A tavalyi sikerén felbuzdulva idén is jön a pécsi közösségi költségvetés

2024. február 29. 09:10 2024. feb. 29. 09:10

2024-ben is meghirdeti "Dönts Velünk!" - közösségi költségvetés projektjét az önkormányzat. Ennek lényege, hogy egy többkörös ötletelésen mondhatják el a pécsiek ötleteiket, amit aztán a rendelkezésre álló összegből meg is valósíthatnak. Legyen szó a közvetlen lakókörnyezet fejlesztéséről, korszerűsítésről, közösségépítésről. Idén ráadásul nagyobb keret áll a pécsiek rendelkezésére.

Péterffy Attila nyitotta meg a sajtótájékoztatót, ahol bejelentették, hogy idén megnövelt kerettel dolgozhatnak a pécsiek a Dönts velünk! programban. A polgármester kiemelte, hogy a városi civil keret egy rokonintézmény, ami szintén nagyon fontos a városnak.

"2019 óta az egyik legfontosabb célkitűzése a városvezetésnek, hogy stabilabbá tegye a pécsi civil szervezetek működését és teret biztosítson a fejlődésüknek" - mondta Péterffy

A polgármester a sajtótájékoztatón azt is kiemelte, hogy a civil szféra erősítése jó úton halad, ezt kiválóan mutatja a közösségi költségvetésre való érdeklődés és annak fejlesztése is, ezzel pedig az önkormányzat célja, hogy egy politikától mentes "intézménye" legyen a városnak, aminek az alapjait ezalatt a két év alatt tették le.

Idén, az új pályázat kiírása előtt pécsi civil szervezetek közreműködését szakmai tapasztalatot gyűjtöttek, így tovább tudják fejleszteni a 2024-es közös gondolkodást. A számok tényszerűek, tavaly ugyanis 250 pályázat érkezett, ezekre 2023-ban 6200 szavazatot számoltak a szakemberek.

„A „Dönts velünk!” programnak köszönhetően a pécsieknek közvetlen beleszólása van abba, hogyan formálják környezetüket, és ezen keresztül beleszólhatnak a város működésébe is. A siker kulcsa az, hogy a politika ebben a projektben egyáltalán nem vesz részt, hagyjuk, hogy a civilek ötleteljenek, szavazzanak" - tette hozzá Péterffy Attila

Pécs polgármestere azt is kiemelte, hogy azért tartja kiemelkedően fontos projektnek ezt, ugyanis a város működésébe közvetlenül beleszólhatnak a pécsiek és nem az történik, hogy születik egy döntés a fejük felett és kénytelenek azt elfogadni, ugyanis a jelenlegi városvezetés inkább a nyílt kommunikációra épít.

A sajtótájékoztatón továbbá elhangzott, hogy a projekt "zónáinak" nincs köze a választási körzetekhez, ezeket pont azért is jelölték ki máshogyan. A projekt tavaly annyira sikeres tudott lenni, hogy idén megnövelték a költségvetését, így most 100 millió forintos keretet tudnak szétosztani a zónákban a tavalyi 80-hoz képest.

Salamon Péter, a program szakmai koordinátora elmondta, hogy a tavalyi nyertes projektek megvalósítása elkezdődött és várhatóan még az év első felében be is fejeződnek majd, így a pécsiek láthatják is, hogy miért volt érdemes dolgozniuk az előző évi projektben.

Salamon a tájékoztatón még elárulta, hogy milyen újdonságok várhatóak az idei közösségi költségvetésben:

- A kiírás megtörtént, így akár már most beadhatják ötleteiket a pécsiek
- Egy pécsi idén akár több ötletet is regisztrálhat
- Szerveznek ötletbörzét 2 alkalommal, ahol meghallgatják egymást az indulók, megoszthatják ötleteiket, javaslataikat egymással, sőt szavazatokat is gyűjthetnek
- Fontosabb szerepet kap a kommunikáció, így ugyanis az emberek többek beszélgetnek egymással, ami előreviheti a projektet
- 1 ember 2 szavazatot adhat le
- Május 30-ig várják az ötleteket
 

Salamon Péter továbbá kiemelte, hogy fontos céljuk a passzív lakosok bevonása, akiket szintén aktivitásra ösztökélnének a projekttel. Ehhez szerinte jó ajánlólevél lehet a zónánként 10 millió forint, ami az ő ötleteik alapján kerül felhasználásra.

Részletek a Dönts Velünk! honlapján találhatók.

Fotók: PécsMa