3 milliárdos kiesést okoz a járvány Pécsnek, veszélyhelyzeti alapot hoz létre a város

2020. május 16. 14:56 2020. máj. 16. 14:56

Az önkormányzat számításai szerint mintegy 2,5 milliárd forintos kiesést okoz a városi cégeknél a nyár közepéig Pécsnek a járványhelyzet, a kormány által elvont, 480 millió forint gépjárműadóval már a 3 milliárdot karcolja a veszteség. A helyzet enyhítésére veszélyhelyzeti alapot hoz létre a város, a polgármesteri hivatalnál csak a beruházások és fejlesztések esetében 280 millió Ft összegű kiadást függesztenek fel, felfüggesztették a polgármester és az alpolgármesterek cafeteria-keretét is. Számos hivatali, intézményi és céges kiadást függesztenek fel augusztus 30-ig, bíznak azonban abban, hogy a gazdaság újraindul, valamint kormányzati és uniós támogatások is jönnek majd a válsághelyzet kapcsán. Ugyanakkor többfajta egyszeri támogatást vezetnek be a rászoruló pécsieknek és a cégeknek, a cél a pécsi munkahelyek megtartása.

3 milliárdos kiesést okozott a járványhelyzet miatt beálló válság, veszélyhelyzeti alapot hoznak létre

Kedden tart online közgyűlést a pécsi önkormányzat az idei évi költségvetés járványhelyzet miatti kényszerű módosításáról. A Pécsi STOP megkereste Ruzsa Csaba alpolgármestert, akinél elsőként arra kérdeztünk rá, hogy mekkora lyukat ütött az idei költségvetésen a március 11-én elrendelt veszélyhelyzet, majd a kijárási korlátozás, illetve az ezek kapcsán kialakult gazdasági válság.

"Két olyan tétel van a pécsi költségvetést illetően, amit az elmúlt időszakban nagyon jelentősen érintett a járványhelyzet okozta gazdasági visszaesés. Az egyik a kijárási korlátozó intézkedések miatt kialakult helyzetet jellemző tétel, amely időszak az önkormányzati cégek bevételeinek jelentős visszaesésével járt. Az érintett cégeknél - mint a múzeumok, a Pécsi Nemzeti Színház, az állatkert, a Tüke Busz Zrt., vagy a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. -, az önkormányzat fölmérte a korlátozó intézkedés időszakának hatását július 10-ig, és körülbelül 2,51 milliárd forintos tételt jelent a korlátozások miatti bevételkiesés"

- mondta el lapunknak az alpolgármester. Hozzátette, a felmérés azon alapul, hogy március közepétől június közepéig tart a jelentős visszaesés szakasza, ezt követően remélhetően már némileg emelkedni kezdenek a bevételek. Hasonló időszakra vonatkozó kalkulációt kért a Belügyminisztérium is, egy uniós pályázattal kapcsolatban készítette el az önkormányzat, az adatokat meg is küldték a tárcának.

A fentebb vázolt kiesésen felül kell számolni a kormányzati intézkedések idei költségvetésre gyakorolt negatív hatásaival is - tette hozzá. Ebben kiemelkedik a gépjárműadó helyben maradó részének elvétele is, ami idei évre szólóan 480 millió forintos kiesést jelent, ha a kormány azt nem adja vissza a városnak.

"Ezek a hatások az önkormányzat előzetes kalkulációi szerint megközelítik a 3 milliárd forintot. Ezekre tekintettel az önkormányzat létrehoz egy veszélyhelyzeti alapot, amely azt jelenti, hogy fejlesztéseket, beruházásokat, személyi költségeket, plusz a személyi juttatások egy részét - kiegészítő juttatásokról van szó, nem bérekről - felfüggeszti, augusztus 30-ai hatályig.

Ez nem azt jelenti, hogy ezeket a pénzeket az önkormányzat elvonja, vagy csökkenti, hanem alapvetően a városvezetés bízik abban, hogy ezeknek a költségvetést negatívan befolyásoló hatásoknak egy része korrigálva lesz, később megjelenő uniós vagy kormányzati támogatások formájában.

Jelen állapotban azt látjuk, hogy ez egy akkora méretű költségvetési hatás, amely miatt nem tudunk mást tenni, mint hogy ezeket a fentebb sorolt elemeket átmenetileg felfüggesztjük"

- mondta el Ruzsa Csaba.

Felfüggesztik a polgármester és az alpolgármesterek cafeteria-keretét is

Kitért rá, hogy ezen költségelemek között a polgármesteri hivatalnál vannak nagyon magas értékűek is, például olyan költségvetési sorok - beruházások, fejlesztések -, ahol 70-80 százalékos zárolást rendelt el a városvezetés a szabad kereteken, ez olyan 280 millió forintot jelent.

Ezek mellett a polgármester és az alpolgármesterek cafeteria-keretét is felfüggesztették, mert úgy gondolta a városvezetés, hogy az önkormányzati intézményeknél dolgozókat érintő intézkedésből nekik is részt kell vállalniuk.

