Keresztes: elfogadhatatlan minden önkormányzatokat érintő kormányzati elvonás

2020. november 25. 15:12 2020. nov. 25. 15:12

A kormánynak fel kell hagynia az önkormányzatokat célzó újabb megszorító intézkedésekkel, és a korábbiakat is vissza kell vonni az LMP pécsi országgyűlési képviselője szerint.

"Az önkormányzatok a védekezés első bástyái, ezért elfogadhatatlan minden olyan kormányzati megszorítás, ami elvonja az amúgy is nehéz helyzetben lévő önkormányzatok forrásait. Ezekkel a megszorító intézkedésekkel a kormány nem a városokat, nem az önkormányzatokat hozza nehéz helyzetbe, hanem az embereket, ugyanis olyan alapvető közszolgáltatások kerülhetnek veszélybe, mint a közösségi közlekedés, közvilágítás, az ivóvízellátás, az óvodai- és bölcsődei ellátás és még hosszan sorolhatnánk"

- mondta el szerdai online sajtótjékoztatóján Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője, pécsi országgyűlési képviselője. 

A politikus szerint az is elfogadhatatlan, hogy a kormány már hetek óta nem ad egyértelmű választ arra, tervezi-e a helyi iparűzési adó felfüggesztését Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) vezetőjének javaslatára. Szerinte ezzel a teljes önkormányzati rendszer összeomlását kockáztatná a kormány.

Keresztes a sajtótjákoztatóján kitért arra is, hogy Pécsen a gépjárműadó helyben maradó részének elvétele 455 millió forintos kiesést okozott. Ez Komlón 51 millió, Kozármislenyben 27 millió, Kővágószőlősön 5,5 millió, Cserkúton 4,3 millió, Orfűn 4 millió, míg Bogádon 2,8 millió forintos kárt okozott - tette hozzá. Mindezek mellett bár a kormány kérte a helyi közösségi közlekedési járművek sűrítését, közben viszont idén kivonult a közösségi közlekedés támogatásából, és az önkormányzatokat a víziközmű adó is sújtja.

A további elvonásokat a polgármesterek országszerte elutasítják - hangsúlyozta a politikus, hozzátéve: az MKIK vezetőjétől érkező javaslatot a budapesti iparkamara vezetője, valamint a pécsi Fidesz-frakció vezetője is elfogadhatatlannak tartja.

Szerinte ugyanakkor az ügyben a baranyai kormánypárti országgyűlési képviselőknek is meg kell szólalniuk: Hoppál Péternek, Nagy Csabának, Bánki Erikek és Hargitai Jánosnak.

Keresztes Lóránt még a szándékát is elutasította annak, hogy a helyi szolgáltatások kapcsán felmerüljön az államosítás ötlete. Azt is elmondta, hogy vissza kell vonni az önkormányzatokat érintő eddigi megszorító intézkedéseket, és minden olyan forrást meg kell adni a helyhatóságoknak, amelyek az alapvető közszolgáltatások biztosításához szükségesek. A politikus szerint nem fogadható el semmilyen további megszorító intézkedés és további elvonás sem, amely az önkormányzatok működését alapjaiban veszélyeztetné.

Keresztes Lóránt egy jó hírről is beszámolt az online sajtótájékoztatóján: a Pécsi Tudományegyetemet érintő közel kétmilliárd forintos megszorítás kapcsán Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár (aki korábban a PTE rektora volt) azt jelentette be, hogy az egyetemtől elvont forrást visszapótolják (az elvonás ellen az LMP aláírásgyűjtést kezdeményezett korábban).

 

Címlapkép: Facebook/Dr. Keresztes László Lóránt/részlet a videóból

Forrás: Pécsi STOP/MTI