Mellár: november 6-án, online fórumon ismertetik az Elios-aktákat

2020. október 30. 17:06 2020. okt. 30. 17:06

Sajtótájékoztatót tartott péntek délután Mellár Tamás országgyűlési képviselő, Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese és Ágoston Andrea, a Mindenki Pécsért - Öt Torony - Párbeszéd frakcióvezetője a Széchenyi téren, melyen az Elios-aktákról, a válságkezelésről és az alapjövedelemről is szó esett.

Mellár Tamás az online is közvetített sajtótájékoztatón elmondta, kikérték az Elios-aktákat, feldolgozásuk folyamatban van, november 6-ra pedig egy online lakossági fórumon fogják ismertetni a fejleményeket. Hozzátette, beadták a kérelmüket a Volvo-buszbeszerzés ügyével kapcsolatban is.

Mellár szerint azért kell ezeket az ügyeket elővenni, hogy az adófizetők belelássanak ezekbe. Másrészt legyen világos, hogy azok a pénzek, amelyek kormányzati oldalról Pécsre érkeznek, hogyan hasznosulnak. Megemlítette a Pécsi Tudományegyetemre érkező 5,7 milliárd forintot, melyről időközben kiderült, az építőipari áremelkedések miatt is szükség volt a pluszpénzre. Mellár rámutatott arra is, hogy a Modern Városok Program keretében zajló beruházás kivitelezője a Mészáros Lőrinc érdekkörébe tartozó ZÁÉV.

Mellár Tamás beszélt arról is, hogy a Mindenki Pécsért Egyesület támogatja a Szabad Városok kezdeményezését, miszerint legyen népszavazás arról, hogy az európai uniós források felét közvetlenül az önkormányzatok kapják meg.

A következő időszak a válságkezelésről fog szólni, arról hogy hogyan lehet a koronavírus-járvány nyomában járó válságot a lehető legjobban átvészelni - vette át a szót Tordai Bence.

Szerinte a magyar kormány a tavaszi hullám után felemás módon viszonyult a válsághoz: azt kommunikálták, hogy a GDP egyötödét költik a kezelésére, de állítása szerint a mostanra elköltött pénzek alapján az látszik, hogy ez legfeljebb a GDP 5 százaléka. Szerinte ezeknek a pénzeknek a szerkezete alkalmatlan volt arra, hogy a válság mélységét kicsit tompítsa, gyorsabb visszapattanást tegyen lehetővé.

- A térségben Magyarország szenvedte el a legnagyobb visszaesést, a második hullám közepén vagyunk, látjuk, hogy az embereknek elfogytak a tartalékaik, az elkövetkezendő hónapok jobban fognak fájni, mint az első hullám - mondta Tordai. Szerinte ezért lenne fontos, hogy a rendelkezésre álló pénzeket megfelelően költsék el.

Tordai Bence szólt a válságkezelő alapjövedelem fontosságáról is, melyért folytatják az aláírásgyűjtést, hangsúlyozta, meg kell teremteni az emberek megélhetésének biztonságát. Állítása szerint az alapjövedelem bevezetéséhez megvan a költségvetési forrás.

Ágoston Andrea, a 12. számú választókerület képviselője a sajtótájékoztatón arról beszélt, nap mint nap érzékeli városrészében az infrastrukturális beruházások elmaradását, kiemelve a vízhálózatot, a közvilágítási rendszert. Mint mondta, az emberek megérdemelnek egy európai városhoz illő komfortot. Az alapjövedelem kapcsán azt mondta, méltóbb, és emberibb életre van szükség, gondoljon mindenki arra, milyen lenne, ha az ő nagymamájának kellene 28 ezer forintból megélnie.

Forrás: Pécsi STOP