Közgyűlés: heves politikai vitákból nem volt hiány - Ágoston Andrea keményen odaszúrt Bognár Szilviának

2021. november 16. 07:02 2021. nov. 16. 07:02

November 16-án, kedden tartotta meg szokásos, havi közgyűlését a pécsi képviselőtestület. A mai tanácskozás során számos fontos téma került napirendre, úgy mint a parkolási rendelet módosítása, továbbá tárgyalták a a Tüke Busz és a PSN Zrt. számára szánt támogatásokat is, valamint terítékre került a fejlesztéseket is segítő hitelfelvétel, ezzel összefüggésben pedig szó volt a régi vásárcsarnokról, illetve a Mecsek lehetséges fejlesztési irányairól is. Ez utóbbi kapcsán - melynek eleme a Mandulás kemping rendbetétele - már tegnap belengette a közösségi oldalán Csizmadia Péter, fideszes képviselő, hogy nem ért egyet a koncepcióval, a ma reggeli Fidesz közlemény, - ami a közgyűlés előtt érkezett nem sokkal - pedig szintén ezt erősíti meg. A közgyűlés során most sem volt hiány heves vitákból, ráadásul ismét maratonira nyúlott, hiszen nem sokkal este 9 óra előtt lett vége. A fontosabb történésekről itt, a Pécsi STOP oldalán is beszámoltunk.


A Mandulás kemping sorsa 

Amint arról a Pécs STOP is beszámolt a múlt hét folyamán a "Megújuló Mecsek" koncepcióját ismertette egy sajtótájékoztató keretein belül Ruzsa Csaba alpolgármester, és Kóbor József, aki a pécsi önkormányzat környezetvédelmi és fenntarthatósági megbízottja. A tájékoztató során beszéltek a Mandulás kemping helyzetéről, illetve arról, hogy ezt a területet miként tudná az önkormányzat újra a pécsiek használatába bocsátani. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!    

Mint megírtuk a projekt egyik kiemelt célja, hogy rendeződjön a kemping sorsa. Ennek kapcsán Ruzsa Csaba arról beszélt, hogy a pécsiekkel történő korábbi egyeztetések során egyértelműen kiderült, a helyiek nagyon szeretnék, ha a terület ismét közösségi célokat szolgálna. A Mandulás kemping kérdését azonban némileg megnehezíti, hogy a terület jelen pillanatban magántulajdonban van. Éppen ezért a fejlesztések megkezdéséhez elengedhetetlen feltétel, hogy a kemping az önkormányzat tulajdonába kerüljön. 

Kapcsolódó: Megújul a Mecsek! Újjászülethet a Mandulás kemping és a Vidámpark is - A városvezetés a pécsiek segítségét kéri, erről van szó!

Ruzsa Csaba a tájékoztatón elmondta, hogy a kemping jelenlegi tulajdonosának szándékában áll, hogy a területet eladja a városnak vagy elcserélje. 

A kemping tulajdonjogának megszerzése érdekében az önkormányzat hajlandó lenne, a kizárólagos tulajdonukban lévő Bőrklinika épületét és területét értékesíteni, egy több hónapon át tartó nyílt elektronikus árverés keretein belül. Ezzel egyébként 2017-ben egyszer már megpróbálkoztak, akkor sikertelenül. A Bőrklinika épülete közel 20 éve nincs használatban, romos és pusztuló, ugyanakkor nem rendelkezik állami adóssággal és jelzáloggal sem terhelt. Az egykori klinika licitára 995 millió forint - műemléki kötelezettséggel - a városvezetésnek pedig az a célja, hogy minél magasabb áron keljen el az épület. 

Ha sikerülne eladni az épületet, akkor a befolyt összegből a város megvásárolná a kempinget, a vételár fennmaradó részéből pedig törlesztenék azt a több milliárdos adósságot, amit még az előző fideszes városvezetéstől "örökölt" meg Pécs. 

A kemping így néz ki napjainkban: 

 

Ruzsa Csaba persze beszélt arról is, mi történik akkor, ha sikertelenül zárul a licit. Az alpolgármester elmondta, akkor életbe lép a kvázi B-terv, vagyis a város akkor egy ingatlancsere ügyletet bonyolít majd le. Így kemping, a Bőrklinikáért cserébe a városé lesz, különbözeti összegként pedig a város több mint 200 millió forinthoz jut hozzá. 

