Vodafone-részvények vásárlása: a megtérülés még a fasorban sem látszik

2024. szeptember 24. 11:00 2024. szept. 24. 11:00

Ahogy arról a Hírklikk is beszámolt, a tulajdonos 4iG Nyrt. a tőzsde honlapján tette közzé, hogy a Vodafone Magyarország Zrt. részvényesei döntöttek a Vodafone Magyarország Zrt. kiválás útján megvalósuló szétválásáról, vagyis a cég feldarabolásáról.

Hírklikk cikkéből kiderült, a Vodafone Magyarország Zrt.-ből az infrastruktúra egység válik ki, ezzel külön vállalatokban működnek tovább a kereskedelmi, valamint az infrastruktúra divíziók. A kereskedelmi társaság ONE Magyarország Zártkörűen Működő Részvénytársaság, az infrastruktúra-társaság pedig V-Hálózat Távközlési Zártkörűen Működő Részvénytársaság névvel jelenik meg a piacon. A kiválás napját 2024. december 31. napjában jelölték meg a részvényesek, az új struktúra szerinti működés első napja 2025. január 1. lesz.

„Csak nem…?” – tette fel a sejtelmes kérdését a hírrel kapcsolatban Tóth Bertalan.

Az MSZP frakcióvezetője Facebook-bejegyzésében azt írta, az Orbán-kormány eddig is mindent megtett, hogy minél átláthatatlanabbá tegye a Vodafone magyar leányvállalata körüli tranzakciósorozatot.

„Röviden: az Orbán-kormány 323 milliárd forintnyi közpénzt fizetett ki a veszteséges Vodafone Magyarország 49 százalékos üzletrészéért. Magam közérdekű adatigényléssel, parlamenti kérdésekben és a bíróságon is igyekeztem fényt deríteni arra, hogyan, és főleg miért volt szükségeük Orbánéknak erre az üzletrészre. Most azt olvasom: a céget átalakítják, feldarabolják, még a nevét is megváltoztatják, nyoma se maradjon, mire ment el az egetverő infláció és államadósság mellett elköltött óriási mennyiségű adófizetői pénz” – írja Tóth Bertalan.

Az MSZP politikusa szerint bár a Fidesz minden eszközt igénybe vesz, hogy titkolja az igazságot ennek az adásvételnek a részleteiről is, és leplezze az ezzel kapcsolatos adatokat, „én mindenesetre megkérdeztem Nagy Márton nemzetgazdasági minisztert: Mikor térül meg a Vodafone-részvények megvásárlása? Merthogy a megtérülés még a fasorban sem látszik!”