Zajlik a Tisza párt tüntetése a köztévé székháza előtt

2024. október 5. 17:09 2024. okt. 5. 17:09

Megtelt az MTVA székháza előtti tér a Magyar Péter által szervezett demonstrációra. A Tisza Párt elnöke a közszolgálati csatornán szombaton élőben szeretné felolvasni a 16 pontos követelését. A demonstrációra több ellenzéki képviselő is jelezte, hogy elmegy.

Szombaton 15 órára a közmédia épülete elé szervezett tüntetést a Tisza Párt. Magyar Péter pártelnök pénteken egy Facebook-videóban jelentkezett be az MTVA Kunigunda útjai székháza elől. Itt kiemelte a 16 pontos követelésüket, amit szombaton élő adásban kívánnak felolvasni. 

Az Index a helyszínről tudósítva közölte, elsőként a demonstrálók egy óriáskivetítőn nézhették az M1 Magyar Péterről szóló híreit. Ezt követően Nagy Ervin színész lépett a színpadra, aki többi között arról beszélt, hogy a tiszások mindig középen állnak, és vigyáznak egymásra, ő pedig tiltólistássá vált a saját hazájában, „de azért tiltólistára egy egész nemzetet nem lehet tenni”. Nagy Ervin elárulta, a feketelista büszkeséggel tölti el, mert ez azt jelenti, hogy nem hajlott meg a gerince. „Árad a Tisza” – skandálják a tüntetők. 

Nagy Ervin kiemelte, hogy korábban Orbán Viktorra szavazott, de „óriásit csalódott” benne. Arról is beszélt, hogy amikor készül egy ilyen esemény, aminek ő is a motorja, megpróbál elérni olyan művészeket, akiket elég bátornak gondol. Március 15. után azt gondolta, válogatnia kell majd a jelentkezők között, azonban alábecsülte a félelem erejét.

Nagy Ervint Tóth Imre (Bruti) humorista követte a színpadon. Szerinte legalább annyian vannak, mint a Békemeneten, „ne nevessél, én voltam ott is. Azt hallottam, lesz ott egy ritka természeti jelenség, volt is, fényes nappal volt ott sötétség”. A Kutyapárt volt jelöltje megjegyezte, októberben lehet, a megafonosok állnak majd a barikádon, „a felét elviszi a talaj menti fagy, a másik fele nyugati emigrációban fog senyvedni”. Bruti üdvözölte az M1 állandó nézőit is, szerinte meg kell győzni még azt a tizenhetet is. A tömeget meggyőzőnek nevezte. Ugyanakkor van egy üveg pálinkája arra, hogy az M1 ezt nem közvetíti élőben, mert félnek tőletek, tőletek, akiknek a pénzéből fizetik őket.

Bruti beszéde után a kivetítőn bekapcsolták az M1 élő adását, hogy megnézzék, a csatorna beszámol-e a tüntetésről. Épp reklám volt. Majd az M1 rövid élő adása után németországi Tisza-szimpatizánsok videóüzenetét játszották le a tüntetésen, akik a szabadság fontosságát hangsúlyozták. Ugyanakkor nem sokkal később az M1 15.30-as híradójába vágóképet adtak a tüntetésről. 

Nagy Bandó András is felszólalt a tüntetésen. „Megint át vagyok verve. Tegnap hívott fel Ervin, azt mondta élő adásban leszek az M1-en” – kezdte a humorista, aki örül, hogy eljött a demonstrációra. Nagy Bandó András sose hitte volna, hogy 77 évesen azért kell tüntetni, amit már 30 éve elértek. A humorista úgy vélekedett, sok politológus még mindig autokráciának nevezi „ezt a diktatúrát”. 

Ébresztő magyarok – jelentette ki Nagy Bandó András, erre a tüntetők elkezdték skandálni, hogy „ébresztő, ébresztő”. Nagy Bandó András felidézte Orbán Balázs 1956-ról szóló mondatait is, amit a demonstrálók „hazaárulók, hazaárulók”, valamint „ruszkik, haza” kórusa követett.

Kátai István sepsiszentgyörgyi színész is videóüzenetet küldött a tüntetésre, aki többek között az erdélyi kultúrában látható Fidesz-befolyásról beszélt. Úgy látja, ma egy forradalmi pillanatnak lehetnek a részesei, minél többen állnak ki, annál nehezebb lesz elhallgattatni őket. 

Ezután Nagy Ervin egy felvidéki magyar levelét olvasta fel. Majd a korábbi közmédiás, Nagy Navarro Balázs arról beszélt a színpadon, hogy elvették a nemzet televízióját, a nemzet hírügynökségét és a magyar rádiót. Felidézte, ő már 2011-ben azt mondta, "szégyen és gyalázat, lehetetlen, hogy a rendszerváltozás után két évtizeddel megint hazudnak", majd többen éhségsztrájkba kezdtek.

A Tisza Párt elnöke bízik abban, hogy az MTVA vezérigazgatója vagy helyettese feltűnik a demonstráción, és a színpadra fellépve megmagyarázza, „mi folyik a Kunigunda út 64. szám alatt”. Magyar Péter szombat délelőtt felszólította Papp Dánielt, a közmédia vezérigazgatóját, hogy a közszolgálati média közvetítse élőben a tüntetést, és este adjon élő megszólalási lehetőséget neki.

Cikkünk frissül.

Forrás: Index