Elhunyt Benkő László, az Omega alapítója

2020. november 18. 09:18 2020. nov. 18. 09:18

A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas művész hosszas betegség után hunyt el 77 éves korában.

November 18-án reggel a Facebook-oldalán adta hírül az Omega együttes, hogy barátjuk és zenésztársuk, a csapat Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas billentyűse, Benkő László 77 éves korában elhunyt. 

A bejegyzésben ez olvasható:

Benkő László (1943-2020)

Megrendülve tudatjuk, hogy Benkő Laci, az Omega együttes alapítója, hosszas betegség után elhunyt. A magyar rockzene meghatározó alakját rajongók és tisztelők milliói gyászolják itthon és külföldön egyaránt. Hiábavalók a szavak, fájó a csend, döbbenten idézzük fel életművét, zenéjét, szeretetteljes mosolyát. Benkő Laci örökre velünk marad.

Az MTI rövidhíre szerint Benkő László szerdára virradó éjjel, 77 éves korában rákbetegségben halt meg - erősítette meg Kóbor János, a zenekar énekese a távirati irodának.

Benkő László 1962-ben alapító tagja volt az Omegának, amely minden idők egyik legsikeresebb magyar rockzenekara. Az együttesnek mind a 17 stúdiólemezén játszott; az Omega 1968-ban első kelet-közép-európai zenekarként turnézhatott az Egyesült Királyságban. A csapat világszerte több mint 50 millió albumot adott el.

1982 óta szólólemezeket is készített (Lexikon I., II., Ikarosz, Űropera, Omegamix, Impressio, Másik világ), emellett tévésorozatok, játékfilmek, balettek, színpadi művek zenéjét írta. 1992 és 1998 között a Hungaroton Gong Kft. lemezkiadó igazgatója volt.

 

Címlapkép: wikipedia CC BY 4.0/Stekovics Gáspár

Forrás: Pécsi STOP/MTI