Elstartolt a PécsLIT irodalmi fesztivál

2021. szeptember 14. 15:29 2021. szept. 14. 15:29

Szeptember 14-én, kedden elkezdődött Pécs első, hagyományteremtő irodalmi fesztiválja a PécsLIT.

A fesztivál 6 napon keresztül várja a pécsi kultúra-szeretőket számos programmal. A fesztivál megnyitó ünnepségén Péterffy Attila, Pécs polgármestere is beszédet mondott és elmondta, hogy ez az új pécsi kulturális programsor miként mutat túl önmagán.

„Pécs egy nagyon különleges adottságára gondolok itt. Arra, hogy ha éppen meg is szűnik egy olyan nagymúltú művészeti fesztivál, mint a POSZT, máris születik helyette egy másik. Azért, mert Pécs egy ilyen város. Azért, mert Pécsett olyan emberek éltek és alkottak, mint Csorba Győző, mint Bertók László, és még sokan mások a kultúra egyéb területeiről. És azért, mert láthatóan vannak, és remélem mindig lesznek is olyan kiváló pécsi írók, költők, könyvtári szakemberek, akik továbbviszik ezt a szellemiséget

 

– fogalmazott Péterffy Attila.

Hangsúlyozta, hogy a fesztivál dátuma is fontos üzenettel bír, hiszen ezekben a napokban hunyt el a két említett pécsi író, Csorba Győző (1995. szeptember 13.) és Bertók László (2020. szeptember 14.).

Előzmény: Jön a PécsLIT Fesztivál!

„Ők maguk már nincsenek közöttünk, ám ránk hagyták gazdag munkásságukat, szellemiségüket, és nagyon sokat abból, amit én úgy hívok, pécsiség. Ez a pécsiség pedig kötelez minket, a város vezetőit. Kötelez akkor is, ha éppen olyan helyzetben találjuk magunkat, hogy küzdenünk kell a város kulturális örökségéért, kulturális önállóságáért, kulturális rendezvényeiért, intézményeiért. Természetes, hogy mindent megteszünk értük. Az már nem természetes, hogy minden alkalommal sikerrel is járunk, de ez egy pillanatig sem szegi a kedvünket” – mondta a polgármester.

Az őszi programsorozat erősíteni kívánja a város irodalmi hagyományait ott, ahol korábban Weöres Sándor, Csorba Győző és Bertók László élt és alkotott. Azét a városét, amelyben már több mint hat évtizede működik a Jelenkor folyóirat, amely jelenleg is meghatározó szereplője a hazai kortárs irodalmi közegnek.

A PécsLIT Fesztivál 7 helyszínen, több mint 60 programmal várja majd az olvasás, a könyvek, illetve a megzenésített versek szerelmeseit.

A 6 nap során többek között velünk lesz Kukorelly Endre, Parti Nagy Lajos, Nyáry Krisztián, Závada Péter, Kiss Tibor Noé, Simon Márton, Tóth Krisztina, Bősze Ádám, Grecsó Krisztián, Szélkiáltó, Péterfy Bori, Tolnai Ottó, Dés László, és még sokan mások…

Miszler Tamás, a Csorba Győző Könyvtár igazgatója elmondta, hogy a fesztivállal szeretnék országos szinten, egy saját városi brandet, azaz márkát felépítve megmutatni Pécs irodalmi múltját és jelenét. Kiemelte, hogy a hagyományteremtő programsorral minden korosztályt megszólítva helyeznék fel Pécset a kortárs irodalom térképére: a fesztiválon délelőttönként óvodásoknak, iskolásoknak szóló programok, kora délután középiskolásoknak szóló rendhagyó irodalomórák várják az érdeklődőket, míg késő délután többek között elsőkötetes szerzőkkel, népszerű hazai és külföldi írókkal való beszélgetésekre és irodalmi évfordulós írókról, költőkről szóló előadásokra ülhetnek be a nézők.

"Örülök, hogy ez a fesztivál létre tudott jönni, úgy gondolom, hogy szüksége is volt rá a városnak. Ez a fesztivál egyfajta megtestesülése annak, hogy ez a város milyen erős irodalmi műhely volt az elmúlt évtizedekben és milyen erős műhely a mai napig is. Az elmúlt években Pécs kortárs irodalmi életének és örökségének a reprezentációja a városban és közterületein nem volt megfelelő, ahogy az irodalmi intézmények megbecsültsége is hagyott kívánni valót maga után. Ezért ez a fesztivál annak a jele is, hogy a város újból megbecsüli saját irodalmát"

 

– mondta beszédében Ágoston Zoltán, a Jelenkor főszerkesztője.

Forrás: pecsma.hu