Péterffy Attila: "A pécsiek kijelölték az irányt a választáson"

2024. október 15. 10:18 2024. okt. 15. 10:18

Ma délelőtt tartja alakuló ülését az új pécsi képviselő-testület. Négy napirendi pont szerepel a programban: a közgyűlés dönt a polgármester illetményéről, az alpolgármesterek személyéről és illetményéről, valamint a szervezeti és működési szabályzat módosításáról. Az első rendes közgyűlést jövő kedden, október 22-én tartják.






Elsőként a képviselőkhöz szól, gratulál, kitartást, nagy szívet, szilárd gerincet kíván a munkához. Jó munkát, eredményes képviselet kíván. Esterházy Pétert idézi. A pécsiek kijelölték az irányt a választáson. A rendszerváltás óta minden egyes választáson egy bizonyos politikai erő mellett döntöttek egyértelműen a pécsiek. Most nem, de ez nem a habozás jele, éppen ellenkezőleg. Ebben a döntésben van tudatosság, megfontoltság, pécsiség. Ez a döntés egyensúlyt, közös munkát, békét jelent. Ez a döntés egy új korszak vége is lehet, amikor a pártlogól elveszítik jelentőségüket, és csak az számít, ki tud a város érdekében cselekedni. Rögzíteni kell azt az iránt, amit a pécsiek kijelöltek. Meg kell egyezni a sarokpontokban és alapvetésekben, amelyek biztosítják Pécs fejlődését. Akkor valósul meg ez, ha meglesz a pécsi minimum. A tolerancia érték, ahog a tiszta levegő, az élhető környezet, továbbra is megerősíti, Pécs határában nincs helye a pécsiek egészséget veszélyeztető üzemnek. A lakhatás is hatalmas kihívás, erre adekvát és rugalmas választ kell adni. A város közigazgatási határain túl is dolgunk lesz, felelősségünk túlnyúlik a város határain. Ebben olyan partnerekre támaszkodhatunk, mint az egyetem és az egyházmegye. Egyik entitás sem működhet a másik nélkül. Büszke arra, hogy olyan időszakban lehet polgármester, amikor ez a partnerség tartalommal töltődött meg. Ez a ciklus minden eddigitől eltérő lesz. Ez az eskü különös jelentőséggel bír. A pécsiek tudatos kompromisszumra bízták a város fejlődését. Ez valódi felelősség.

 

Titkos szavazással választhatják meg az alpolgármestereket. Zag Gábort és Ruzsa Csabát javasolja alpolgármesternek, mindketten vállalják a megbízatást. Szavazatszámláló bizottság alakul, amelynek öt tagja lesz.

Minősített többség, azaz a 25 fős közgyűlésben 13 szavazat szükséges az alpolgármesterek megválasztásához.

A szavazás eredménye: Nem szavazták meg egyik alpolgármestert sem.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 37/2019. (XI.15.) önkormányzati rendelet felülvizsgálata

Péterffy Attila: a rendelettervezet a bizottságok nevét és összetételét tartalmazza:

  • Jogi és Ügyrendi Bizottság tagjainak száma 7 főre emelkedne, ebből 3 nem képviselő tag,
  • Városfejlesztési és Kommunális Bizottság tagjainak száma 7 főre emelkedne,
    ebből 2 fő nem képviselő tag,
  • Költségvetési és Gazdasági Bizottság tagjainak száma 7 főre emelkedne, ebből
    2 fő nem képviselő tag,
  • Kulturális Bizottság tagjainak száma 9 főre emelkedne, ebből 4 nem képviselő
    tag,
  • Népjóléti Bizottság tagjainak száma 9 főre emelkedne, ebből 4 nem képviselő tag,
  • Pénzügyi és Ellenőrzési Bizottság tagjainak száma változatlan marad, közülük 2
    fő nem képviselő tag lesz,
  • Környezetvédelmi és Fenntarthatósági Bizottság tagjainak száma 5 fő, közülük
    1 fő nem képviselő tag lesz,
  • új bizottságként létrejönne a Sport Bizottság tagjainak száma 3 fő képviselő.

Talabér Ádám (Mindenki Pécsért): Azt javasolja, hogy külsős tagnak csak olyanokat választhassanak meg, akik szakirányú végzettséggel rendelkeznek.

Csizmadia Péter (Fidesz): Az szmsz-módosítást napolják el, a következő közgyűlésre hozzák vissza a témát. Számukra nem megfelelő ez a bizottsági összetétel.

14 igen, 10 nem arányban elnapolták a napirendi pontot.

Forrás: Pécsma