Tarol a Pécsi Harmadik Színház "Csirkefej" c. előadása

2023. október 31. 11:29 2023. okt. 31. 11:29

A Pécsi Harmadik Színház tavaly decemberi Csirkefej-bemutatója jelentős figyelmet kapott szakmai körökben. Az elismerések sorrendje folyamatosan növekszik, és nemrégiben a legjobb független színházi előadások listájára is felkerült.

A Csirkefej bemutatója méltó helyet szerzett a Pécsi Harmadik Színház jellegzetes előadásai között. A teátrum 1988-as bemutatója Spiró György drámájával hozzájárult a színház országos hírnevének és elismertségének kialakulásához, ami máig érzékelhető. Vincze János, a színház vezetője, 2022 végén úgy érezte, hogy eljött az ideje, hogy újra elővegyék és újrarendezzék a Csirkefejet.

A darab számos elismerő kritikát kapott, és ezt erősíti meg a Színikritikusok Díját odaítélő szakemberek véleménye is:

Az előadást három kategóriában is rangos díjra jelölték. Gabnai Katalin Vincze János rendezését a legjobb független színházi előadás kategóriában, Bacskó Tündét a legjobb női főszereplő kategóriában, László Csabát pedig a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában jelölte. Nánay István jelölőlistájára is felkerült Bacskó Tünde, mint legjobb női főszereplő.

Ezen felül több színházi kritikus is az előző évad legfontosabb bemutatói közé sorolta az előadást. Cseh Andrea Izabella és Farkas Éva - akik egy színházi blog-oldalt gondoznak - a 2022/2023-as évad értékelésében a legjobb független színházi előadások közé emelték a Csirkefejet, és Tamás Éva alakítását a legjobb női mellékszereplők között említették.