Rengeteg innovációval készülnek a 2024-es Fényfesztiválra

2024. május 9. 15:45 2024. máj. 9. 15:45

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg Pécs egyik legnépszerűbb nyári eseményét, a Zsolnay Fényfesztivált. Ezúttal minden eddiginél több helyszínen, rengeteg különleges programmal és installációval várják a világ minden tájáról érkező látogatókat július 4-e és 7-e között.

Ha valaki esetleg még nem találkozott "Pécs fénypontjával", akkor kaphat egy kis ízelítőt a tavalyi programsorozatból:

Péterffy Attila, Pécs polgármestere a 2024-es fesztivál sajtótájékoztatóján, csütörtök délelőtt kiemelte, hogy nem csak az Európában egyedülálló művészeti értéke miatt fontos a Zsolnay Fényfesztivál, hanem a turizmus fellendítésében is minden évben nagyon fontos szerepet játszik. Mivel a nem eltitkolt szándék az, hogy évről évre növeljék a résztvevők számát, ezért minden eddiginél nagyobb szervezettségre lesz szükség az esemény kiemelt helyszínein.

A fesztivál egyébként mintegy 30 helyszínen kínál programokat és nemcsak a belvárosban, hiszen egészen a Zsolnay Negyedig húzódik most a fényuniverzum. Idén is kiemelt helyszín lesz például a Kodály Központ, ahol tavaly egy különleges installáció, a Gaia, vagyis az óriási földgömb volt látható. Ezúttal a zeneterem egy japán művész lézershow-jának ad otthont, ami egy kiemelt állomása lesz az idei sorozatnak. Új állomásként bekerült a programfüzetbe a Balokány liget, ahol egy meseerdőn keresztül juthatnak el a látogatók a Zsolnay Negyedből a Kodály Központba.

A fesztivál legfőbb attrakciója természetesen idén is, mint minden évben a fényfestő verseny lesz, azaz a mapping, ahol 5 alkotást láthatnak a Székesegyház homlokzatára kivetítve a nézők. Erre az eddigiektől eltérően nem írtak ki pályázatot, hanem olyan művészeket kerestek fel a szervezők, akik nemzetközileg elismert alkotók. A verseny témája a Rubik Ernő által tervezett, idén ötvenéves, világhírű bűvös kocka. A szervezők a sajtótájékoztatón kiemelték, hogy nem a Rubik kocka klasszikus értelemben vett mozgását és színeit szeretnék feltétlenül viszontlátni az alkotásokban, sokkal inkább a mögötte megbújó szellemiséget.

 

A közönség kedvenc program egyébként nemcsak fényalkotásokkal teszi gazdagabbá Pécs belvárosát, hanem napközben színes utcaszínházi és újcirkuszi produkciókkal is. A belváros közterein argentin, ausztrál, katalán, izraeli, cseh és magyar művészek, zsonglőrök és artisták előadásait tekintheti majd meg a közönség.

A Zsolnay Fényfesztivál bizonyos programjai ingyenesen megtekinthetők lesznek, egy másik része karszalag megvásárlásával válik látogathatóvá. Július 1-ig ezek a jegyek tavalyi áron vásárólhatóak meg. További részleteket az esemény hivatalos oldalán találnak.