Megszűnt a Pécsi Bányásztörténeti Alapítvány

2019. június 24. 13:54

Nyomós okot emlegetve, tizennyolc év működés után megszűnik a Pécsi Bányásztörténeti Alapítvány, erről az alapítvány a honlapján számolt be a közelmúltban.

A május 30-án publikált közleményt most a 7300.hu szúrta ki. A kommüniké szerint a megszűnést az alapítvány kezdeményezte, melyet a Pécsi Törvényszék május 14-én kelt végzésben meg is állapított. Tájékoztatásuk szerint nyomós ok miatt fejezte be az alapítvány a munkát, konkrétumot azonban nem említett. Hogy azonban ne tűnjenek el nyomtalanul, az alapítvány tevékenységét a lehető legteljesebben dokumentálták, és szabadon elérhetővé tették:

 • A Bányászati és Kohászati Lapok - Bányászat - Kőolaj és Földgáz 150. évfolyam 1. számában (2017/1. különszám) megjelent a 15 éves a Pécsi Bányásztörténeti Alapítvány című írás.
 • A Mecsek Egyesület évkönyve a 2018-as egyesületi évről 256-424. oldalain található A Pécsi Bányásztörténeti Alapítvány című írás.
 • A www.pecsibanyasz.hu honlap működik.
 • A bányász tiszteletadó zenélőórák (a Mecsekben 13, az országban további 5) tovább működnek.
 • A Janus Pannonius Múzeumnak - megőrzésre és hasznosításra - átadtuk az 1/1. és 1./2. melléletekben felsorolt tárgyakat, dokumentumokat. (A mellékletek megtekinthetők a honlapunkon.)
 • A Csorba Győző Könyvtár Helyismereti Gyűjteményének átadták a 2. melléletben felsorolt dokumentumokat. (A melléklet megtekinthető a honlapon.)
 • A Csorba Győző Megyei-Városi Könyvtár részére 2012. január 10.-én digitális formában átadták az Alapítványnak a korabeli bányalétesítményeket ábrázoló fotógyűjteményét (320 fénykép), a mecseki bányászat bibliográfiáját, 34 szakmai interjút tartalmazó CD lemezeket és a pécsbányai bányász férfikar 43 kórusszámát tartalmazó CD lemezeket.
 • Az Alapítvány nyomdai kiadványai megtalálhatók a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban. (A kiadványok listája a fent idézett BKL cikkben szerepel.)
 • "Mindezeken kívül és felül, tovább áll a Mecsekben az Alapítvány által létesített, a bányászatunk múltját megörökítő, 81 (folyamatban +1) emléktábla és emlékkő, ezen belül kiemelten az Ágoston téren a Mecseki Központi Szén- és Uránbányászati Emlékmű, az azt körülvevő emlékjelekkel. Igyekeztük munkánkat nem nyom nélkül befejezni!"

  - zárul a közlemény.

  Forrás: pecsistop.hu