Menesztik a pécsi operatagozat vezetőjét

2007. március 7. 20:54 2007. márc. 7. 20:54

Menesztik a Pécsi Nemzeti Színház Operatagozatának zeneigazgatóját az évad végén - erősítette meg az érintett, Somos János Csaba.




"Ma a társulat jövőjével kapcsolatban beszélgettem a teátrum igazgatójával, aki közölte velem: bár a tagozatból senkit sem bocsát el, zeneigazgatóként augusztus elsejétől, azaz szerződésem lejárta után, anyagi okok miatt nem tart igényt a munkámra" - mondta el a szakember.

Somos János Csaba hozzátette: a direktor felajánlotta, hogy a következő idényben még dirigálhatja a közönség és a kritikusok országos elismerését is kiváltott Traviata című darabot, de nem tudja, elvállalja-e a megbízást.

A zeneigazgató arra a kérdésre nem kívánt válaszolni, hogy menesztése összefügg-e azzal, hogy a napokban a sajtóhoz fordult a tagozat tervezett megszüntetése ügyében.

Somos János Csaba még február 22-én arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a baranyai megyeszékhely önkormányzatának közgyűlése a megszorító intézkedések részeként a színház alapító okiratának módosítására készül, ez egyben a 47 éves operatagozat működésének végét jelenti.

A kérdés azóta lekerült a napirendről és Tasnádi Péter polgármester bejelentette: a tagozatot nem szüntetik meg.

A zeneigazgató akkor a tervezett lépéssel kapcsolatban közölte, vidéken mindössze négy színház működtet operatagozatot, véleménye szerint bármelyik ellehetetlenítése katasztrofális kulturális következményekkel járhat az adott régió, és az ország egészére nézve.

Úgy vélte, Pécs esetében a lépés ronthat a város nemzetközi megítélésén is, hiszen a baranyai megyeszékhely 2010-ben Európa egyik kulturális fővárosa lesz.

A tagozat megszüntetése "olyan szégyen lenne, amit a város nem engedhet meg magának és ebből egyenesen következik, hogy le kellene mondania a megtisztelő kulturális fővárosi címről" - közölte a zeneigazgató.

Somos János Csaba kiemelte: "a pécsi operajátszás önmagában olyan érték, melyet őrizni, ápolni kötelességünk. Az eltelt mintegy fél évszázad alatt a város felejthetetlen előadásokkal gazdagodott, a tagozat az egész dél-dunántúli régió számára tette elérhetővé az operát" - tette hozzá, utalva arra, hogy harminc művészük évente egy darabot állít színpadra, egyet felújít, s az ország több pontján rendszeresen vendégszerepel.

A pécsi önkormányzat közelmúltban elfogadott büdzséjében költségtakarékossági okokból az idén négyszáz, ebből száz kulturális intézményi állás megszüntetése szerepel.

A megszorítások a legjobban a színházat érintik. Ott huszonhat álláshely szűnne meg, de elbocsátások várhatóak még a Pannon Filharmonikusoknál, a Bóbita Bábszínháznál, a Pécsi Horvát Színháznál, a Pécsi Ifjúsági Központnál és a városi könyvtárnál is.


Forrás: Forrás: STOP/MTI