A városvezetés mindenképpen arra készül, hogy a kemping területe az övék lesz, ha pedig ez megtörténik, akkor a következő témajavaslatokat bocsátanák majd lakossági egyeztetésre: 

  • kemping újranyitása, 
  • gyerektáborok szervezése nyáron ezért szállások kialakítása,
  • túrázói indító központ kialakítása: vendéglátás, higiéniai helyiségek
  • erdei iskola kialakítása, szállásokkal, bentlakásos nyári táborral
  • osztályok, csoportok számára erdei szállás kialakítása 
  • sportfunkciók megjelenítése
  • erdei biciklis turizmus egyik kiinduló pontja, szerviz pontja
  • mecseki libegő egyik kiemelt állomása lehetne itt. 

 

Nem mindenkinek tetszik  

A koncepció azonban nem mindenkinek tetszik, ugyanis Csizmadia Péter, fideszes képviselő tegnap a közösségi oldalán adott hangot annak, hogy nem ért egyet a Mandulás helyzetét rendező ötlettel. Posztjában botrányos baloldali javaslatokról beszél, illetve azt írja: "Péterffy Attila és érdekköre ismét igyekszik kiszolgálni a szocialista oligarchákat. A Puch László érdekkörébe tartozó Mandulás Kempinget egy trükkös megoldással kivásárolja az önkormányzat vagy elcseréli a volt bőrklinika ingatlanára, ahol egy építési szabályzati módosítást követően több tízmilliárdos lakóparkot építhet az új tulajdonos." 

A bejegyzésben pedig egy a Momentum elleni bosszú hadjáratról is szót ejt, ezzel egyértelműen az előző közgyűlésre utal vissza, ahol, mint azt lapunk is megírta két Momentumos képviselőt is leszedtek egy-egy bizottság éléről. Akkor ott az képviselő egyébként leszámolásként definiálta. 

Csizmadia posztját egyébként Kóbor József sem hagyta szó nélkül, hozzászólásában azt írta: "Fideszes elvtársak, mégis, kik alatt rohadt gazdátlanul az a két ingatlan? Kik nem tudtak mit kezdeni például a Bőrklinikával ? Kik miatt van jelzálog a többin?" - erre nyilván volt, aki így reagált: "Látom havi 400ezerért Ön is eladta magát." - Kóbor erre frappánsan csak ennyit felelt: "ugyanannyi a gázsim, mint Csizmadia kollégáé"

Nos, annyi biztos, hogy a közgyűlés még el sem kezdődött, de a heves viták már most borítékolhatóak. Vajon a mai tanácskozás is maratonira sikerül majd? Kövesd velünk itt a Pécsi STOP oldalán az eseményeket, élőben! A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!    

A közgyűlést itt követheted élőben: 

 

A Közgyűlés előtti pillanatok, volt ám itt történés 

A közgyűlés kezdete előtt egyébként a Mandulás kemping ügyéről egy közleményt is küldött a Fidesz, ami már csak azért is érdekes ugye, mert a tőlük érkező közlemények olyan ritkák bizony, mint a fehér holló. A közleményben egyébként volt ám minden: puchozás, zuschlagozás, frappáns csokitolvaj hasonlat, és még sorolhatnánk, éppen ezért sejthető volt már a kora reggeli órákban, hogy Csizmadia Péter tegnapi felháborodott Facebook posztja, illetve a ma reggeli pattogó stílusú Fidesz-közlemény alaposan megágyazott a mai parázs vitáknak. S ekkor még csak reggel 9 óra előtt voltunk. 

Mindezeknek a fényében vette kezdetét aztán a mai közgyűlés, 28 napirendi ponttal, ami bár hirtelen nem tűnik soknak, azonban számos komoly téma és még annál is több politikai vita várható, éppen ezért szinte biztos, hogy maratoni tanácskozásra számíthatunk, nem kizárt, hogy ez jócskán elhúzódik majd. 

