Főügyészség: választás rendje elleni bűncselekmény miatt nyomoznak Alsószentmártonban - Frissítve!

2019. november 19. 07:55 2019. nov. 19. 07:55

A Baranya Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint a választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény miatt nyomoznak Alsószentmártonban a Tolna megyei rendőrök. Hogy miért nem a baranyaiak, azt egyelőre még mindig nem tudni. Ilyen bűncselekmények esetén három évig terjedő szabadságvesztést lehet kockáztatni.

Mint ismert, az októberi önkormányzati választás után a Pécsi STOP kérdései nyomán kiderült, hogy Baranyában 10 eljárást folytat a megyei rendőr-főkapitányság, ebből ötöt a választás rendje elleni bűncselekmény elkövetése, ötöt pedig közokirat-hamisítás miatt indítottak. Az eddig ismert esetek - Bosta, Csebény, Harkány, Pettend - mind a baranyai 4-es számú országgyűlési egyéni választókörzetbe tartoznak.

Az ugyanebbe az országgyűlési körzetbe tartozó Alsószentmártonban is zajlik egy nyomozás, ezt azonban nem a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság, hanem a Tolna megyei folytatja. A PécsiÚjság.hu november 14-én hozta le a hírt, információik szerint választás rendje elleni bűncselekmény alapos gyanúja miatt zajlik az eljárás, és a baranyai rendőrök kizárása miatt a tolnaiak nyomoznak. 

A Pécsi STOP két körben is megkérdezte a tolnai rendőröket, hogy pontosan mely bűncselekmény gyanúja kapcsán nyomoznak. Erre semelyik esetben sem válaszoltak, második válaszukban a nyomozás érdekeire hivatkozva nem közöltek semmi érdemit. 

Mivel szomszédos megyéből érkezett rendőrök dolgoznak az ügyön, a Pécsi STOP megkereste még múlt héten a baranyai rendőröket és a Baranya Megyei Főügyészséget, hogy akkor mi is a helyzet, miért maradtak ki a baranyai zsaruk az eljárásból. 

A megyei főkapitányság türelmünket kérte válaszadásukig, a Baranya Megyei Főügyészségtől pedig a következő válasz futott be hétfőn:

"Megkeresésére tájékoztatom, hogy a Btk. 350. paragrafusábaba ütköző választás, népszavazás, a népi kezdeményezés és az európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény miatt folyik nyomozás a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság kizárása után a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságon.

A kizárással kapcsolatban a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságon érdeklődjön."

A főügyészségi válasz után megnéztük a hatályos Büntető törvénykönyvet (Btk.), amely szerint a 350. paragrafus alá 

a választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény

tartozik, amely a közigazgatás rendje elleni bűncselekmények közé sorolódik. 

A törvény szövege szerint 

"aki a választási eljárásról szóló törvény vagy a népszavazás kezdeményezéséről, az európai polgári kezdeményezésről, valamint a népszavazási eljárásról szóló törvény hatálya alá tartozó választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés során

a) a jelölési eljárás szabályait megszegve erőszakkal, fenyegetéssel, megtévesztéssel vagy anyagi juttatással szerez ajánlást,

b) népszavazás vagy európai polgári kezdeményezés indítványozása érdekében erőszakkal, fenyegetéssel, megtévesztéssel vagy anyagi juttatással szerez aláírást,

c) jogosultság nélkül szavaz,

d) jogosulatlanul aláír, hamis adatokat tüntet fel,

e) arra jogosultat a választásban, a népszavazásban, a népszavazási vagy az európai polgári kezdeményezésben akadályoz, vagy erőszakkal, fenyegetéssel, megtévesztéssel, vagy anyagi juttatással befolyásolni törekszik,

f) megsérti a választás vagy a népszavazás titkosságát,

g) meghamisítja a választás, a népszavazás, a népszavazási vagy az európai polgári kezdeményezés eredményét,

h) a jelölési eljárás során az ajánlásáért, illetve a népszavazás kezdeményezése vagy európai polgári kezdeményezés indítványozása során az aláírásáért anyagi juttatást fogad el,

i) szavazatát anyagi juttatás nyújtásától teszi függővé, és erre tekintettel anyagi juttatást fogad el,

bűntettet követ el és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

Vagyis a szavazatvásárlásokat elkövetőket és elfogadókat - illetve a szavazatát áruba bocsátókat - sorolhatjuk ide, de azok is e körbe kerülnek, akik a választás eredményét meghamisítják (bár ott más bűncselekmények gyanúja is felmerülhet). 

9:56

Frissítés: az elfogultság látszatát is el akarhatták kerülni a baranyai rendőrök, ezért a kizárás

A Siklósi Hírek cikke szerint a Baranyai Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője azért kérte az ügyből a kizárásukat, hogy az elfogultság látszatát is elkerüljék. A lap szerint az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főigazgatósága "az igazságszolgáltatás pártatlansága, valamint az elfogulatlanságba vetett bizalom megőrzése érdekében" helyt adott a kérelemnek, és ezután adta át az ügyet a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságnak.

A cikk szerint a rendőrök mellett a NAV is kiszállt Alsószentmártonban, a lap információi szerint a kampány finanszírozásával is gondok adódhattak. 

A Pécsi STOP az ügyben megkereste a NAV Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságát is, ha válaszolnak, újra jelentkezünk.

Szerző: V.G.

Forrás: Pécsi STOP