Repedezik a NER, már csak az a kérdés, hogy a résekből mikor lesz szakadék

2024. augusztus 29. 15:20 2024. aug. 29. 15:20

„Lázár János gaztetteiről regényt tudnék írni, már meg is írtam egyébként, sőt, ki is nyomtattam, nehogy feltörjék a gépemet és véletlenül eltűnjön” – mondta Simonka György egykori fideszes parlamenti képviselő, Pusztaottlaka megválasztott polgármestere a Telexnek. Két hónappal ezelőtt, Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester a Lakmusz és a Political Capital konferenciáján arról beszélt, hogy nem tartja valós, létező politikai közösségnek a KDNP-t. Vitézy Dávid napi rendszerességgel támadja Lázárt, aki viszont zagyvaléknak nevezte Orbán Viktornak Tusványoson előadott, a latte avokádó és a birspálinka összefüggéseit elemző fejtegetését. „Amikor először hallottam a miniszterelnök beszédét, azt hittem, félrebeszél a melegben, nem gondoltam, hogy ez a két zagyvalék összejön egymással” – mondta Lázár. 

Most legutóbb Simonka György országgyűlési képviselő fakadt ki NERtársai ellen. „Lázár egy ufó az én szememben... Olyan dolgokat csinál meg, amiket másnak nem engednek... Lehetnek olyan információi, amikkel zsarolhatja a felső vezetést... Nem vagyok irigy Mészáros Lőrincre sem, nem érdekel, hogy van ezer milliárdja. Talán csak az érdekel, hogy óriási károkat okoz a Fidesznek és a közéletben is. Rombolja a közbizalmat. Eléggé átlátszó, hogy Lőrinc azért kapja meg ezeket a pénzeket, mert úgy alakítják a közbeszerzéseket. Ez természetesen visszás, de nem törvénytelen” – mondta Simonka a Telexnek. Volt még egy érdekes megjegyzése: „Egyszer kajakoztunk a barátaimmal, előtte rendesen bepálinkáztunk. Akkor volt a Pride, én meg kiírtam, hogy a buzeránsok csak provokálnak minket. Hívott Rogán titkára, hogy vegyem le a posztot. Mondom, hagyjál már, hát ki vagy te, hogy megmondd nekem, mit csináljak, ez az én véleményem, egyébként is erős vagyok, már be vagyok pálinkázva. Eltelt egy óra, hívott a Rogán, hogy Simi, a te érdekedben vedd le a posztot. Én akkoriban még azt gondoltam, ez a poszt beleilleszkedik a Fidesz rendszerébe, hiszen a felszínen mi nagyon ellene vagyunk a homoszexuálisoknak. Utána jöttem rá arra, hogy tele van buzival a Fidesz.” 

Simonka ellen egyébként bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy, 1,4 milliárd forintos vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt emeltek vádat. A vád szerint a volt képviselő egy bűnszervezetet irányított, amiért nyolc és fél év fegyházbüntetést és teljes vagyonelkobzást kért rá az ügyészség. Simonka ártatlannak vallja magát, és meggyőződése, hogy a bíróság majd felmenti, mert – állítása szerint, szemben az ügyészséggel – oda még nem ér el a Fidesz keze. Ezzel együtt nem érzi magát biztonságban, mint mondta, nem ma jött falvédőről, minden lehet, még az is, hogy történik vele valami.

Lázár János egyébként nem ma kezdte a karcoskodást, 2013 augusztusában már egy sajtótájékoztatón – amúgy mellékszálként, mert nem ez volt a fő téma – az ország első számú uzsorásának nevezte Csányi Sándort, az ország legnagyobb bankjának vezetőjét. Lázár korábban polgármester volt Hódmezővásárhelyen, amely az ő regnálása alatt lett az ország legjobban eladósodott városa. Volt olyan parlamenti ciklus, amikor ő vette fel a legtöbb képviselői költségtérítést – négy év alatt mintegy 18 millió forintot –, egy időben lézerblokkolóval rótta a kilométereket a hivatali gépkocsiján, ezen kívül nevéhez fűződik egy máig gyakran hivatkozott, amúgy nem túl sok empátiáról tanúskodó mondat is: akinek semmije sincs, az annyit is ér. 

Lázárt akkor az hozta ki a sodrából, hogy Csányi azt nyilatkozta róla: „Lázár János tehetséges politikus, ezt a trafik ügyet is milyen szépen elintézte.” (Csányi ezzel a megjegyzéssel azt kívánta érzékeltetni, hogy tisztességtelennek tartja a Lázár által levezényelt trafik-privatizációt.)

Egyre több a repedés a NER még mindig erősnek – propagandára milliárdokat költenek – látszó hajóján. Most még ott állnak egymás mellett a derék urak, összeszorított fogakkal, behunyt szemmel, örök hűséget fogadva Orbán Viktornak és a Pártnak, ám csak idő kérdése, hogy ez a kegyelmi állapot meddig tart. „Én nem mondom el, amit rólad tudok, cserébe te is hallgatsz arról, amit rólam tudsz” – ez a vezérelv, az összetartó erő. Merthogy sokat tudnak egymásról ezek a derék urak, túl sokat ahhoz, hogy megszólaljanak. Mindegyikük tudja a másikról, hogy miből telik neki a magyar emberek életszínvonalánál nagyságrendileg magasabb, fényűző életre. Tudják, de nem mondják, mert a Fidesz már csak látszólag párt, a valóságban egy zárt körű klub, ahol mindenkinek van a másikról egy szaftos története. Ez a belépő a klubtagsághoz – minél durvább a történet, annál gördülékenyebb a felvétel. Egyelőre csak ritkán és halkan szól ki valamelyikük a kánonból, mert összetartja őket a közös rettegés, a félelem attól, hogy egyszer kiderül az igazság. 

Simonka most attól tart, hogy esetleg történik vele valami. A félelme nem alaptalan: magas toronyházak ablakaiból ugyan Oroszországban szokás kiesni, a halálos ételmérgezés is leginkább Putyinéknál fordul elő, de lassanként Magyarország is olyan hely lesz, ahol bárkivel bármi megtörténhet.

Forrás: hirklikk.hu