Elkezdődött 

Alig kezdődött el a közgyűlés, máris zárt ülés következett, ahol lezárták a Janus Pannonius Múzeum igazgatói pályázatát, továbbá döntöttek az igazgató személyéről. Valamint tárgyaltak Nyőgéri Lajos alpolgármesterrel szemben, sajtóhírek szerint a Momentum pécsi önkormányzati képviselői által kezdeményezett méltatlansági eljárásról.

A zárt ülésen nem állapítottak meg méltatlanságot Nyőgéri Lajos alpolgármesterrel szemben.

A Janus Pannonius Múzeum igazgatója 23 igen szavazattal Bertók Gábor lett.

A parkolási rendelet kérdése 

Ennek kapcsán Péterffy Attila polgármester elmondta, hogy egy politikailag érzékeny rendeletről van szó, hiszen minden pécsit érint. "Mégis úgy gondoljuk, hogy itt az idő, hogy hozzányúljunk, és megpróbáljuk újragondolni a teljes parkolási rendeletet" - mondta. 

A polgármester kiemelte, hogy a jelenleg hatályos intézkedést a 2011. október 31-i önkormányzati rendelet tartalmazza. Ez azóta már többszörösen módosításra került, a legutolsó módosítás óta pedig újra felmerült az alkalmazási problémák, illetve a jogi hézagok áthidalásának szükségessége. 

Az új szabályozás célja, hogy csökkenjen a védett és fokozottan védett övezetek forgalma, de kialakít a város egy új típusú övezetet is, amelynek szintén csökkenteni kívánják a leterheltségét. 

A parkolózónák egyébként alig fognak változni, azonban kialakítanak több, ún. korlátozott várakozási övezetet is a parkolózónák és a védett övezetek határain lévő közterületeken. Ezekben az övezetekben munkanapokon 8–18 óra között legfeljebb 120 percig lehet majd várakozni, egy órával ellátott engedély kiváltásával, mondta Péterffy. 

Arról egyébként lapunk már korábban is beszámolt, hogy a pécsi városvezetés új parkolási rend bevezetését tervezi, mert szerintük a jelenleg érvényben lévő szabályozás már nem szolgálja az eredeti célokat. Az önkormányzat a váltással azt szeretné elérni, hogy a szabályozás áttekinthetőbb és egyszerűbb legyen, a kedvezményeket pedig ne egyéni döntések, hanem szigorú szabályok alapján ítéljék meg. A részletekről ebben a cikkünkben írtunk. 

Ez utóbbi kapcsán Horváth Tamás (Pécs Jövője Öt Torony) képviselő elmondta, hogy a Tettye több utcájában az elmúlt években gyakorlatilag tarthatatlanná vált a helyzet, mert annyian parkoltak ott. Éppen ezért üdvözli ezt a változtatást, amihez több koalíciós képviselő is csatlakozott. 

Kóbor József (LMP) felszólalásában elmondta, hogy mindez itt-ott enyhít a szorító problémákon, de ez csak hangulatjavító intézkedés, úgy gondolja a forgalomcsillapítást a jövőben meg kell majd oldani érdemi intézkedések bevetésével. 

Kővári János (ÖPE-KDNP) erre úgy reagált, hogy új parkolókat kellene létesíteni a belváros környékén, azzal meg lehetne oldani a parkolási problémákat. Továbbá azt is mondta, nem biztos, hogy a felsősök szüleinek behajtási engedélyt kellene adni a forgalomcsillapított övezetekbe.

Kővári János (ÖPE-KDNP)

 

Topán László (Momentum) ezt követően arról beszélt, hogy a parkolási rendelet nem az egyetlen eszköz a forgalomcsillapítására, ezután pedig hosszasan beszélt arról, hogy a korlátozott várakozási övezetek ellenőrzése is nagyon fontos kérdés. 

Topán László (Momentum)

 

Ezt követően Ruzsa Csaba vette át a szót, aki kiemelte, hogy az okosparkolási rendszer bevezetésekor biztosan módosítani kell majd a rendeletet. Továbbá elmondta, hogy tervben van újabb Kiss & Go parkolók létesítése is. 

A közgyűlés a rendeletmódosítást elfogadta.

