Vége a téli üzemnek, burkolatjavítási munkák kezdődhetnek

2023. március 17. 10:01 2023. márc. 17. 10:01

Március 16-ával véget ért az úgynevezett "téli üzem" a Magyar Közútnál. A hónap végéig mérnökségenként még legalább egy, síkosságmentesítésre alkalmas gépet bevetésre készen tartanak, de mától kezdve már csak lokális javítási munkák lesznek – közölte a társaság lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A 125 napos téli üzem során a közútkezelő 98 napon végzett síkosságmentesítést, 42 napon pedig hóeltakarítást. Igaz ugyanakkor, hogy 1901 óta az idei téli időszak volt a második legenyhébb szezon, de a hajnali, reggeli fagyok miatt országosan így is több mint 48 ezer tonna sót, több mint 3,6 millió liter kálcium-klorid oldatot és 117 tonna érdesítőanyagot juttattak ki a 31 ezer kilométernyi országos közúthálózatra – fogalmaz a Magyar Közút NZrt.

Az enyhe tél miatt viszont az átlagosnál több növényzetgondozási munkát végeztek a hidegaszfaltos javítások mellett, melyeket tavasztól, a melegaszfaltkeverő telepek újranyitását követően már a tartósabb beavatkozások váltanak fel.

Mostantól a lokális burkolatfelújítások és a veszélyes kátyúk megszüntetésén túl sor kerül a kaszálásra, növényzetgondozásra, szemétszedésre és jelzőtáblák, védőkerítések, vezetőoszlopok, szalagkorlátok kihelyezésére, bevonására, tisztítására, valamint jelzőlámpák karbantartására is. - írják

Mivel országosan folyamatosan zajlanak a munkák, ezért érdemes minden hosszabb utazás előtt a hivatalos oldalon tájékozódni. A felújítások jelenleg egy szakaszon Pécset is érintik, méghozzá a Siklósi úton.

A Magyar Közút emellett továbbá is arra kéri az autósokat, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek a munkaterületek térségében és vigyázzanak az utakon dolgozó mérnökségi szakemberekre. Emellett mindig vegyék figyelembe az útfelújítási munkák területére vonatkozó közlekedési táblákat!