Izzasztó kérdéseket tett fel Csaba István a kormánypárti Csizmadia Péternek és Kővári Jánosnak

2023. szeptember 19. 10:12 2023. szept. 19. 10:12

A szeptemberi elsejei ünnepi közgyűlés után, a mai nappal elindult a „politikai szezon” Pécsett is, ugyanis ismét üléseznek a városatyák. Parázs viták várhatóak most is.

A közgyűlés elején hagyományosan kérdéséket tesznek fel a képviselők a városvezetés felé, de megvan az a lehetőség, hogy egy bizottsági elnökhöz is intézzenek kérdéseket. Ezzel az opcióval élt ismét Csaba István, aki több kérdést is feltett Csizmadia Péternek, a Fidesz frakcióvezetőjének, valamint Kővári Jánosnak, az ÖPE frakcióvezetőjének.

A szocialista képviselő a kérdései előtt még összefoglalta az elmúlt időszakban történt botrányokat és nehezményezte, hogy Hoppál Péter ismét válaszra se méltatta a pécsieket. 

"Néhány héttel ezelőtt járta körbe a sajtót az a botrányos hír, hogy az új orosz tankönyvben arra tanítják az orosz gyerekeket, hogy a dicső 1956-os forradalom fasiszta felkelés volt - kezdte beszédében Csaba István."

"A kormány a mai napig sunnyog, nem hajlandóak diplomáciai lépéseket tenni ebben a felháborító ügyben, ezzel pedig meggyalázzák az 56-os hősök emlékét."

"Mindeközben a külügyminiszter a svédeket azzal fenyegeti, hogy Magyarország tovább fogja blokkolni a svéd NATO-csatlakozást, mert ott egy iskolai oktatófilm kritikát fogalmaz meg arról, ahogy Önök lezüllesztik hazánkban a demokráciát."

Önök akkor sem tartották indokoltnak, hogy diplomácia lépéseket tegyenek, amikor Magyarország területén, egy magyar állampolgárt vertek meg a török elnök biztonsági emberei. Ez lenne az Önök által sokat emlegetett ,,a magyar szuverenitás védelme” és ,,a magyar emberek védelme”? 

 

- teszi fel a kérdést Csaba István.

"Amikor diktátorok emberei magyar földön, magyar állampolgárt vernek vagy történelemhamisítást végezve meggyalázzák az 56-os hősök emlékét, akkor lapítanak. "

A"mikor pedig jogos kritikát, konkréten tényeket fogalmaznak meg arról, hogyan bontja le Magyarországon a Fidesz a demokráciát, akkor pedig még hazánk biztonságpolitikai érdekével is képesek szembe menni és erőt fitogtatni."

"Mivel Hoppál Péter pécsi országgyűlési képviselő, a pécsi Fidesz elnöke annyira sem méltatta a pécsieket és az 56-os forradalmárok emlékét, hogy válaszoljon a nyílt levelemre, ezért itt a lehetőség Önök előtt, hogy elhatárolódjanak a külügyminiszter által alkalmazott kettős mércétől és semmittevéstől. "

 

 

- zárta kérdéseinek részletezését a politikus, majd feltett ismét hat darab kérdést a kormánypárti politikusoknak: 

Elhatárolódnak-e, elítélek-e az 1956-os forradalmat fasiszta lázadásként leíró orosz történelemhamisítást és a magyar külügyminiszter magatartását, amiért nem tesz az ügyben, hazánk és az 56-os hősök megszégyenítése ellen semmit?

Elítélik-e, hogy a török elnök biztonsági emberei magyar földön, magyar állampolgárt vernek, és elítélik-e a magyar külügyminisztert, amiért  nem tesz honfitársunk védelme és megszégyenítése ellen semmit?

Ezek mellett pedig ismét felteszem azokat az egyszerű IGEN/NEM választ igénylő kérdéseimet, melyekre legutóbb nem sikerült IGEN/NEM választ adnia:

2019 előtt, az Önök fideszes városvezetése idején kellett az államnak 12,5 milliárd forintnyi működési hitelt adnia Pécsnek vagy 2019 után?

2019 előtt, az Önök fideszes városvezetése idején küldte Pécsre az állam a Magyar Államkincstár csődbiztosait vagy 2019 után?

Az Önök által sokat emlegetett EIB-hitelkeret szerződése 2019 előtt az Önök fideszes városvezetése idején került megkötésre vagy 2019 után?

Továbbra sem határolódnak el attól, hogy Pécsett akkumulátorgyár épüljön?