Ismét hatalmas vitával kezdődött a közgyűlés

2023. május 16. 13:27 2023. máj. 16. 13:27

Elkezdődött a májusi közgyűlés, amelynek egyik fő témája a város zárszámadása volt.

A zárszámadásról tegnap tartott sajtótájékoztatót Ruzsa Csaba, gazdasági ügyekért felelős alpolgármester, illetve a pécsi önkormányzat sajtóközleményben közölte a pécsiekkel, hogy ismét sikeres évet zárt a város és pluszos lett Pécs büdzséje. Nyilván ez nem tetszik a pécsi fideszes képviselőknek, ezért a közgyűlésen rendre megpróbálnak előhúzni valamit a tarsolyukból, hogy borsot törjenek a városvezetés orra alá, de hát a tényekkel és a számokkal nem tudnak mit kezdeni.

Kapcsolódó:  Siker: pluszban zár a város

 

 pécsi önkormányzat jelenlegi vezetése a város gazdálkodásában három fő alapelvet követ 2019 óta:

  1. A város működésének folyamatos biztosítása – ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az önkormányzat egyik gazdasági évet sem zárhatja működési hiánnyal.
  2. A fideszes városvezetéstől megörökölt adósságok törlesztése – ez a gyakorlatban a ciklus elején még 8,54 milliárd forintos állami hitel éves szinten 1,75 milliárd forintos törlesztőrészletének határidőre történő megfizetését jelenti.
  3. Az önkormányzat fejlesztési beruházásokat indít – ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nemcsak EU-s forrásból, hanem az önkormányzat pénzügyi lehetőségeihez mérten saját forrásból is fejlesztési projekteket, illetve a pécsiek életminőségét javító beruházásokat indít.

A pécsi önkormányzat gazdálkodását stabilizálni hivatott hármas célkitűzés 2019 óta minden évben teljesült, így történt ez 2022-ben is

- Áll a lapunknak megküldött sajtóközleményben.

Csizmadia Péter, a Fidesz frakcióvezetője máshogy látja a dolgokat, mint a városvezetés és ezt meg is próbálta kifejteni:

"A valóság ennél jóval szomorúbb képet mutat. A zárszámadás melléklete egyértelműen leírja, hogy kamatokkal együtt 16 milliárdos adóssága van Pécsnek, amit 25 évig nyögni fog a város. Sokszor nem fejlesztési célra vették igénybe az EIB-hitelkeretet. A baloldal foiyamatosan adósítja el a várost, csőd felé robog az önkormányzat. A kormány vérezteti ki a várost, hiszen soha ennyi központi támogatást nem kapott a város, mint tavaly. Nagyon reméli, hogy a vízszolgáltató cég és a tömegközlekedési cég le tudja hozni ezt az évet úgy, hogy a szolgáltatás színvonala ne romoljon. Miért nem biztosítják a normális működést ezeknél a cégeknél? Trükköznek a számokkal, a problémákat eltussolják, a felszín alatt tartják. Amit Péterffy előadott, az a felszín. Függesszék fel a város eladósítását! Ma újabb 230 milliós hitelfelvételről fognak dönteni. Rossz úton halad a város. "

Azt kihagyta hozzászólásából, hogy az előző városvezetés bravúros módon kétszer is csődbe vitte a várost, de azt már megszokhattuk, hogy a fideszes képviselők elég szelektív memóriával rendelkeznek. Csizmadia Péter ziccerét Ruzsa Csaba ütötte le, aki hozzászólásával akkora zsákolást mutatott be, mint LeBron James:

- Ma a Tüke Busz 1 milliárdot, a Tettye Forrásház 400 milliót kap, felkészülten kellene jönni a közgyűlésre Csizmadiának. Pécs nem vehet fel folyószámlahitelt, ezért kell hozzányúlniuk az EIB-hitelhez. A fideszes önkormányzat idején kötötték az EIB-szerződést, ők fogadták el a feltételeket. Igen, kaptak plusz pénzt az államtól, csak közben 2,7 milliárd szolidaritási adót kell fizetni, ami korábban 1,4 milliárd, még korábban nulla forint volt. A lehívott EIB-pénzek olyan fejlesztési számlán állnak, ami kamatozik a városnak, így kamatveszteség nincs. Az EIB-pénzekből olyan fejlesztések valósultak és valósulnak meg, amelyek bevételt hoznak majd a városnak. Az állam normatív alapon finanszíroz, ez alapján érkeznek a támogatások. A béremelések szükségesek, így lehet a dolgozókat megtartani ebben az inflációs környezetben. Ahol az állam ezt nem biztosítja, ott az önkormányzat saját forrásból emel. Ha van pénzünk bért emelni, hogy lehetnénk csődben? A Tüke Busznak megfelelő nagyságú támogatást fognak nyújtani ebben az évben. A Tettye Forrásháznál jelentős az energiaköltségek növekedése, emiatt is biztosít most plusz forrást a cég számára a város. A likviditása rendben van a cégnek, a béremelés megtörtént, a Tettye marad önkormányzati tulajdonban - válaszolt Ruzsa Csaba.

Erre még jött az adok-kapok a politikai ringben, főleg mikor felhozták a Pécsi Vagyonhasznosítót a pécsi fideszesek, amely sikeréről lapunk is több ízben beszámolt. Ezt nem hagyta annyiban Csaba István, a Pécs Jövője-MSZP frakcióvezetője, aki kíméletlen módon tényekkel szembesítette az ellenzéki (fideszes) képviselőket:

2019-ben pontosan azt tették, amit Csizmadia kér: felfüggesztették a város eladósítását. Addig a fideszes vezetés csődbe vitte az önkormányzatot. Rendszeresen bírálják a fideszesek a PVH-t és annak vezetőjét, de feketén-fehéren kiderül, hogy a pandémia, és a rekordinfláció ellenére a vagyonhasznosító cég sokkal jobban teljesít, mint a Fidesz idején. Azt mondta Csizmadia, hogy nem fejlesztésre fordítják az EIB-pénzeket. Ha az elektromos buszok beszerzése nem fejlesztés, akkor micsoda?

Szabó Szilárd PVH-igazgató elmondta, nagyságrendileg nem volt több ingatlanértékesítés, mint korábban. A számok azt mutatják, hogy korábban a városnak pénzt kellett betennie a PVH-ba. Amikor belvárosi ingatlant kertvárosi paneláron adott el a fideszes időszakban a vagyonhasznosító, az nem sikertörténet.

Kapcsolódó: A Pécsi Vagyonhasznosító sikere: hogyan lendült be az önkormányzat vagyonkezelése?

A fideszes képviselők kínjukban előhúzták a "múltban mi történt" kártyát és tíz éve történt dolgokkal próbálták megmagyarázni az előző városvezetés sikertelenségét, amire Péterffy Attila egy roppant humoros megjegyzést tett:

A középkornál messzebb azért ne menjünk! Térjünk vissza a zárszámadásra.

 

 

Sok, a napirendi ponthoz oda nem illő hozzászólás érkezett, ezért Péterffy Attilának többször is fel kellett szólítania a képviselőket, hogy maradjanak a tárgynál, végül elfogadták a zárszámadást.

 

Forrás: Pécsma