Fideszes pécsi képviselőjelölt lett az abaligeti katolikus általános iskola igazgatója

2019. szeptember 19. 16:36 2019. szept. 19. 16:36

Augusztus közepén derült ki, hogy az abaligeti katolikus általános iskola eddigi megbízott igazgatójának nem ad lehetőséget a fenntartó Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola rektora a folytatásra. A tanév igazgató nélkül indult, mostanra lett meg az utód, aki Pécsen fideszes képviselőjelölt. 

Mint ismert, az abaliget.ma még augusztus közepén írt arról, hogy nem kapta meg a folytatásra a lehetőséget a helyi Abaligeti Szent Mária Magdolna Gyakorló Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, viszont a fenntartó mást sem nevezett ki a posztra.

A tantestület akkor egy szándéknyilatkozatban arról biztosította a szülőket, hogy ők kiállnak az iskola és a közösség mellett és arra törekednek, hogy a gyerekek továbbra is abban az oktatási formában és az eddigi iskolához méltó szellemben részesüljenek, amit megszoktak - számoltunk be a hírről a cikk nyomán. Illetve arról is, hogy korábban a megbízott igazgató az abaliget.ma egyik interjújában úgy fogalmazott, hogy 2017-től kezdve - mikor a főiskola új vezetést kapott - a fenntartó és az általános iskola közötti korábbi jó viszony megromlott. 

Lapunk megkereste az iskolát fenntartó Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolát, az intézmény rektora, dr. Kovács Gusztáv kérdéseinkre úgy válaszolt, hogy 

Gálos László megbízása 2019. augusztus 15. napján lejárt. Tekintettel arra, hogy az iskola egyházi fenntartású köznevelési intézmény, a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 31.§ (2) bekezdés d) pontja alapján a fenntartó pályáztatás és további eljárás nélkül is adhat intézményvezetői megbízást. Az iskola vezetéséről a fenntartó  gondoskodik.

A tanév ugyanakkor igazgató nélkül indult az abaligeti iskolában, emiatt az iskolakezdés előtti utolsó napok egyikén fórumot rendeztek a szülőknek - írtuk meg a lap nyomán. A szülők a fórumon több kérdést is megfogalmaztak levélben a fenntartó felé, többségében a fenntartó eddigi döntéseit, illetve az iskola jövőjét firtatták.

A szülők többek közt arra voltak kíváncsiak, hogy Kovács Gusztáv miért nem Gálos Lászlót nevezte ki igazgatónak, miután sikeresen letette az intézményvezetéshez szükséges vezetői szakvizsgát és munkájával mindenki elégedett volt. Továbbá választ vártak arra is, hogy ha már az iskola pedagógiai programja és gazdasági helyzete megengedi, miért ragaszkodik rektor a csoportbontások megszüntetéséhez, és az alsós osztályok összevonásához.

Az abaliget.ma szeptember 18-án végül arról írt, hogy sikerült igazgatót találni az iskola élére a pécsi Czimmer Tamás személyében, aki közel húsz évig vezette a pécsi Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskolát és Óvodát a keleti városrészben, és aki életműdíjat is kapott az egyházmegyétől. 

Czimmer a lap szerint egy évre vállalta el az iskola vezetését, mert hogy nyugdíjas lett, emellett pedig a testnevelés-biológia szakos tanár a Fidesz képviselőjelöltje a pécsi 2-es választókörzetben.

Forrás: Pécsi STOP