Fodor-ügyek: bíróság itt, végrehajtás ott

2017. május 16. 12:43 2017. máj. 16. 12:43

Fodor Ibolyát, bár egészségi állapota miatt felfüggesztették az eljárást, költségvetési csalással vádolják. Közben a civil szervezetek névjegyzéke szerint az általa elnökölt KÉK Egyesületnél éppen végrehajtási eljárás van folyamatban, hiába áldozták rá a pénzüket a pécsi adófizetők.

Fodor Ibolya körül nagy volt a csend egészen hétvégéig. Ekkor írtuk meg, hogy Pécs fideszes polgármestere, Páva Zsolt maga javasolta az Értéktár Bizottság tagjának, akár azon az áron, hogy ezért a grémium létszámát meg kell növelni. Mindezt két évvel azután, hogy ő maga és a pécsi Fidesz már vezetői is távozásra szólították fel a vállalhatatlanná vált képviselőt. A korábban sikkasztásban való bűnrészességért jogerősen elítélt, hazaárulózó, riporter-lemajmozó képviselő új fordulatot vett politikai karrierje hamar bejárta a magyar média Mészárostól és Habonytól független részét.

Az RTL Klub híradója hétfőn Fodor legutóbbi ügyéről forgatott.

Amint arról korábban írtunk: 2015-ben költségvetési csalással és más bűncselekményekkel vádolták meg a mandátumát a Fidesz színeiben elnyerő pécsi önkormányzati képviselőt. Az ügyészség szerint a képviselő takarítócégével voltak gondok: a vád szerint valótlan tartalmú adóbevallásokat adott le a társaság, illetve egy évben semmilyet. 2016 tavaszán és nyarán több alkalommal is várták volna a bíróság elé Fodor Ibolyát, ám ő betegségére hivatkozva nem jelent meg. Mindenközben közösségi oldalán egészen vidám fotókat posztolt az általa vezetett Kertvárosiak az Élhető Kertvárosért Egyesület programjairól, de az ominózus időszakban kívülállók is látták vidáman integetni autójából Pécsett.

Lapunk a Pécsi Törvényszékhez fordult. Arról tájékoztattak minket, hogy a bíróság 2016 szeptember 6-án a vádlott egészségi állapotára tekintettel felfüggesztette az eljárást. „A vádlott egészségügyi felülvizsgálata folyamatban van, az erre vonatkozó szakértői vélemény még nem érkezett meg. Az ügyben, az orvos szakértői vélemény tartalmának függvényében tűz ki a bíróság újabb tárgyalást.”

Mindeközben a KÉK Egyesület felett is gyűlnek a fellegek, amelynek rövid kihagyás után újra Fodor Ibolya lett a szervezet elnöke. A civil szervezetek közhiteles netes nyilvántartása szerint 2016 novemberében végrehajtási eljárást indult a KÉK ellen, ennek megszüntetéséről nincs adat. Főleg azért kellemetlen ez a pécsi adófizetőknek, mert ők, bár erről senki sem kérdezte meg őket, elég derekasan támogatták a Fodor vezette egyesületet. Erről nyilván a jobboldali városvezetés döntött, mindenesetre az évek során 16 millió forintot meghaladó összeggel tömte a város a szervezetet. Volt, hogy gyorssegély is kellett, hogy be ne dőljön a szintén számos kérdést felvető majdnem 100 milliós KÉK-egyesületes projektet.