"A veszélyhelyzeti alap létrehozása ugyanakkor nem érinti a védekezésben résztvevő szociális intézményeket, ahogy közterület-felügyeletet sem. Az önkormányzati idősotthonban dolgozók számára egy havi bérrel egyenlő külön támogatást biztosít Pécs, ezzel köszönve meg külön a munkájukat a védekezésben"

- tette hozzá.

Veszélyhelyzeti egyszeri támogatás a pécsi lakosoknak

Arra is rákérdeztünk az alpolgármesternél, hogy van-e mód a beállt gazdasági válságban munkájukat vesztő lakosok támogatására, és ha igen, mekkora mértékben és hogyan tud ez megvalósulni. Ruzsa Csaba elmondta, szakértőkkel egyeztetve a veszélyhelyzet idejére külön egyszeri támogatásokat vezet be az önkormányzat. 

  • A bérpótló támogatás a munkájukat a veszélyhelyzet ideje alatt elvesztő, rászoruló pécsieket nyújt támogatást. 
  • Lesz külön albérletpótló támogatás is a rászoruló, munkájukat elvesztő pécsiek számára.    
  • Emellett külön egyszeri gondozási támogatást igényelhetnek azok a pécsi lakosok, akiknek a kórházakban ápolt hozzátartozójuk otthoni ápolásáról kellett gondoskodniuk április elejétől kezdve. 

Ezeket a támogatásokat rászorultsági alapon igényelhetik a pécsi lakosok a polgármesteri hivatalnál, rászorulónak pedig az minősül, akinél a családban az egy főre vetített kereset nem éri el a 100 ezer forintot, egyedülállóaknál ez 85 ezer forintot jelent - fejtette ki a támogatások részleteit Ruzsa Csaba. Arra is kitért, hogy a gazdasági és szociális szakértőkkel történt egyeztetések alapján ezek azok a konkrét élethelyzetek, amelyek a veszélyhelyzet alapján intézkedést igényelnek.


Pontosítás (2020.05.19, 12:22): Az önkormányzat május 19-ei közlése szerint a rászorultságnál a családban élőknél az egy főre vetített kereset nem éri el a 85 ezer forintot, egyedülállóknál ez 100 ezer forintos határt jelent - a szerk.


 

A vállalkozások segítésére már fut egy program, de jön egy újabb is

Az alpolgármester hozzátette, hogy már elindult a pécsi vállalkozásoknak segítő programjuk, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. a tőle bérelt helyiségeknél sávos kedvezményi rendszert vezetett be, ez áprilisra és májusra számolva közel 200 milliót hagy a pécsi vállalkozások zsebében. Ezt a kedvezményrendszert várhatóan júniusban is folytatják még. A fentiek mellett a pécsi cégek támogatása érdekében egy külön csomagot is bejelentenek rövidesen, ez csatlakozik a PVH programjához. 

Az alpolgármester szerint a cél elsősorban a pécsi munkahelyek megtartása, és reméli, hogy a turisztika újraindulása is elkezdődik hamarosan. A nagyrendezvényeket nem mondták le, a Pécsi Országos Színházi Találkozó őszi megtartását is tervezik, és bíznak abban, hogy ennek megtartását a vírushelyzet lehetővé teszi.

Az önkormányzat egyrészről ügyel a költségvetés megtartására, ezért vannak a felfüggesztések, de közben egy támogatói csomagot is összeállított, ami a pécsi munkahelyek megőrzését és a munkavállalókat támogatja. Ezek mellett pedig a legrászorultabbakat is segítik már a kezdetektől - hangsúlyozta az alpolgármester. Hozzátette, erről a támogatási csomagról és a felfüggesztésekről fog döntést hozni május 19-én, kedden az online közgyűlés. Az önkormányzat folyamatosan figyelni fogja a fejleményeket, és amennyiben szükséges, újabb intézkedéseket hoznak az idei évi költségvetésben - magyarázta.

Nem nyúlnak hozzá a kormányhitel törlesztésére összegyűlt pénzhez

Lapunk kérdésére, hogy a korábbi városvezetés miatt fennálló 8,54 milliárdos kormányhitelnél a megspórolt 2,41 milliárd forinthoz hozzá akar-e nyúlni a városvezetés (hogy ezen forrás egy részéből fedezzék a védekezési és egyéb költségeket), Ruzsa Csaba úgy válaszolt, hogy nincs ilyen tervben.

Mint elmondta, ez egy korábbi kötelezettségvállalás, most jelenleg nem kíván a városvezetés erre vonatkozóan javaslatot tenni, egyelőre az idei költségvetés helyzetét akarja látni. Több témában is folynak a tárgyalások az önkormányzat és a Pénzügyminisztérium között, ebben is - tette hozzá.

Azzal is számolnak, hogy a 2021-es adatok alapvetően fogják befolyásolni az önkormányzat bevételeit, és emiatt egy hosszabb távú tervezés is zajlik, és annak kapcsán fogják majd a különböző tételeket tekintetbe venni, és bíznak benne, hogy a kormánnyal való sikeres tárgyalások után erre sor is kerülhet. Nem elég a 2020-as rövidtávú folyamatokra gondolni, de a 2021-es hosszabb távú tervezést is szem előtt kell tartani - mondta el az alpolgármester.

Szerző: V. G.

Forrás: Pécsi STOP