Lex Göd: óvatos választ adott Őri László

2020. május 14. 15:00 2020. máj. 14. 15:00

Őri László, a Baranya Megyei Önkormányzat fideszes elnöke szerint még nem ismertek a semjéni törvényjavaslat részletei, így erre érdemben még nem tud válaszolni, ám azt hozzátette, hogy minden olyan törvényt és kezdeményezést támogatni tud, amely révén a megye települései fejlődhetnek.

Mint ismert, kedd éjjel terjesztette be törvényjavaslatát Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a különleges gazdasági övezetekről. A törvényjavaslat szerint ezen területeket a kormány jelölné ki, és az onnan származó iparűzési adó nem a helyi, hanem a megyei önkormányzatokhoz folyna be és azok kezelnék. A javaslatot már szerdán elkezdte magyarázni a Miniszterelnökség, hogy nem is arról van szó, amit az ellenzék sugall, a megyei jogú városokat és a fővárost nem is érinti - derül ki korábbi cikkünkből.

A törvény a veszélyhelyzet alatt hozott kormányrendelet kiterjesztése lenne, amellyel a kormány a gödi Samsung-gyárat nevezte ki ilyen övezetnek, ezzel viszont Göd iparűzési adóbevételének harmadát bukta. 

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége szerint sem jó az ötlet, állásfoglalásuk szerint több törvénnyel sincs összhangban a tervezet, és az önkormányzatiság 1990 óta működő hazai modelljét borítaná meg, ha életbe lépne a semjéni javaslat - erről bővebben ebben a cikkben írtunk, mint ahogy arról is, hogy akadnak fideszes képviselők, akik a lehetőséget látják a törvényjavaslatban.

Szerdán lapunk (még a Miniszterelnökség magyarázó közleményének megjelenése előtt) megkereste az ügyben Csizmadia Péter, a városházi Fidesz-frakció vezetőjét, Hoppál Péter pécsi országgyűlési képviselőt és Őri Lászlót, a Baranya megyei Önkormányzat elnökét, hogy mi a véleményük a javaslatról. Őri Lászlótól külön is megkérdeztük, hogy mely települési fejlesztésekhez jönne jól a törvényjavaslat, ha az életbe lépne.

Csizmadia Péter már tegnap válaszolt megkeresésünkre (ezt ebben és ebben a cikkben lehet olvasni), Hoppál Pétertől nem kaptunk egyelőre választ, Őri László pedig a következőket írta kérdéseinkre:

"Ami a különleges gazdasági övezetek létrehozását érintő kérdéseit illeti, azt a választ tudom adni, hogy egyelőre csak jogszabály-tervezetről lehet beszélni, amely tekintetében még tart a jogalkotási folyamat, így javaslom a végleges törvény pontos szövegének ismeretében visszatérnünk a kérdéskörre.

Mint a Baranya Megyei Önkormányzat elnökeként  minden alkalommal hangsúlyozom, a megye minden egyes településének - beleértve Pécset is (amelyre egyébként az elhangzottak szerint a születőfélben lévő jogszabály nem vonatkozik) - sikerében, fejlesztésében vagyunk érdekeltek, és minden ezt szolgáló kezdeményezést, törvényt támogatni tudunk."

 

Szerző: V.G.

Forrás: Pécsi STOP