Valamivel egy óra előtt került terítékre a következő napirendi pont, a "A közterületek használatáról szóló önkormányzati rendelet módosítása"

Ezen a ponton új szabályként rögzítették, hogy a közterületeken adományt gyűjtő szervezetek az erről szóló bejelentés megtételéről a közterület kezelőjétől (Biokom) igazolást kapnának, amit kötelesek lennének maguknál tartani az adománygyűjtések során. Ez azért fontos, mert így a Közterület-felügyelet sokkal hatékonyabban tudná ellenőrizni a helyszíneken a szervezetek tevékenységének jogszerűségét. 

Barkóczi Csaba (Fidesz) felszólalásában ennek kapcsán azt mondta: a karácsonyi időszak előtt akarja a városvezetés megregulázni az adománygyűjtő civileket. Fölöslegesnek tartja ezt a módosítást.

Ezt követően az előterjesztéshez nem igazán kapcsolódó kvázi adok kapok, kissé parázs vita alakult ki Péterffy Attila, illetve a fideszes képviselők között, ugyanis a kormánypárti képviselők úgy gondolják a városvezetés az elmúlt két évben nem csinált semmit. Mondjuk az tényleg kérdés, hogy ennek mi köze van közterületek használatáról szóló önkormányzati rendelet módosításához. A polgármester erre reagálva azt mondta: a fideszes városvezetés tízéves regnálása rossz anyagi helyzetbe taszította az önkormányzatot és annak cégeit, intézményeit.

Siposné Bikali Éva (DK – Pécs Jövője): visszakanyarodva a rendelet kérdésére, és Barkóczi képviselőtárs reakciójára, azt mondta: ez nem vegzálás, pont a tisztességes szervezetek érdeke az, hogy igazolni tudják magukat a polgárok előtt.

Megszavazták a rendeletmódosítást.

13.25 - Egy órás ebédszünet következik. 

14:45: Folytatódik a közgyűlés. Interpellációk sora következik. Berényi Zoltán (ÖPE) nagyon aggódik a helyi független médiáért. A napi.hu weboldallal megkötött szerződésről fejezte ki aggodalmát. Második interpellációja során a város közbiztonságáról nyugtalankodott, reméli, hogy a városban sétálva este nem kell drogosokkal összefutnia senkinek. Erre Péterffy Attila azt válaszolta, hogy a város közbiztonsága rendben van. Nem kell a hangulatot kelteni.

Barkóczi Csaba (Fidesz) interpellációja következik:

Barkóczi Csaba emlékeztetett, hogy Péterffy Attila 2019-es kampányban vállalta, hogy megtisztítja a pécsi közbeszédet, ennek ellenére Vicze Csillával pereskedik, amivel szerinte az a sajnálatos dolog, hogy szerinte Vicze Csilla nem rágalmazott, sőt Kóbor József (LMP) a városi hírportálnak anno azt nyilatkozta, hogy Franciaországban, Németországban börtön járna ilyen mértékű tűzifaégetésért. Ebből Barkóczi Csaba azt következtette le, hogy Kóbor szerint Péterffy Attilának börtön járna ezért.

Péterffy Attila válasza: „Ismét rendkívüli magasságokban és mélységekben mozgunk, de én se tudom, hogy miért, de készültem egy válasszal”:

