Még nem kapta meg az idei állami támogatást a ZSÖK

2020. augusztus 12. 10:36 2020. aug. 12. 10:36

Hiába van már augusztus, a pénz még nem jött meg, eddig a saját bevételek mellett az önkormányzat támogatta a pécsi kulturális holdingot. A korábbi években csak egyszer kötötték meg az éves szerződést áprilisban, amúgy júliusban és augusztusban ütötték nyélbe azokat.

A Szabad Pécs cikke szerint eddig egyetlen forintot sem kapott az államtól a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft., holott egyrészről megszületett már a megállapodás a kormány és az önkormányzat között, és amúgy pedig idén kellene a legtöbbet kapnia, mivel anno a 2016-ban megkötött keretszerződésben ez volt garantálva.

A lap szerint a minisztériumban most elég nagy számolásokba kezdtek, hogy miképp lehet kigazdálkodni a keretszerződés szerinti 1,92 milliárd forintos idei támogatást (1,508 milliárd megy a ZSÖK-nek, míg a Pannon Filharmonikusok működésére 412 milliót szánnak). A lap szerint a háttérben a járványhelyzet okozta gazdasági megroggyanás lehet, mivel egyre inkább elszállóban van az államháztartási hiány, emiatt pedig a kormánynak ott kell spórolnia, ahol csak tud.

Bognár Szilvia alpolgármester a lapnak elmondta, az Emberi Erőforrások Minisztériuma bekérette a ZSÖK 

"legfontosabb adatait és kimutatásait arról, hogyan is működtek ebben az évben, milyen kiadásaik voltak, kell-e, lehet-e változtatni az állami támogatás összegén."

Az alpolgármester azt sem tartotta kizártnak, hogy akár még többet is kaphat a város az idénre tervezett összegnél, mivelhogy a lemondott programok és kiesett jegybevételek miatt elég nagy mínusz keletkezett a cég költségvetésében, hiába spóroltak a járványhelyzet idején. A költségeket növeli a járványügyi előírások betartása is.

A 2016-ban, még a fideszes városvezetés idején megkötött 10 éves keretszerződés szerint - állítja a cikk - a 2020-as év az, amikor a legmagasabb támogatási összeget adja az állam a ZSÖK fenntartására, a következő években pedig (2025-ig) egyre kevesebb támogatás érkezik a kormány felől, és a pécsi önkormányzatnak kell egyre nagyobb összeget beletennie a cégbe. (Jövőre az államtól 1,77 milliárd forint várható.)

Június végén a pécsi közgyűlésen a kormánypárti képviselői kérdésekre válaszul Bognár Szilvia alpolgármester arról beszélt, hogy 

az van rögzítve a keretszerződésben, hogy minden év május elsejéig meg kell kötni ezt a szerződést. Kilenc aláírás kell erre a szerződésre, nyolc aláírás rajta van, többek között az a négy aláírás a Belügyminisztériumtól, ami azt igazolja, hogy rendelkezésre áll, és kifizethető a pénz. Egyetlen egy aláírás hiányzik, ezt pedig az EMMI-től várjuk, és még egyszer mondom, május elsejétől jogsértésben van az EMMI."

Az alpolgármester hozzátette, hogy

"a korábbi években sem történt meg május elsejéig a szerződés aláírása"

majd felsorolta, hogy 2016-ban augusztus 11-én, 2017-ben július 19-én, 2018-ban augusztus 3-án kötötték meg a szerződést, és egyedül a tavalyi évben született meg a kontraktus áprilisban, mert abban az évben kampány volt. 

Lapunk még 2017-ben írta meg, hogy a ZSÖK-nek azért volt szüksége kiegészítő hitelekre azokban az időkben, mert az állami támogatás kiszámíthatatlan módon érkezett már akkor is.

 

Címlapkép: wikipedia CC BY-SA 3.0/Mrszantogabor

Forrás: Pécsi STOP/Szabad Pécs