A Kodály Központ megnyitásának 10. évfordulóját ünnepli a PFZ

2020. december 16. 06:25 2020. dec. 16. 06:25

Koncertet adnak a Pannon Filharmonikusok (PFZ) otthonuk, a pécsi Kodály Központ megnyitásának tizedik évfordulóján, az előadás szerda este nyolc órától látható ingyenesen a zenekar internetes oldalán és Youtube csatornáján.

A műsorban J. S. Bach, Mendelssohn, Csajkovszkij, Giuseppe Martucci, Beethoven és Kodály művei csendülnek fel, az esten a PFZ két vezető karmestere, Bogányi Tibor és Varga Gilbert, valamint Vass András állandó karmester is színpadra lép - olvasható a zenekarnak az MTI-hez eljuttatott tájékoztatójában.

Hozzátették: a közönség interjút láthat az est szólistáival, Várdai István csellóművésszel és Sturcz Noémi népdalénekessel, valamint egy előzetest a Kodály Központról készült kisfilmből, amelynek bemutatóját januárra tervezik.

A pécsi Európa Kulturális Fővárosa program egyik nagyberuházásaként épült Kodály Központ 2010. december 16-án nyitotta meg kapuit. Építészeti megoldásainak, akusztikájának köszönhetően rövid időn belül Magyarország és Közép-Európa elismert multifunkcionális létesítményévé vált, amely a komoly- és könnyűzenei koncertek mellett balett- és más színpadi produkciók bemutatására, konferenciák tartására is alkalmas - írták a közleményben.

A PFZ Horváth Zsoltot, a filharmonikusok igazgatóját idézve hangsúlyozta: bár a járvány okozta helyzet rengeteg változtatást igényelt, ebben az évadban a zenekar szakmai munkája és zenei programja is kapcsolódik a jubileumhoz.

Nagyfokú rugalmasság, pozitív szemlélet és sok humor is kellett ahhoz, hogy ennyi hangverseny ilyen színvonalon valósuljon meg élőben vagy online, Pécsett vagy a Müpa színpadán - tette hozzá.

Horváth Zsolt emlékeztetett arra, hogy ugyan a személyes találkozók, az átfogó értékelést nyújtó szakmai összejövetelek, workshopok a járvány miatt nem jöhettek létre, szakmai berkekben "születnek írások arról", hogy "milyen fejlődés ment itt végbe az elmúlt tíz évben", "mit ad ez az épület" nemcsak a magyar, hanem az európai kultúrához is.

Forrás: MTI