„Tisztelt képviselő úr! Őszintén megdöbbentem, amikor éppen a Fidesz részéről érkezett javaslat a közbeszéd megtisztítására. Ezért is köszönöm a kitűnő felvetését. Kérem, engedje meg, hogy röviden összefoglaljam, hogy mit tett a jelenlegi városvezetés annak érdekében, hogy megtisztuljon a pécsi politikai közbeszéd. Először is a pécsi városvezetők sorában először már a választási kampányban elhatároztuk, hogy ezen a területen valódi lépéseket fogunk tenni, azért mert véleményem szerint a nagy nyilvánosság előtt folyó hazudozás, rágalmazás, az elvtelen karaktergyilkosság a város teleszemetelése undorító plakátokkal, uszító matricákkal az rendkívül káros. Nagyon sok olyan pécsi véleménye jutott el hozzám 2019 őszén, akik örültek annak, hogy vége van a kampánynak, nem lesz több mocskolódó szórólap a postaládában. Eddig következmények nélkül hazudhatott politikus, civil, álközvéleménykutató szóban-írásban-telefonon-plakáton. Bele lehetett ebbe fásulni, meg lehet ezt szokni, főleg, ha mindezt állami szintre emelték. Mi pécsi városvezetők ezért úgy döntöttünk, hogy nem fogjuk megszokni, nem fogunk szemethunyni, ezért, ha valaki hazudik, uszít, az ellen jogi lépéseket teszünk. Így tettem akkor is, amikor pert kezdeményeztem a rólam, a 2019-es kampányban hazugságokat állítók ellen. Így tettem akkor is, amikor uszító, gyűlölködő matricák jelentek meg a város utcáin és feljelentést tettem. Egy civilszervezet vezetőjével szembeni per még folyamatban van, egy másikban viszont nemrég jogerős ítélet született. Egy Fidesz-közeli álközvéleménykutató cég vezetőjét jogerősen elmarasztalta a bíróság, amiért kérdésekben csomagolva vádoltak meg bűncselekmények elkövetésével. Azt gondolom, hogy ez az ítélet mérföldkő. Világosan jelzi azt, hogy jó úton járunk. A cél nem az, hogy a törvényökle mindenáron sújtson la a hazudozókra. Ez nem arról szól, hogy közszereplőként ne bírnám a kritikát, hanem arról, hogy a hazugság, az uszítás ne legyen természetes, Pécsett ez következményekkel fog járni. Tiszta helyzetet fogunk teremteni. Ez nem lesz könnyű munka, de én hiszek abban, hogy Pécs és a pécsiek méltók arra, hogy ilyen értelemben is tiszta, nyugodt városban élhessen. Ha pedig a Fidesz pécsi szervezete velünk tart ezen az úton, mert nyilván egy a célunk, annak csak örülni fogunk.”

Barkóczi Csaba erre azt válaszolta, hogy Péterffy Attila, amikor Mellár Tamással, kell szembenéznie akkor "tele az öltönynadrág", bezzeg, amikor Bognár Szilviával, vagy Vicze Csillával kell keménykedni, akkor nem hátrál meg. Barkóczi szerint ez nem volt férfias válasz(?), egy másik választ kér.

Péterffy Attila: Rendkívül csalódott, hogy vagyok, hogy nem tetszett elfogadni a lányos válaszomat. Ezért a közgyűlést kérem, hogy szavazzanak arról, hogy elfogadják-e a válaszom.

A kedvtelésből folytatott állattartásról szóló rendelet módosítása.

Kővári János: 300 belvárosi polgár kérte korábban egy belvárosi kutyafuttató kialakítását, de ez máig nem történt meg, nincs kutyafuttató a történelmi belvárosban.

Fürj Csaba: felhívja Kővári figyelmét, hogy a műemlékvédelmi hatóság nem támogatja kutyafuttató létesítését a történelmi belvárosban.

Kővári János: Fürj saját választókörzetében, kertvárosban keresgessen témát magának. Nem takarózzanak a műemlékvédelemmel, szerinte azért nem akar a városvezetés kutyafuttatót a történelmi belvárosban létesíteni, mert a terület egyéni képviselője (ő maga) “nem baloldali”, ez felháborító. Három lehetséges helyszín közül válasszák ki azt a helyet, ami kutyafuttató lehet a belvárosban. Az egyik a Barbakán várárok, a másik az északi várfalsétány, a harmadik az alagút teteje. Módosító indítványát elutasították.

A rendeletet módosították.

15.50Önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok felügyelőbizottsági tagjainak megválasztása:

Ezen a ponton heves vita alakult ki a felek között. Barkóczi Csaba (Fidesz): miért mozdítja el az eddigi tagokat a város, és miért maradtak ki az újakat illetően az önéletrajzok.

Péterffy Attila: a Pécs Jövője frakciószövetség szeretne minél jobban rálátni a cégek működésére, ezért történt meg a váltás.

