A Gandhi Gimnázium nyerte az első Bogdán János-díjat

2023. április 18. 10:38 2023. ápr. 18. 10:38

A frissen alapított díjat hétfőn adták át, amelyet mostantól minden évben olyan roma és nem roma polgárok, valamint közösségek kaphatnak, akik sokat tettek Pécs roma közösségéért.

Már sokat sejtető volt az első Bogdán János-díj átadásának helyszíne is, hiszen a Gandhi Gimnáziumba szervezték az ünnepséget. Az eseményen aztán nem is kellett sokat várni, hogy kiderüljön, idén az iskola kapta meg a kitüntetést. - írja a PécsMa

"A kitüntető díj elnevezésére sok-sok javaslat érkezett, mind közül Bogdán János nevével tudtunk leginkább azonosulni. Európa első és egyetlen roma gimnáziumának első roma igazgatója nélkül ugyanis ma nem állhatnánk itt ezen az ikonikus helyszínen." - mondta Péterffy Attila, Pécs polgármestere a Gandhi Gimnázium színpadán tartott beszédében

Az esemény után városunk polgármestere Facebook-on emlékezett meg a díjátadóról. Mint írja:

Az iskola létrehozásával és működésével városunk mérhetetlenül gazdag és sokszínű kulturális öröksége tovább gazdagodott. Ezt nem csak mi pécsiek gondoljuk így, hanem így gondolta az UNESCO is, ami 2017-ben a szellemi kulturális örökségek közé emelte a pécsi Gandhi Gimnázium pedagógiai módszerét.

Az díjátadón arra kértem az iskolát, hogy a jövőben is gyűjtsék össze és gondozzák a roma tehetségeket, vigyék tovább Bogdán János örökségét, az emberét, akinek a nagysága abban állt, hogy tragikusan rövid élete alatt is többet tett a romák felemelkedéséért, mint amennyit mások pusztán beszéltek róla.

Szívből gratulálok a díjhoz!

Forrás: PécsMa / Péterffy Attila