Dániában bandázott a pécsi Mikulás - fotók

2018. augusztus 6. 14:32 2018. aug. 6. 14:32

Világkongresszust tartottak a földkerekség Mikulásai, mikor máskor, mint az esztendő legforróbb napjaiban. A nagyszakállúak között a pécsi Télapó is felvonult, a találkozóra a megyeszékhely Krampusza is elkísérte.

A Koppenhága melletti Bakkenben minden nyáron összegyűlnek a világ Mikulásai, hogy megünnepeljék a karácsonyt, az ünnepi hangulatot, és a varázslatot. Nyilván azért ilyenkor, mert a téli időszakban nem érnek rá, meg a Mikulásoknak is kijár némi nyaralás.

A neves mikulástalálkozón második alkalommal képviseltette magát magyarországi vendég, a pécsi Mikulás, akit elkísért a Krampusz is az észak-európai szakmai útra. A Magyarországról érkező Mikulás igazi hungarikummal, a szaloncukorral ismertette meg a találkozó résztvevőit.

Az idei eseményen a Krampusz is különös látványosságnak számított, ugyanis az északi régiókban a téli ünnepkörhöz nem kapcsolódik az ördögi figura. Hasonlóképpen érdeklődést váltott ki a nagy mennyiségű virgács is, melyet szintén repiajándékként osztogatott a pécsi nagyszakállú.

Világ Mikulásai, egyesüljetek!

A dániai Mikulás-eseményt sok évvel ezelőtt egy igazi showman álmodta meg, melynek témája a karácsony ünneplése nyár közepén. Az esemény kitalálója a nagy szórakoztató és varázsló, Christian Nielsen, az úgynevezett "Tribini professzor", aki életre hívta a Mikulás Világkongresszust, amely 1957 óta minden évben megrendezésre kerül Bakkenben. A nyári Mikulás-rendezvény mára Bakken egyik híres gyermekünnepévé vált. Azóta nemzetközi rendezvénysorozattá fejlődött, ahol a Mikulások a világ minden tájáról találkoznak, megbeszélést folytatnak a mikulásipari dolgokról és ünneplik a karácsonyt, a Mikulás-ünnepet, és az együttlétet.

A Mikulások felvonulnak Bakkenben és Koppenhága belvárosában is. Idén több mint 130 férfi és női Mikulás, valamint az ünnepkörhöz kapcsolódó szereplő találkozott, s többek között Dániából, Norvégiából, Svédországból, Grönlandról, Franciaországból, Japánból, Németországból, Hongkongból, Izraelből, Spanyolországból, Kanadából, az Egyesült Államokból, Angliából, Romániából és természetesen Magyarországról is érkeztek résztvevők.

A Mikulások azért jöttek össze, hogy örömet szerezzenek a gyerekeknek és találkozzanak egymással, a kollégáikkal. A kongresszus négy napja alatt a Mikulások és családjaik Bakkenben tartották az eseményt, de ellátogattak Koppenhágába is, hogy meglátogassák a Kis Hableány szobrát, hajókáztak a főváros vízi útjain, felvonultak Koppenhága belvárosában. A számos program mellett részt vettek a Bellevue partján éves sósfürdőzésükön. Versenyeztek egy szakmai akadály- és világversenyen, valamint megszervezték a gyerekek számára a karácsonyi ünnepeket, de természetesen együtt ünnepeltek Bakken látogatóival is.

A Világ Mikulás Kongresszus - Tribini professzor kezdeményezése óta - minden évben összehívja a Mikulásokat, hogy az ünnepi szezonon kívül a különböző kultúrákból származó Mikulások találkozzanak, s tapasztalatokat és ismereteket cseréljenek egymással, valamint örömet szerezzenek gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A világhírű rendezvényt Bakken szervezi a Dán Mikulás Szervezettel közösen, amely nem csak a Mikulásokat és családjaikat, hanem a dán és a nemzetközi médiát, valamint a világ minden tájáról érkező látogatókat is vonzza.