Bognár Szilvia (DK): Vircsaft zajlik ebben a teremben, ami rendben is lenne, ha Észak-Koreában lennénk. Szakmai indoklás nélkül hívnak vissza fb-tagokat és önéletrajz nélkül neveznek ki a helyükre embereket. Hány családtag van még lajstromban, hogyan kalkuláljunk? Nem ezt ígértük, polgármester úr, nagyon nem. Képviselői családtagok tesznek meg fb-tagnak, díjazásért. ATM-nek használják a kasszát a lelkiismeretlen lojalitásért cserébe. Nyőgérire is utal, akit, mint mondja, rágalmazásért próbára bocsátották.

Péterffy Attila: nem érti a kérdést, hogy hány családtag érkezik.

Nyőgéri Lajos a jegyzőt kérdezi, hogy mit jelent, ha valakit próbára bocsátanak.

Dr. Lovász István jegyző: a próbára bocsátás azt jelenti, hogy a bíróság nem tartja indokoltnak büntetés kiszabását, és a legenyhébb szankciót alkalmazza.

Barkóczi Csaba nem érti, hogy miért nem csatoltak önéletrajzokat az előterjesztéshez.

Csizmadia Péter arra kíváncsi, hogy Sipos Csaba és Siposné Bikali Éva között milyen rokoni kapcsolat van.

Berényi Zoltán (ÖPE) védelmébe vette a momentumos képviselőket, szerinte nemkívánatosak lettek a városvezetés számára a momentumos képviselők.

Sajgó György (Momentum): számítottak rá, hogy lesz az ő döntésüknek politikai következménye. Delegáltjaik szakmai munkájukat megfelelően végezték. Sajnálja, hogy olyan embereket büntetnek, akik ezt nem érdemlik meg. Voltak olyan delegáltjaik is, akik nem párttagok, hanem szakmai alapon kerültek a felügyelőbizottságokba. Azt kéri a képviselőtársaiktól, hogy kérjenek elnézést az érintettektől.

Topán László szerint a Momentum-frakció lesz az egyetlen a közgyűlésben, amelynek nem lesz delegáltja a felügyelőbizottságokban, pedig még a Fidesznek is van. Véleménye szerint ez akadályozza az átláthatóságot.

Kővári János: Önök azért szövetkeztek a választáson, hogy minél több havert pozícióhoz juttassanak.

Kunszt Márta (DK): vannak hatalomgyakorlási technikák és most valóban módosítottak az arányokon, de ez semmi ahhoz képest, amit a Fidesz művel országosan.

Kóbor József: a Fidesznek semmilyen erkölcsi alapja nincs arra, hogy ezeket a lépéseket kifogásolja. A városi strukturális adósságot az önkormányzati cégek termelik évek óta, természetes, hogy a cégek működésére rá akar látni a városvezető koalíció.

Sajgó György (Momentum): Kóbor ostobaságokat mond. Korábban Kóbor élesen kritizálta a városvezetést, most meg úgy veri a tamtamot, mintha eddig is része lett volna.

Kővári János szerint az LMP szavazói nem fogják honorálni Kóbornak ezt.

Ágoston Andrea keményen odaszúrt Bognár Szilviának, aki szerinte Jean d’ Arc-ként viselkedik, szerinte kulturális alpolgármesterként értékelhetetlen munkát végzett, most pedig képviselőként teszi ugyanezt.

Kapcsolódó: Becstelen betyárság

Technikai szünet következik.

Vége a technikai szünetnek, folytatódik az ülés a 8. napirendi ponttal. Megszavazták az előterjesztést.

9. napirendi pont: 2014-2020 közötti uniós ciklus projektjeinek zárásával és a 2021-2027 közötti ciklus projektjeinek előkészítésével, előfinanszírozásával kapcsolatos döntések meghozatala - Európai Beruházási Bankkal megkötött hitelszerzódéshez kapcsolódó döntések meghozatala. Megszavazták a napirendi pontot. Ruzsa Csaba: gazdaságfejlesztési célú, munkahelymegtartó projektekre, például ipari területek vásárlására, azok fejlesztése, akár új ipari park kialakítása, üzemcsarnokok építésére fordítanák. Főleg előfinanszírozásra használják majd, és később ezeket az uniós támogatásokból vissza lehet fizetni. Több céggel is tárgyalnak, két hónapon belül új érkező céget jelentenek be, 3-5 hónapon belül pedig még kettőt.

