Izzasztó kérdéseket kapott a Fidesz-frakcióvezetője a közgyűlésen

2023. június 20. 11:14 2023. jún. 20. 11:14

Izzasztóan indulhatott a júniusi közgyűlés Csizmadia Péternek, a Fidesz-frakcióvezetőjének és nem azért, mert végre megérkezett a nyár, hanem mert olyan kérdésekkel sorozta meg Csaba István (Pécs Jövője – MSZP), hogy ezt bizonyára nem teszi zsebre a politikus.

A fideszes képviselő jelezte, hogy a kérdésekre nem fog tudni válaszolni, mivel ebéd után, amikor válaszolnia kellene nem lesz jelen az ülésen, de megígérte, hogy írásban fog reagálni.

A kérdések a következők:

Vári Attilával kapcsolatos kérdéskör

Az elmúlt időszakban robbant ki az az országos botrány, hogy Vári Attila közel félmilliárd forintnyi hiányt hagyott maga után a Magyar Vízilabda Szövetségnél, amit lemondása előtt elnökként vezetett.

Arról nem is beszélve, hogy regnálása idején olyan „érdekes esetek” történtek a szövetségnél, mint például „rossz számlára” utalt több tíz millió forintnyi szállásdíj.

 1. Még mindig jó ötletnek tartják, hogy 2019-ben Vári Attilát akarták rásózni polgármesterként a pécsiekre?

Bele sem merek gondolni, hogy ekkora szakértelemmel, az Önök korábbi több mint tízmilliárd forintos hiánya után Vári Attila vezetésével mekkora adósságot halmoztak volna fel.

2. Mindezek után nem érzik kínosnak, hogy annak idején Vári Attilát delegálták az önkormányzat Költségvetési és Gazdasági Bizottságába?

3. Az Önök korábbi polgármester-jelöltje körüli ügyek nem újkeletűek. Ön akkor a Pénzügyi és Gazdasági Bizottságnak az elnöke volt. Önnek nem tűntek fel azok az ügyek a Vári Attila vezette PSN Zrt.-nél, melyekben jelenleg is zajlanak a nyomozások? Nem érzi felelősnek magát?

 

Fideszes hazugságokkal kapcsolatos kérdéskör

Az Önök frakciója az elmúlt hónapokban több ügyben is, számos alkalommal hangoztatott hazugságokat, pedig több ügyben is az Ön által vezetett Pénzügyi és Ellenőrzési Bizottság cáfolt rá ezekre.

4. Önök rendszeresen negatív színben tűntették fel a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. működését és a cég vezetőjét, Szabó Szilárdot, miközben az Ön által elnökölt bizottsági jelentésből is látszik, hogy sokkal jobban teljesített a cég a mi városvezetésünk első három évében, mint Önök alatt az utolsó három évben. Mikor fognak bocsánatot kérni a pécsiek előtt a hazugságokért?

5. Önök rendszeresen bírálták a városvezetést az önkormányzat ügyvédekre költött díjaiért, miközben az Ön által elnökölt bizottsági jelentésből is látszik, hogy az Önök idején 2017 és 2019 között kétszer annyit költött az önkormányzat ügyvédi díjakra, mint a jelenlegi városvezetés 2020 és 2022 között.
 

Az Önök városvezetése idején elherdált városi vagyonból ezek az ügyvédek tízszer annyi vagyont szereztek vissza az önkormányzati átvilágítások eredményeként, mint amennyibe egyáltalán kerültek. Ezek alapján mindenki döntse el, hogy ki az, aki valós, megtérülő eredményekre, a pécsiek vagyonának visszaszerzéséért dolgozik.

Mikor fognak bocsánatot kérni a pécsiektől, hogy ebben az ügyben hazudtak?

 

Pécs adósságával kapcsolatos kérdéskör

A 2014/15-ös állami adósságátvállalás után Önök tiszta lappal indulhattak, mégis 2017-be csődbe kormányozták Pécset. Több mint 12,5 milliárd forintos adósságot halmoztak fel. Néhány egyszerű kérdést hadh tegyek fel ezzel kapcsolatban.

6. 2019 előtt, az Önök városvezetése idején kellett az államnak 12,5 milliárd forintnyi működési hitelt adnia Pécsnek vagy 2019 után?

7. 2019 előtt, az Önök városvezetése idején küldte Pécsre az állam a Magyar Államkincstár csődbiztosait vagy 2019 után?

8. Az Önök által sokat emlegetett EIB-hitelkeret szerződése 2019 előtt az Önök városvezetése idején került megkötésre vagy 2019 után?

Ezek egyszerű kérdések, melyek egyszerű válaszokat igényelnek. Minden más csak magyarázkodás.

 

Pécs gazdaságával és az akkumulátorgyárral kapcsolatos kérdéskör

Önök szerint a pécsi városvezetés elüldözi a befektetőket. Ezzel szemben Péterffy Attila polgármester úr, Ruzsa Csaba gazdasági alpolgármester úr és a Gazdaságfejlesztési Főosztály hathatós munkájának köszönhetően számos nemzetközi szintű befektető, cég érkezett Pécsre. Csak, hogy néhányat megemlítsek: Seiren, RS-Factory, Ernst&Young, Büttner, Test IT, Gloster vagy akár a Harman bővítését is ide sorolhatom.

9. Mikor fog bocsánatot kérni a pécsiektől, hogy ebben az ügyben is hazudtak nekik?

Az viszont biztos, hogy olyan gyárat nem fogunk Pécsre engedni, ami a pécsi polgárok környezetére és egészségére káros lehet. Korábban a karlendítős pécsi fideszes influenszer, Trombitás Kristóf azt mondta, hogyha nem kell a debrecenieknek az akkumulátorgyár, akkor nyugodtan hozzák Pécsre. Mi ezek után a közgyűlésen úgy éreztük, hogy határozatban kell tiltakoznunk ez ellen a pécsiek egészségét veszélyeztető aljas terv ellen.

10. Ezek után hadd kérdezzem meg, hogy Ön továbbra sem határolódik el attól a fideszes kijelentéstől, hogy Debrecen helyett inkább Pécsre hozzák az akkumulátorgyárat?

11. Önnek tiszta a lelkiismerete amiatt, hogy nem támogatták kezdeményezésünket, hogy ne engedjünk Pécsre a pécsiek egészségére és környezetére káros akkumulátorgyárat?

12. Tettek-e Önök lépéseket 2019 előtt azért, hogy akkumulátorgyár települjön Pécsre?