Hófehérke és a hét törpe újra táncra perdülnek Pécsett!

2023. november 17. 11:28 2023. nov. 17. 11:28

A Pécsi Balett nagysikerű mesebalettje új szereplőkkel tér vissza a Pécsi Nemzeti Színház Kamaraszínpadára november 18-tól - közölte sajtóközleményében a Pécsi Balett.

Uhrik Teodóra Kossuth- és Liszt-díjas Érdemes művész, az előadás rendezőjének ajánlója:

 

„Társulatunk egyik legsikeresebb mesebalettje a Hófehérke és a hét törpe, ezért tűztük ismét műsorra, hiszen a klasszikus történet mindig időszerű, a gyerekek minden generációja találkozik vele. A mi táncszínházi változatunk követi az eredeti mesei szálat, de amit a Grimm testvérek megírtak, az a tánc nyelvén kel életre a színpadon. A koreográfusok: Czebe Tünde Harangozó-díjas és Vincze Balázs Harangozó-díjas Érdemes művész fiatalos, lendületes és rendkívül szellemes mozgásvilágot teremtettek Riederauer Richárd eredeti muzsikájára. Előadásainkban a magas színvonalú tánctechnika mellett legalább olyan fontos a humor, a játékosság, a mesebalettek esetében különösen. Táncművészeink pedig kivételes karakterábrázoló tehetségükkel varázsolják el a nézőket, legyenek kicsik vagy nagyok. A család minden tagját várjuk mesebalettünkre. A gyermekeket elbűvöli, az őket kísérő felnőtteket szórakoztatja majd az előadás. Látványos, színes, mozgalmas, kedves és érthető, egy felvonásban, 55 percben. Hét vicces, lendületes törpe lép színpadra, valamint sok-sok bájos erdei állat: mókus, nyuszi, katica és medve is, és természetesen a gyönyörű Hófehérke itt is megtalálja boldogságát csinos hercege oldalán. Arra törekszünk, hogy kicsik és nagyok egyaránt örömüket leljék az előadásban, és talán akad, aki épp e mesebaletten keresztül szereti meg a színházat.”

 

Alkotók:

 

Zeneszerző: Riederauer Richárd

Díszlet-, jelmeztervező: Andrea T. Haamer

A koreográfus asszisztense: Ujvári Katalin Harangozó-díjas

Koreográfusok: Czebe Tünde Harangozó-díjas, Vincze Balázs Harangozó-díjas Érdemes művész

Dramaturg- rendező: Uhrik Teodóra Kossuth-díjas, Liszt-díjas Érdemes művész

 

Frank Edina és Rónaki Nina alakítják Hófehérkét kettős szereposztásban.

A Pécsi Balett Facebook oldalán így nyilatkoztak a szerepről:

 

-Gondolom, örültél, mikor megkaptad Hófehérke szerepét, mit szeretsz benne a legjobban?

 

Frank Edina: Örültem, de egyszerre tartottam is tőle. 2016-ban már szerepeltem az előadásban Katicaként, így ismertem a darabot, tudtam, hogy technikailag a klasszikus balettra építkezik Hófehérke karaktere.

Rónaki Nina: Én is örültem a szerepnek. Nagy vágyam volt, hogy egyszer eltáncolhassak egy ilyen kedves, bájos karaktert. Hófehérke szerepe pont erről szól. Nekem ez tetszik benne, ezért szeretem táncolni. Olyankor belebújok egy fiatal kislány bőrébe, aki kíváncsi a világra és befogadó a számára ismeretlenekkel is.

 

-Mennyiben más gyerekeknek szóló mesebalett előadásban táncolni, mint egy felnőtteknek szóló balettelőadásban?

 

Frank Edina: Számomra nem más. Játszani egy felnőtteknek szóló balettelőadásban ugyanúgy kell, mint a gyerekeknek. Technikailag pedig szintén nem kevesebb egy mesebalett.

Rónaki Nina: Nem tekintek rá gyerekdarabként. Ugyanannyi munkám, energiám és küzdelmem van benne, mint akár egy Faust, az elkárhozott előadásban. A “játék” talán az, amiben eltérnek egymástól. Hófehérkeként sokkal nagyobb gesztusokat, reakciókat, arcmimikát kell használnom, hogy minden jól látható legyen.

 

A Hófehérke és a hét törpe a Pécsi Balett és a Pécsi Nemzeti Színház együttműködésében valósul meg a 2023/24-es évadban.

 

Forrás: Pécsi Balett