17.30 Megújuló Mecsek program előkészítésével kapcsolatos ingatlanhasznosításra vonatkozó döntések

Amint arról már a cikkünk elején is beszámoltunk a "Megújuló Mecsek" koncepció kapcsán a múlt héten tartott sajtótájékoztatót Ruzsa Csaba és Kóbor József. A tervek kapcsán elmondták, hogy a újjászülethet a Mandulás kemping, továbbá a Vidámpark területe, de terveben van egy elektromos kisvasút, valamint egy mecseki libegő is épülhet a hegyoldalban. 

Kapcsolódó: 

 

Ruzsa Csaba ennek kapcsán a közgyűlésen elmondta, hogy két fontos turisztikai projekt van tervben, az egyik az aquapark, a másik pedig a Mecsek megújítása. Mint mondta, a felmérések alapján a helyiek úgy látják, hogy a Mecsek nem zöldíti Pécset, mert számítják a városhoz. Az idelátogatók ezzel fordítva vannak. A Mecseken a Misina-tetőt, a volt Vidámpark területét és a Mandulás kempinget érintik a fejlesztési tervek.

Amint azt a Pécsi STOP is megírta az egykori Vidámpark területén oktatási célokat is szolgáló élménypark létesülne. Ezenfelül pedig megújulna a volt Mandulás területe is, melynek kérdése korábban heves politikai vitát váltott ki, mert a PÉSZ módosítási javaslat egyeztetés nélkül került bizottsági ülésre. A kemping fejlesztéséről egyébként már régóta vannak tervek, erdei iskola, tanösvény, ifjúsági szálláshely is kialakításra kerülnek, de itt lehetne a mecseki libegő egyik állomása is, erről ebben a cikkünkben írtunk korábban. 

Az önkormányzat felmérései alapján a pécsiek 90 százaléka úgy véli, hogy a Mandulás így nem maradhat, éppen ezért megvizsgálták, hogy a kemping területét miként lehetne megszerezni. Amint az a múlt heti sajtótájékoztatón is elhangzott, egyetlen olyan városi tulajdonú ingatlan van jelenleg, ami erre fedezetet biztosíthat, mert nincs rajta sem állami, sem pedig egyéb jelzálog, ez pedig a volt bőrklinika épülete. 

Mint ismert nyílt licitet írnának ki az ingatlanra, Ruzsa Csaba szerint legalább 2-3 érdeklődő is lehet rá, “akár még fideszesek is”. Az így befolyt összegből részben a fideszes időszakban keletkezett állami adósságot törlesztenék be, részben pedig a Mandulás kempinget vásárolnák meg belőle. Ruzsa Csaba szerint, ha a kemping területe kiesne a fejlesztésből, akkor a Mecsek komplex fejlesztése hiányos lenne, egyéb, például uniós forrásból pedig nem lehet megvásárolni. Kérdésként felmerült, hogy miért pont most kell megvenni a kemping területét, erre Ruzsa Csaba azt felelte, azért szükséges, mert 2023-ban szeretnék megnyitni. 

Csizmadia Péter (Fidesz) aki a kemping fejlesztése kapcsán már tegnap is közzétett egy kifogásoló posztot a közösségi oldalán, most a közgyűlésen azt mondta: "nagyon be van csomagolva ez az elképzelés."

A képviselő úgy véli arról van szó, hogy az egykoron “szocialisták által kiprivatizált” kemping tulajdonosát profithoz juttassák. Állítása szerint a mostani tulajdonos tudatosan lerohasztotta az ingatlant, amit potom pénzért a kétezres évek közepén megkapott. Csizmadia azt mondja, hogy Zuschlag János tettestársa által tulajdonolt cég visszavásároltatná a várossal az ingatlant, ha már luxuslakóparkot nem sikerült rajta építeni a pécsiek elemi felháborodása miatt. "Ez felháborító. Ennek az ingatlannak a felbecsülésére egy volt szocialista képviselőt kértek fel. Itt nemcsak a ló, hanem a komplett lovarda kilóg. Emiatt a telekbiznisz miatt nem tudják támogatni az amúgy jó mecseki fejlesztési programot, aminek csak a libegős részével nem ért egyet."- közölte. 

Szerző: Pécsi STOP