Utcajogász: eredményes volt a 2023-as év

2023. december 30. 18:10 2023. dec. 30. 18:10

Radikálisan növekvő esetszámok, győzelem a hajléktalan embereket bántalmazó mohácsi rendőrök ügyében, jogerős ítélet a Metropol ellen és siker az Alkotmánybíróság előtt – eredményes évet zár az Utcajogász.

A szervezet számára az egyik legfontosabb esemény az volt, hogy első fokon lezárult a mohácsi hajléktalan embereket bántalmazó rendőrök pere. Az ügy felhívta a figyelmet arra, hogy a hatalmi viszonyokban mennyire kiszolgáltatott helyzetben vannak a sérülékeny csoportba tartozó emberek. A per másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik 2024-ben – számolt be az Utcajogász közleményében.

Fontos sikerként tartja számon emellett az egyesület, hogy két év után véget értek a Metropol által készített „Koldustérkép” miatti eljárások, és a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen kimondta, hogy a lap cikke kirekesztő volt. A döntés az egyesület szerint ugyanakkor csak csepp a tengerben, az Utcajogász októberben közleményt adott ki, amelyben aggodalmát fejezte ki a közbeszédben elharapódzó kirekesztő hangokkal és azok szemmel látható társadalmi következményeivel kapcsolatban. 

Ugyancsak fontos előre lépésnek tartják, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisítette a végrehajtási törvény egy huszonkilenc éves rendelkezését, amely nem biztosított halasztó hatályt az önkényesen elfoglalt lakás kiürítése ügyében hozott végzéssel szembeni fellebbezésnek. Ez a rendelkezés korábban azt eredményezte, hogy az ilyen eljárásoknál a kilakoltatási döntés előtt a lakónak semmilyen lehetősége nem volt vitatni az ellene felhozott állításokat, akkor sem, ha – ahogy az Utcajogász egyik ügyfele esetében – érvényes bérleti szerződéssel, jogszerűen lakott az adott lakásban.

A végrehajtási törvény alapjogsértő árverési szabályai miatt fordultak februárban az Alkotmánybírósághoz – az egyesület megkeresésére – országgyűlési képviselők. Azért kérték a képviselők segítségét, mert hiába fordultak a problémával 2020-ban az ombudsmanhoz, ő két év elteltével sem reagált erre. Az országgyűlési képviselők egynegyede nyitottnak mutatkozott az együttműködésre, és támogatta az Utcajogász beadványát, amelyben a jogsértő árverési szabályok megsemmisítését kérte.

2023-ban is folytatódtak a Kincsem Park „szürke házával” kapcsolatos perek. A társasház egy száz százalékig állami tulajdonú cégtől került 2021-ben egy magáncég, a Kincsem Corner Zrt. tulajdonába. A ház lakói, a Lovi egykori dolgozói alacsony fizetésük mellé, béren kívüli juttatásként kapták egykor a lakások bérleti jogát. Az új tulajdonos bérleti díjukat a háromszorosára emelte. Az Utcajogász nyolc lakót képvisel a bíróságon, közülük kettő ügyében született 2023-ban nyertes, jogerős ítélet. A perek jelenleg is folyamatban vannak, első fokon vagy várhatóan másodfokon folytatódnak.

Az idei évben két fontos, a polgárok jogait érintő változással is foglalkozott a szervezet. Az egyik a közmeghallgatások rendszerét, a másik a jogi segítségnyújtáshoz való jogot érinti. A jövőben az önkormányzatok a polgárok személyes jelenléte nélkül is tarthatnak közmeghallgatást. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a törvény hatályba lépését követően az önkormányzatok bármikor dönthetnek úgy, hogy egy-egy kellemetlenebb kérdésben nem teszik lehetővé, hogy a polgárok személyesen vegyenek részt a közmeghallgatáson, így pedig elkerülhetővé válik számukra a polgárokkal való személyes párbeszéd, vita. Az ügyben az Utcajogász beadványt dolgozott ki, amelyet az országgyűlési képviselők egynegyede benyújtott az Alkotmánybíróságnak.

Gyengült az  idén a jogi segítségnyújtáshoz való jog: júliustól lépett hatályba az az igazságügyi salátatörvény, amelynek módosításai az állami jogi segítségnyújtás rendszerét is érintették. Két fontos változás történt: egyrészt szűkült azon rászorulók köre, akik az állami jogi segítséget igénybe vehetik, másrészt korlátozottá vált azon ügyek száma, amelyekben a jogi segítségre szorulók segítséget kaphatnak.

Az idei év legnagyobb kihívását az Utcajogász számára az jelentette, hogy a hozzájuk beérkező esetek száma radikálisan megemelkedett, ezért a szeptemberi toborzáson hét új önkéntes jogász csatlakozott a szervezethez.

Visszatérő ügytípus volt idén az Utcajogásznál, hogy több olyan szülési szabadságát töltő anya nem kapta meg a CSED-et, aki csak szüneteltette, és nem megszüntette vállalkozását. Az egyesület szerint az eljárás alapjogsértő, hátterében pedig egy rosszul értelmezett paragrafus áll. Az egyik ügyben a szervezet a Kúriához fordult, amely úgy döntött, hogy befogadja a kérelmet és érdemben foglalkozik a problémával 2024-ben.

Az idei évben a Fővárosi Szolidaritási Alap támogatásával több fővárosi önkormányzattal (VI., VIII. és IX. kerület) is együttműködött az Utcajogász Egyesület a lakhatási szegénységben élők helyzetének javítása, a jogtudatosság fokozása, az érdekérvényesítő képesség erősítése, a szociális szakemberek ismereteinek bővítése, a hajléktalan-ellátás fejlesztése és a válság hatásainak enyhítése céljából. E projekt keretében az egyesület szakmai véleményt készített a VIII. kerület szociális rendelettervezetéről, illetve lakásrendeletének módosításáról. Emellett véleményezte a főváros rendkívüli települési támogatási rendeletének módosítását is.

Az Utcajogász Egyesület fontos küldetései közé tartozik, hogy célcsoportja értse és érvényesíteni tudja jogait. Ezért a szervezet munkatársai már hosszú ideje rendszeresen tartanak képzéseket. Az idei évben a Könyves Kálmán körúti hajléktalanszállón tartottak ismeretterjesztő tréninget az ott lakóknak az őket érintő jogi ügyekkel kapcsolatban. A következő évben a szervezettel együttműködő önkormányzatok dolgozói vehetnek majd részt a lakhatási válsághelyzetek jogi környezetéről tartandó képzésükön.

Az Utcajogász a 2023-as évben rengeteg elismerésben részesült. A budapestiek szavazatai alapján elnyerte az Év Fővárosi Civil Szervezete elnevezésű díjat, a NIOK Alapítvány díjátadóján a legsikeresebb érdekérvényesítési projekt díját, valamint novemberben a Budapestért díjat. E három elismerés azért különösen fontos a szervezet tagjai számára, mert kiderül belőle, hogy mind a budapestiek, mind a civil szakma, mind a Fővárosi Önkormányzat kiemelten fontosnak tartja az általuk végzett munkát – írta az egyesület.

Forrás: hirklikk.hu