Csaknem 200 alkotó részvételével rendez kiállítást a Magyar Fotóművészek Szövetsége Pécsen

2024. március 21. 08:51 2024. márc. 21. 08:51

Generációkon átívelő csoportos kiállítást rendez csaknem 200 alkotó részvételével a Magyar Fotóművészek Szövetsége március 23. és április 28. között Pécsen - közölte a pécsi kulturális programokat szervező Zsolnay Örökségkezelő (ZSÖK) Nkft. az MTI-vel.

A társaság közleményében azt írták, hogy a tárlatot a város két főtéri kiállítóhelyén, a Pécsi Galériában és a Művészetek és Irodalom Házában található Martyn Ferenc Galériában lehet majd megtekinteni.
    

Utóbbi helyszínen a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának tagjai (FFS) mutatkoznak be fényinstallációs, fényművészeti alkotásokkal, míg a nagyobbik térben a Magyar Fotóművészek Szövetségének tagjai (MFSZ) mutatják be legfrissebb munkáikat.
    

A közleményben kitértek arra, hogy a legjelentősebb magyarországi, csaknem 300 tagot számláló fotográfiai egyesület alapításától részt vesz a magyar fotográfia népszerűsítésében, kutatásában, pályázataival elősegíti a hazai fotókultúra fejlődését.
    

Az egyesület hat évtizedes története során olyan, a magyar fotóművészetet meghatározó alkotók voltak a szövetség tagjai, mint Angelo, Bárány Nándor, Cornell Capa, Escher Károly, Kálmán Kata, Kerekes Gábor, Lőrinczy György, Lucien Hervé, Pécsi József, Rónai Dénes és Vadas Ernő - sorolták.
    

A szövetség 1977-ben megalapította és jelenleg is működteti az FFS-t, amely a fiatal magyar fotográfusok legjelentősebb szakmai szervezete.
    

Pécsen az első fotóművészeti seregszemle 1995-ben volt, majd 2011-ig kilenc alkalommal a Pécsi Galéria adott otthont a hazai fotóművészet meghatározó alkotóinak - idézték fel a közleményben.
 

Forrás: MTI