Ezt a szintet érti meg Feri bácsi, akit Orbán néhány évvel ezelőtt egy kocsmai beszélgetésben „megdobott nyolcvanezerrel,”, és ez a hang tetszik a nagygéci Bözsi néninek, akit a miniszterelnök saját portáján keresett fel és még a malacának is odaköszönt. (Azt mondta a malacnak, hogy Hello Röfi!)

A legújabb hírek szerint egyébként Balog Zoltán egykori Emmi miniszter – ma református püspök – biztatta Novák Katalint, hogy adjon elnöki kegyelmet a bicskei gyermekotthon egykori igazgató-helyettesének. Kettejük szoros kapcsolata régóta ismert, kormányhoz közeli források szerint Balog, aki az államfő tanácsadó testületének is tagja, hivatali munkakörén túlmenő kapcsolatot ápol az államfő asszonnyal. Olyannyira szívélyes ez a viszony, hogy Balog püspök rendszeresen bejárt a Sándor palotába, ahol „intézkedett.” Tehette mindezt, mert – mint egy közeli forrás fogalmazott – „a Kati bármit megtesz neki.

Nos, Balog püspök, bár segíteni nem tudott egykori mentoráltján, legalább nem fordult el tőle. Megosztotta az államfő lemondása után létrehozott „Kiállok Novák Katalin mellett” Facebook csoport bejegyzését, igaz, saját oldalán már arról írt, hogy „Visszavonulni néhány hétre imádkozni, gondolkodni, olvasni és írni Isten csendjében. Micsoda ajándék.”

Balog püspök, aki szavahihető szemtanúk szerint hosszú évek óta jelentős szerepet játszott Novák Katalin hivatali előrehaladásában, tehát mostantól ír, olvas, gondolkodik és imádkozik. (A sorrend tetszés szerint felcserélhető.) Orbán Viktor viszont nem teheti meg ezt: szombaton évértékelőt tart, ahol mondania kell valamit a híveinek. Nem kizárt, hogy erőt igyekszik majd felmutatni és megnyugtatni az elbizonytalanodott fanokat, akik majd tapsolnak neki, és úgy tesznek, mintha elhinnék, hogy nem akkora a baj, mint amilyen valójában.

 

Forrás: hirklikk.hu