A belváros szégyenfoltja átalakul a Janus Pannonius Múzeum látogatóközpontjává

2023. március 2. 11:47 2023. márc. 2. 11:47

Lassan egy éve, május óta zajlanak az átépítési és restaurációs munkafolyamatok a Régészeti Múzeumban, Pécs főterén. A munka az ütemterv szerint halad, február 28-án pedig bejárást tartott a városvezetés.

A bejáráson Ruzsa Csaba és Zag Gábor alpolgármesterek mellett többek között részt vett Horváth Tamás, az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke, Kincses Márk, a turizmusfejlesztési osztály vezetője, Bertók Gábor, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója, valamint Csúcs Zoltán, a felújítást koordináló Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, így ők betekintést nyerhettek a felújítási munkálatokba, valamint megnézhették az épület jelenlegi állapotát. A bejárás teljes ideje alatt zajlottak a renoválási, felújítási munkálatok.

Csúcs Zoltán, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója beavatott minket néhány kulisszatitokba:

"A kivitelezés jelenleg 50%-os elkészültségű. A kivitelező azért beleütközött néhány nem várt nehézségbe, köszönhetően például annak, hogy műemléképületről beszélünk, ami jelentősen korlátozhatja a munkálatokat. A többszörösen összetett, de más-más anyagokból álló régi falak sem könnyítik meg a helyzetet, de például egy födémcserét is be kellett iktatnunk."

Ruzsa Csaba elárulta, hogy bruttó 1,3 milliárd forintból valósulhat meg a felújítás és az átalakítás, de elkülönítettek tartalékot is, amiből az esetleges építőanyag árak emelkedését is fedezni tudják. Az alpolgármester nagyon fontosnak tartja, hogy a megújult épület nem csak múzeumként funkcionál majd, hanem egy komplex látogatóközpontot képzeltek el a főtéren.

"A legfontosabb, hogy a felújítás után az épület a Janus Pannonius Múzeum látógatóközpontja lesz, tehát nem régészeti múzeumnak fogjuk hívni. A turista- és diákcsoportok ide érkezhetnének először. Itt rakhatják le csomagjaikat, itt vásárolhatnak emléktárgyakat és miután itt betekintést nyerhetnek Baranya és Pécs átfogó történetébe, innen indulhatnak tovább a többi belvárosi múzeumba. Ha pedig befejezték a múzeumlátogatást, itt tudnak meginni egy kávét a kertben."

Az épület műszaki átadásáig csak szeptemberig kell várni, de az előjelek szerint karácsony környékén már látogatható lesz a megújult Régészeti Múzeum.

Fotók: PécsMa