Pénteken érkeznek az új elektromos buszok Pécsre

2020. július 29. 15:16 2020. júl. 29. 15:16

Nagy átadás és körbecsodálás várható a Széchenyi téren július utolsó napján, államtitkárral, jelenlegi és előző polgármesterrel, országgyűlési képviselővel.

A pécsi önkormányzat közleménye szerint július 31-én, pénteken délelőtt tíz órától tartják meg a Széchenyi téren annak a tíz darab elektromos busznak az átadását, melynek beszerzését még az előző városvezetés idején határozták el. 

Mint ismert, még 2014-ben ötlött fel az ötlet az előző városvezetésben, hogy elektromos buszokat kellene beszereznie Pécsnek. 2018-ban úgy tűnt, hogy egy hazai buszgyártó cég hozhatja el vágyott járműveket, ám végül a cég csődvédelmet kért, az álomból akkor nem lett semmi. 

2019-ben új pályázatot írt ki a pécsi önkormányzat, ezen a BYD-cégcsoport let a befutó tavaly novemberben - bár már 2019. augusztusának végén egy sajtótájékoztatón kiderült, hogy ez a cég lesz a befutó. A 10 buszt 1,7 milliárd forintos uniós forrásból szerezte be az önkormányzat.

Utoljára idén februárban adott hírt a beszerzésről Péterffy Attila pécsi polgármester, aki arról értekezett akkor egy Facebook-bejegyzésben, hogy áprilisban már Pécsen lehetnek az első buszok - írtuk korábbi cikkünkben.

Péterffy Attila februári posztja az akkor még épülő buszokról:

 

Ezt a tervet a koronavírus-járvány egy kissé átírta, de július 31-én, pénteken végre Pécsen is bemutatkozhatnak az új járművek.

A tervek szerint délelőtt 10 órától 10:30-ig Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára, miniszterhelyettese, Páva Zsolt korábbi polgármester, Péterffy Attila jelenlegi polgármester, Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő, és Krenner László, az e-buszokat gyártó BYD Europe B.V. közép-kelet-európai értékesítési vezetője fog beszédeket mondani, a cég ügyvezető igazgatója, Isbrand Ho pedig videóüzenetben fejti ki gondolatait.

Az ünnepi beszédek után átadják a buszokat, majd pedig meg is lehet tekinteni azokat.

 

Címlapkép: Péterffy Attilapolgármester és Ruzsa Csaba alpolgármester február végén a komáromi BYD-gyárban az akkor még épülő és Pécsre szánt elektromos buszokkal - Fotó: Facebook/Péterffy Attila

Forrás: Pécsi STOP