Soros szerint ukrán offenzíva készül, Putyin pedig tűzszünetre vágyik 

2023. március 18. 14:31 2023. márc. 18. 14:31

​​​​​​​Kitart az egy hónappal ezelőtti, a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián a háború alakulásáról prognosztizált véleménye mellett Soros György, aki szerint annak menetét meg fogja fordítani a tavaszi ukrán ellenoffenzíva. Úgy véli, hogy a neves orgánumokban megjelenő, ennél sokkal borúlátóbb írások okát nem a valóságban, hanem a sikeres dezinformációs kampányokban kell keresni. Szerinte Putyin veszettül vágyik a tűzszünetre, de nem akarja azt beismerni. A korábbi szovjet birodalom utódállamai tűkön ülve várják, hogy elnyerhessék teljes függetlenségüket. Az orosz imperializmus vereségének nagy horderejű következményei lesznek az egész világra, óriási megkönnyebbülést okoz majd a nyílt-, ugyanakkor problémákat a zárt társadalmak számára, ám ami a legfontosabb, a világ ismét a legnagyobb feladatra, a klímavédelemre összepontosíthat – írja legfrissebb cikkében Soros György.

Cikket jelentetett meg a Project Syndicate felületén Soros György, emlékeztetve arra, hogy sok kiemelkedő fontosságú fejlemény következett be, mégpedig viharos sebességgel a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia óta eltelt egy hónapban. Ez ösztökélte arra, hogy frissítse az akkor felvázolt prognózisát.

Az egyik terület, ahol komoly fejleményekről számot be a mostani írásában, az a klímahelyzet. Ezekre is kitér Soros, aki azonban most nagyobb teret szentel az oroszok által Ukrajna ellen folytatott háborúnak.

Felidézi, hogy egészen októberig a harctereken Ukrajna ért el eredményeket, ám az oroszok – az Irán által a rendelkezésére bocsátott hatalmas mennyiségű drónoknak köszönhetően – védelmi pozícióba kényszerítették az ukránokat. Az orosz hadsereg azonban borzasztó állapotban van, rosszul vezetik, rossz a felszereltsége és mélységesen demoralizáltak a katonái. Ezt felismerve, Putyin hazárdjátékba kezdett, és behívta a Prigozsin-féle zsoldos csapatot, a korábbi börtöntöltelékekkel teli Wagner-csoportot, amely olyan helyeken is sikereket ért el, ahol az orosz hadseregnek ez nem sikerült. Putyin hazárdjátéka egy bizonyos pontig bejött – írja Soros, aki azonban felidézte, hogy menet közben feszültség alakult ki a hadvezetés és Prigozsinék között. Az előbbi nem csak fúrta, de akadályozta is (például használhatatlan lőszerek küldésével) a zsoldosokat, akik a nyilvánossághoz fordultak. Putyin, némi hezitálás után Prigozsin ellen fordult, elhitte ugyanis, hogy veszélyt jelent a hatalmon maradására.

Mindez azért fontos – derül ki Soros cikkéből –, mert az ukránoknak sikerül előnyt kovácsolniuk a belső orosz hadakozásból. A Wagner-csoportot, amíg meg nem erősödik, a legendás „húsdarálóba” terelik, az ukrán csapatok pedig így ellentámadást indíthatnak, mihelyst hozzájutnak a fejlettebb hadiutánpótláshoz, elsősorban a Leopard2 tankokhoz. Soros szerint erre május tájékán kerülhet sor, de lehet, hogy annál korábban.

Minden jel szerint tehát valóra fog válni az egy hónappal ezelőtt, Münchenben elhangzott legfontosabb prognózisom a háború menetét megfordító tavaszi ukrán offenzíváról” – szögezte le most Soros György. Mint hozzátette: tisztában van ugyan azzal, hogy neves orgánumok sokkal komorabb képet festenek a háború menetéről, de ezt ő, a maga részéről  a sikeres dezinformációs kampányoknak tudja be.

Putyin veszettül vágyik a tűzszünetre, de nem akarja ezt beismerni. A kínai elnök is hasonló cipőben jár. Ugyanakkor az nem valószínű, hogy Joe Biden megragadja a látszólag kínálkozó alkalmat a tűzszüneti tárgyalásokra – írja Soros, aki szerint ennek az az oka, hogy amerikai elnök nem akar Zelenszkij háta mögött tárgyalni.

Az egykori szovjet birodalom utódállamai mindeközben tűkön ülve várják, hogy megerősíthessék a függetlenségüket, hogy az orosz hadsereget összeroppantsák Ukrajnában. Amint az bekövetkezik, Putyin álma is széthullik az orosz birodalom visszaállításáról, és megszűnik fenyegetést jelenteni Európa számára.

Az orosz imperializmus vereségének nagy horderejű következményei lesznek a világ egészére – szögezi le Soros. Nem csak a nyílt társadalmak könnyebbülhetnek meg, de lehetővé teszi a világ számára, hogy végre a legnagyobb problémára, a klímaváltozásra koncentrálhasson – zárja a Project Syndicaten megjelent írásában Soros György.

 

 

 

Forrás: hirklikk.hu