Emléktáblaavatás és emlékkiállítás Breuer Marcell tiszteletére

2023. november 9. 10:15 2023. nov. 9. 10:15

A Dél-dunántúli Építész Kamara kezdeményezte, hogy Pécs városában emléket állítsanak Breuer Marcellnek, a város egyik legjelentősebb és nemzetközileg is elismert szülöttjének. Az emléktáblát lézergravírozott finombetonból készítették, és az Irgalmasok utca 4. szám alatt található épület bejárata mellé helyezték el. Az épületet kutatások szerint Breuer Marcell születési helyeként azonosították. Az emléktábla elhelyezésével a cél az, hogy minél szélesebb körben felhívják a figyelmet az építész pályájára és műveire.

Az emléktáblát szerda délután avatták fel, a rendezvényen Pécs alpolgármestere, Zag Gábor mondott beszédet. Az emléktáblaavatást követően egy emlékkiállítás nyílt, amely Breuer Marcell, a 20. századi modern építészet kiemelkedő alakja előtt tiszteleg.

Az emlékkiállításon láthatók Breuer legismertebb épületeinek makettjei, tervrajzai és fotódokumentumai, valamint műtárgyak és dokumentumok, amelyeket az Iparművészeti Múzeum, a Janus Pannonius Múzeum, a Smithsonian American Art Museum archívumából, a Syracuse University Breuer-archívumából és magángyűjteményekből kölcsönöztek. Emellett olyan ikonikus bútorok is láthatók az emlékkiállításon, mint a Vaszilij-szék vagy a 1954-es gránit íróasztal, amely Breuer New York-i irodájának egykori berendezéséhez tartozott, és az Iparművészeti Múzeum bútorgyűjteményének egyik kulcsdarabja.

Az anyag nemcsak Breuer építészeti munkásságát mutatja be, hanem bemutatja élete fontosabb állomásait és műveinek kronológiáját. Emellett a kiállítás dokumentumok segítségével bemutatja a családtörténetet, és felidézi a több mint harminc éven át tartó levélváltás néhány emlékezetes pillanatát, amit Breuer pályatársával, Major Mátéval folytatott.

Forrás és fotók: PécsMa