Hatezer látogató egy éjszaka alatt a Janus Pannonius Múzeumban - Ilyen volt a Múzeumok Éjszakája!

2022. június 28. 11:52 2022. jún. 28. 11:52

Ismét csatlakozott a Janus Pannonius Múzeum a hagyományosan június 25-én megrendezett Múzeumok Éjszakája programsorozathoz. Több mint 50 program közül válogathattak az érdeklődők este 6 órától egészen az éjszakát záró, éjféli tűzugrásig.

Kiemelkedő érdeklődés övezte az eseményt, ami nem csoda, hiszen a közönség a hosszú Covid-időszak után vágyik a kultúrára, a közös programokra. Összesen 54 programon 5900 látogató vet részt, hét helyszínen a belvárosban, és három különböző sétán, a városban, a Jakab-hegyen és Mecsekszabolcson. 

A programok mellett az este kiváló lehetőséget kínált egy vagy épp több kiállítás megtekintésére, akár tárlatvezetéssel. Az érdeklődők emellett megtervezhették, hogy melyik múzeumot nézik meg napfényben is, hiszen az éjszakára váltott jegy ingyen belépést biztosított másnap a JPM összes kiállítására. 

A színes éjszakáról a fényfestés mellett olyan programok gondoskodtak, mint például a Martyn Ferenc Szabadiskola zenei és képzőművészeti előadása, a koto-koncert a Zsolnay kertben kertjében, a Pécsi Ércbányász zenekarának fellépése, a fémkeresőzés illetve drónbemutató, vagy a Keret Alkotó Csoport Ulysses-adaptációja. A tárlatvezetések és előadások pedig segítettek mélyebben megismerni a kiállított tárgyakat.

Nagy örömünkre rengeteg gyermek élvezte a nekik szervezett programokat, mint az íjászkodás, ásatás, bábelőadás, vagy az álarc-készítés. Nagy érdeklődés fogadta az újonnan nyíló Baranya aranya című kiállítást is, ahol mostantól az 2021-es babarci leleteit tekinthetik meg az látogatók augusztusig.